Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pořadatel Majálesu Ostrava Petr Grác: Studenti dávají do organizace srdíčko. Mrzí nás, že situace je jaká je

Pořadatel Majálesu Ostrava Petr Grác: Studenti dávají do organizace srdíčko. Mrzí nás, že situace je jaká je

4.5.2023 06:24 Hudba

Začátek května je tady a s ním i spojené majálesové radovánky. Letos si Ostravané mohou vybírat ze dvou takových festivalů. Který je který? A proč jsou vlastně dva? To jsou otázky, které si možná řada lidí pokládá, byť je pro ně nejdůležitější zejména hudební program. O letošních přípravách a organizaci toho pravého a tradičního studentského majálesu, který nese název Majáles Ostrava, jsme si povídali s prezidentem studentského spolku Younie Petrem Grácem, jenž tuto akci se svým týmem pořádá. Řeč byla také o možnosti spojení s komerčním majálesem, který nese název Ostravský majáles, pořádá ho firma Sherwood, letos se v Ostravě koná poprvé a v jiných velkých městech už dříve tradiční majálesy převálcoval. Proč mezi oběma pořadateli nedošlo k nějaké dohodě?

Zvětšit obrázek

Prezident studentského spolku Younie Ostrava Petr Grác.
Foto: Štěpán Křikava

Ostravané jsou asi zmatení, co který majáles nabízí a kdo ho organizuje. Jak se tedy jmenuje ten váš studentský?

Je to matoucí, máte pravdu, takže náš název je Majáles Ostrava, zatímco ten druhý komerční se jmenuje Ostravský majáles.

Zatímco váš Majáles Ostrava, který se koná 13. května, je již tradiční a studenti ho pořádají už 27 let, komerční Ostravský majáles se letos v Ostravě koná poprvé jen o několik dní dříve. Existovala možnost, že se oba majálesy spojí? A proč k tomu nedošlo?

Byla nám ze strany agentury, která pořádá komerční majáles, nabídnuta spolupráce, která by pro nás znamenala de facto likvidaci, co se týče podstaty studentského majálesu. Byli bychom jen malinkou součástí jejich akce. My jsme se naopak chtěli aktivně podílet na dramaturgii i organizaci festivalu ve všech ohledech od začátku do konce. Pokud bychom přistoupili na podmínky, které nám byly nabízeny, stali bychom se jen nějakým spolkem na okraji, který by se staral o doprovodný program. Zároveň by byl majáles vytržen z rukou nás studentů, což by bylo mrzuté.

Běžný člověk, který chce jít na majáles, si může klást otázky, proč jsou v Ostravě dva majálesy, jaký to má důvod a který je ten studentský? Třeba ten, který pořádá agentura, bude mít volbu studentského krále majálesu. Je to podle vás i jakási schválnost?

Vůbec to nevnímám jako schválnost, volba krále a královny není podmínkou majálesu. My zase máme průvod masek. Volba krále a královny se stala jakýmsi symbolem oné agentury, ale není to majálesová nutnost.

Z minulého ročníku Majálesu Ostrava. (Foto: archiv Younie)

Rozumím tomu, ale zajímá mě spíše váš pohled na věc. Zní to přinejmenším zvláštně, že majáles pořádaný studenty nemá volbu krále a královny z řad studentů, kdežto ten komerční ano.

Určitě to nevnímáme tak, že by nám někdo něco vyfouknul, volbu může uspořádat jakýkoliv majáles, jak si to jen představuje. Osobně si ale nemyslím, že volba krále a královny majálesu není nějak stěžejní majálesovou událostí. Ze zkušeností také víme, že o tuto volbu krále a královny není ani příliš zájem. Proto se snažíme volit doprovodný program tak, aby mohl zabavit většinu studentů a jít jim tak naproti. Ani nevím, jak to je z historického hlediska, jestli náhodou právě tato aktivita nevznikla až s příchodem komerčního majálesu. Snažíme se propojit studenty s majálesem jinak, aby byl právě studentský.

Jak?

