Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Šéf kabaretu Hrdobci Jakub Horák: Diváci se mohou těšit na opravdu pestrou paletu účinkujících

Šéf kabaretu Hrdobci Jakub Horák: Diváci se mohou těšit na opravdu pestrou paletu účinkujících

6.5.2023 16:10 Divadlo

Nápadně skromný, velmi přátelský a hlavně s dobrými nápady, takový je Jakub Horák, který již osm let „válí” se svým kabaretem Hrdobci a se kterým jsme se potkali, abychom si o jeho kabaretu popovídali. Když mu při rozhovoru oči svítí radostí a nadšením, je víc než jasné, že do celého projektu dává především srdce a velký kus sebe. A jak sám říká, diváci mu vynaloženou energii vracejí pokaždé velkou dávkou zpět.

Zvětšit obrázek

Principál tvůrčí skupiny Hrdobci Kuba Horák.
Foto: Vojtěch Kryška

Kubo, setkáváme se po pár letech, abych se tě zeptala, jak se ti daří s tvým kabaretem Hrdobci? 

Od našeho posledního rozhovoru jsme s Hrdobci ušli docela kus cesty. S kabarety jsme začali v roce 2015, tehdy ve Staré aréně pro padesát diváků. Následoval klub Parník, Dům kultury Akord a v současnosti jsme zakotvili v Rock’n’Roll Clubu Garage. Všechna představení se nám podařilo vyprodat, z čehož mám obrovskou radost. Stále je totiž naším cílem dávat příležitost talentovaným umělcům z Ostravy, potažmo Moravskoslezského kraje, protože víme, že je zde pořád z čeho čerpat.

Když už bilancujeme, kolik jednotlivých kabaretů už proběhlo?

Kabaretů se konalo asi třicet. Dva byly ve Staré aréně, odkud jsme se z kapacitních důvodů přesunuli do klubu Parník, kde jsme hráli tři roky. Kabarety se nám dařilo dlouho dopředu vyprodávat, takže jsme se na naše pětileté výročí přesunuli do DK Akord, kde se konaly i díky pandemii koronaviru pouze tři velké kabarety, na kterých bylo vždy kolem 400 diváků. Od listopadu 2022 pak hrajeme v Rock’n’Roll Clubu Garage v Ostravě-Martinově. Mimo to jsme měli několik menších kabaretů v okolí Moravskoslezského kraje a asi pět kabaretů proběhlo rovněž v Praze ve Studentském klubu Celetná a v Balbínově poetické hospůdce.

Jaká představení se ti vryla do paměti nejvíce?

Rád vzpomínám na všechna představení, protože se jedná vždy o premiéru, jak co se týče účinkujících, tak mých vstupů, respektive povídek. Snažíme se na kabaretu vždy představit hosty, které divák u nás ještě neviděl, ale samozřejmě s některými spolupracujeme i dlouhodoběji. Každopádně mám radost, že jsme navázali mimo jiné spolupráci i se slam poetry scénou, takže na kabaretech diváci můžou vidět mistry republiky v tomto specifickém stylu básnického přednesu jako jsou Anatol Svahilec, Tukan nebo Dr.Filipitch, kteří vystupovali taky na pražské Letné pro téměř 250 tisíc diváků. Rovněž se u nás představily několikanásobné mistryně světa v pole dance doubles Ali Klapetková a Niky Vítečková, které v civilním životě pracují jako policistky v Ostravě, nebo u nás vystoupila přední česká violoncellistka a rodačka z Ostravy Terezie Kovalová, bubenický virtuos a rovněž ostravský rodák Dali Mráz, písničkáři Voxel a Michal Horák nebo komik Lukáš Pavlásek.

Mistryně světa v pole dance Ali a Niky. (Foto: archiv)

Aktuálně chystáš nový Kabaret Hrdobci opět v Garage Clubu v Martinově, rozumím tomu správně, že ti tato scéna vyhovuje

Určitě. Prostředí Garáže je velice originální a do konceptu našeho kabaretu skvěle zapadá. Navíc jsme se díky tomuto prostoru vrátili z divadelního sezení, které jsme měli v DK Akord, k typickému kabaretnímu stylu, kdy si diváci mohou vzít něco k snědku nebo nějaký nápoj s sebou ke stolu a užít si tak večer se vším všudy. A musím říct, že to má velice pozitivní vliv na celkovou atmosféru večera.

Jak celkově vnímáš rozdíl mezi velkým jevištěm a malým, kde jsi doslova tváří v tvář s diváky? 

