Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Butterfly Effect v Hudebním bazaru: Vzpomínka na oběti závislostí jako svébytná oslava života

Butterfly Effect v Hudebním bazaru: Vzpomínka na oběti závislostí jako svébytná oslava života

5.5.2023 15:03 Obraz & Slovo

Každoroční událost Butterfly Effect se opět konala v zavedeném květnovém datu. Jednalo se již o jedenáctý ročník, tradiční termín narušila v minulosti pouze covidová přestávka se svými omezeními. Jedním slovem by se celý čtvrteční večer v klubu Hudební bazar dal označit jako happening. Na programu byly výstupy básníků, spisovatelů, performerů a hudebníků všech generací.

Zvětšit obrázek

Na akci se potkaly různé generace básníků - Nela Bártová, v pozadí Petr Hruška.
Foto: Aleš Honus

Zakladatelem, organizátorem a moderátorem tradiční akce je hlučínský básník a publicista Ivan Motýl. Samotná akce má sice povahu tryzny, ale ve druhém plánu se jedná i o svého druhu oslavu života.

V oficiálních pramenech se dočteme o tak zvaném efektu motýlích křídel zhruba toto: „yjadřuje citlivou závislost vývoje systému na počátečních podmínkách, jejichž malé změny mohou mít za následek velké variace v delším průběhu.” O tom, že lidský život je velmi křehká a subtilní věc a může se ve svém průběhu variovat za základě počátečních podmínek, ví i sám Ivan Motýl. V souvislosti se závislostí přišel předčasně o jednoho svého potomka, a to za dosti dramatických okolností.

Organizátor akce Ivan Motýl. (Foto: Aleš Honus)

K průběhu této hudebně-poetické záležitosti, která je věnovaná obětem všech závislostí, Motýl dodává:  „Loni tady přišel pán, a poté co slyšel část programu, odcházel na vzduch se slovy, že je to moc depresivní, že to nezvládá. Dnes se mě ptal, zda to už bude letos míň depresivní.” Motýlova odpověď ho nemohla uspokojit.

Básník Filip Klega. (Foto: Aleš Honus)

Soupiska účinkujících byla vesměs z řad místních ostravských umělců. Mezi etablovanými autory jako jsou například čerstvý nositel ceny Magnesia Litera za poezii Petr Hruška nebo ostravský performer, básník a hudebník Marek Pražák, se zúčastnili a přečetli ze své tvorby i literáti z nejmladší generace.

Kristýna Svidroňová. (Foto: Aleš Honus)

Namátkou z velké soupisky uvádím básníky Romana Polácha, Kristýnu Svidroňovou a Jakuba Perglera, kterému vyšla v minulém týdnu básnická prvotina Místo držky výčep, či třeba Vasiliose Chaleplise se svou čerstvou prvotinou Flavedo.

Vasilios Chaleplis. (Foto: Aleš Honus)

V rámci programu dostali prostor redaktoři literárního časopisu Obrácená strana měsíce Petr Hruška a Ivo Kaleta. Uvedli nové číslo svého velmi vytříbeného a graficky vycizelovaného literárního skvostu.

Petr Hruška a Ivo Kaleta. (Foto: Aleš Honus)

Na pódiu je doprovodila opavská básnířka a umělkyně Nela Bártová a také Zdeněk Volf, který přijel z Brna a který je tak či onak s Ostravou spojen. Když ne pouze vazbami kamarádskými, tak rozhodně vazbou na svého vydavatele Jiřího Macháčka. Za brněnskou literární scénu zmiňme Kateřinu Koutníkovou a Filipa Klegu.

Kateřina Koutníková. (Foto: Aleš Honus)

Ve velmi uvolněné a dekadentní atmosféře tmavého klubu silně zarezonovalo čtení Marka Holíka. Marek je členem valašské kapely Perly sviním, v první části večera se ale představil jako básník. Mimo jiné ho také váže k Butterfly Effectu dlouholetá vazba a byvší přátelství s obětí závislosti, s dcerou organizátora celé akce Ivanem Mottýlem. Marek četl beatnickou poezii, která byla odžitá a nespoléhala na žádný kalkul. Ostatně postava a život Marka Holíka silně připomíná zlatou éru hippies na sklonku šedesátých let.

Nela Bártová. (Foto: Aleš Honus)

O hudební vstupy se postaraly kapely s kořeny v punkové estetice (Perly sviním, Spityhněv), ale i interpreti, hrající progresivní elektronické sub žánry (DJ Strachkvas a Martin Režný). Z Brna zavítal hudební experimentátor tělem i duší Tomáš Vtípil, jehož kariéra je silně spjata s českým hudebním undergroundem.

Martin Režný. (Foto: Aleš Honus)

Vystoupení Martina Režného, které sice trvalo jen zhruba deset minut, dalo znát, že Martin je špičkovým hráčem na poli volné improvizace. Jeho analogový modulátor vytvářel abstraktní kovové zvuky, které se tříštily o stěny a posluchače Hudebního bazaru. Na Martinovu zvukovou koláž plynule navázal excentrik Tomáš Vtípil. O tom, co hraje, se velmi těžko píše. Vtípila je třeba takříkajíc zažít. Používal ke svému hudebnímu vyjádření housle, připravené smyčky v počítači, svůj zpěv, řev a deklamaci. Pro nepoučeného posluchače to muselo být velké překvapení.

Na akci vystoupil i Roman Polách. (Foto: Aleš Honus)

Květnový úplňkový večer v Přívoze proběhl v uvolněné atmosféře. Publikum a aktéři se volně pohybovali mezi hudebním klubem a venkovním posezením. Načepovalo se spoustu piva a zaznělo dost zásadních myšlenek a osobních zkušeností s různými druhy závislostí. Nezbývá než věřit a doufat, že v našem okolí bude dostatek disciplinovaných jedinců, kteří nepodlehnou svodům krátkodobých extatických zážitků, které tak rychle vyprchávají, když se upínáme jen a pouze na ně.

Martin Šenkypl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.