Primárně je to majáles pro studenty organizovaný studenty, to je asi to nejpodstatnější. Máme taky soutěž studentských kapel, kterou pořádáme s dalšími studentskými organizacemi po celé České republice. Trochu se na to zapomíná a trend je takový, aby každý majáles měl hlavně zvučná jména na pódiu, čemuž rozumím, ale šanci by měly dostat právě i zmíněné studentské kapely. Budeme mít soutěž i pro studentské DJs. V neposlední řadě spolupracujeme se spolky v Ostravě, ale i z jiných univerzitních měst, a hlavně obě ostravské univerzity nás velmi podporují.

Kdo všechno tedy ve spolku Younie kromě vás figuruje? A mohou pomoci i lidé, kteří v Younie nejsou či nestudují na některé z ostravských vysokých škol?

Spolek působí na VŠB-TU i na Ostravské univerzitě. Dohromady je nás asi pětadvacet a každý má v rámci majálesu své úkoly. A ano, máme třeba prostor pro středoškoláky či studenty například soukromých vysokých škol, kteří by se na majálesu chtěli podílet jako dobrovolníci.

Největšími taháky Majálesu Ostrava, který se bude konat na Slezskoostravském hradě, jsou asi Mig 21, Dimension či Marpo & Troublegang. S tím komerčním majálesem se můžete těžko rovnat, protože zvučných jmen má přece jen více. Dokážete odhadnout, o kolik je nižší váš rozpočet?

Nevím to samozřejmě s jistotou, ale odhadoval bych to tak, že máme zhruba pětkrát až šestkrát nižší rozpočet než oni.

Z minulého ročníku Majálesu Ostrava. (Foto: archiv Younie)

Jak moc je tedy pro vás mrzuté, že nedošlo s agenturou k dohodě?

Troufnu si říct, že už je to téměř celorepublikový problém, protože tato agentura působí i v Praze, Brně a Hradci Králové, působila i v Plzni, takže celkově je bohužel na majáles pohlíženo více jako na komerční záležitost. Podle mě je to škoda. Pořád je tu spousta lidí, kteří se snaží majálesovou podstatu držet, dělat věci poctivě a málokdo zvenčí to vidí a ocení, protože jsou tyto snahy převálcované mnohem většími financemi.

Vy sám se půjdete podívat na konkurenční majáles, prozradíte mi to?

V tom termínu bohužel v Ostravě nejsem, ale někdo ze spolku se určitě půjde podívat, abychom měli představu, jak to probíhá.

Neobáváte se o budoucnost studentského majálesu v Ostravě?

Člověka pochopitelně zamrzí, že situace je jaká je. My s tím ale nic neuděláme, takže to bereme jako realitu. Nebudu vám lhát, to víte, že bychom byli radši, kdybychom v Ostravě působili sami, ale pořád žijeme ve svobodné zemi, kde můžete svobodně podnikat a podobně, takže to takhle prostě je. Pro nás je velikou vzpruhou, že nás skutečně i kromě univerzit podporuje také město Ostrava, Moravskoslezský kraj a další partneři, takže i díky těmto subjektům můžeme fungovat a dál dělat něco pro Ostravu. Něco, co doufám, že jen tak neskončí. Věřím, že tradice studentských majálesů bude pokračovat.

Projevila se přímá konkurence nějak na prodeji lístků?

Myslím, že jsme na tom dobře. Kupodivu máme prodaných více lístků než loni, i když loni to vše bylo ovlivněno koronavirovou doznívající situací, takže nelze úplně srovnávat, ale tady si myslím, že problém nebude.

Je něco, co byste chtěl vzkázat lidem, kteří se teprve rozhodují, zda navštíví studentský majáles, tedy Majáles Ostrava?

Využil bych toho a spíše bych chtěl apelovat na čtenáře, aby se zajímali o historii majálesu více. Studenti přece jen pracují na majálesu jako dobrovolníci, nemají z toho žádný zisk. Dávají do toho to pověstné srdíčko, jak se říká, a tradice podobného rázu by se měly podporovat. Věřím, že náš Majáles Ostrava nabízí také za málo peněz hodně muziky a k tomu spoustu dalších aktivit v podobě zábavních zón od našich partnerů. Určitě si to užijete.

Jakub Plaskura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.