Díky velkému jevišti, ať už to bylo v Akordu, nebo Garáži, máme možnost nabídnout divákům mnohem širší portfolio výstupů a účinkujících, což by na malém jevišti dost dobře nešlo. Díky tomu jsme mohli v minulosti pro diváky připravit vystoupení na závěsných kruzích, bubenickou show nebo velkolepé taneční představení o bezmála dvaceti tanečnících, kterého jsem sám byl součástí. Obrovskou zásluhu na tom mají samozřejmě naši diváci, kteří na nás chodí a díky nimž můžeme v těchto prostorách hrát. A díky propozicím Garage Clubu, i když je mnohem větší než Stará aréna, se nám daří navodit taky tu pravou intimní atmosféru, kdy je divák doslova vtažen do děje.

Daří se ti udržet tvůj původní koncept, nebo vnímáš, že se tvá představa o fungování proměňuje? 

Myslím, že tak, jak jsme si to v roce 2015 nastavili, tak ten koncept je pořád stejný. Jak už jsem zmiňoval, když jsme s kabarety začínali, tak naše hlavní idea byla dávat prostor talentům z Moravskoslezského kraje. To je pořád náš hlavní cíl a snažíme se ho plnit. Díky tomu, že jsme se rozrostli, máme občas příležitost pozvat i nějaké známější jméno, které je opět ale doplněno perfomery z našeho kraje. Potom ten člověk, který se něčemu věnuje a chce se v tom realizovat, má možnost, třeba i díky tomu známějšímu jménu jeho kolegy, vystoupit před velkým počtem diváků a dostat od profesionála zpětnou vazbu, což kdyby někdo nabídl v minulosti mě samotnému, tak bych neváhal ani chviličku.

David Pargáč na kabaretu Hrdobci. (Foto: V. Kryška)

Na koho se tedy můžeme těšit tentokrát? 

Náš další kabaret se uskuteční již 19. května a diváci se mohou těšit, i díky podpoře Moravskoslezského kraje, na opravdu pestrou paletu vynikajících účinkujících. Hudební složku bude zastupovat písničkář, hudebník a violoncellista Pavel Čadek, který v minulosti spolupracoval např. s Pokáčem nebo předskakoval kapele Mig 21, Báře Polákové či Davidu Kollerovi. Naše námluvy s Pavlem probíhaly delší dobu, takže jsem moc rád, že to konečně vyšlo a Pavel se představí u nás na kabaretu.

Takže o kvalitní hudební část bude postaráno. Můžeme se těšit i na pohybovou show či oblíbený stand-up?

Určitě. Tanečně-akrobatickou složku bude zastupovat uskupení Ilusias, které divákům předvede akrobaticko-kejklířskou show s názvem Steampunk Dolls a v druhém vstupu UV LIGHT SHOW, která si na kabaretu odbude svou premiéru. Moravskoslezský kraj pak reprezentuje velice zajímavý a talentovaný stand-up komik a zároveň vynikající imitátor rappera Eminema, Vašek Rubišar, jehož videa mají na platformě TikTok statisícová zhlédnutí a který předvede svou Eminem Tribute Show a musím se přiznat, že je opravdu o co stát. No a našim posledním hostem bude skvělý Taneční klub Antonio z Frýdlantu nad Ostravicí, který předvede velkolepou taneční show, jejíž součásti budu i já sám. S TK Antonio jsme v loňském roce již spolupracovali, kdy jsem se učil tanec Johna Travolty z Pomády, a tentokrát mám takové tušení, že Baby rozhodně nebude sedět v koutě…

Jak dlouho dopředu vybíráš a oslovuješ svoje hosty? 

Takový ten monitoring potencionálních hostů provádím vlastně celý rok. Vždycky když mě někdo zaujme, napíšu si ho do seznamu hostů, které bych rád na kabaret přivedl, a pak vidíme, jak nám zapadají do konceptu celého večera. Oslovujeme pak hosty, převážně ty hlavní, asi půl roku dopředu. Takže už teď začínáme oslovovat účinkující na podzimní válení.

Máš představu, kam by se Kabaret Hrdobci měl ubírat?

Rádi bychom divákům v budoucnu stále nabízeli nové žánry, které dosud nepoznali nebo s nimi nepřišli do kontaktu. Chtěli bychom rozšířit paletu našich účinkujících a nabízet stále kvalitní zábavu s žánrovou pestrostí, která, věřím, že je Hrdobcům vlastní a zdobí je. A mám jeden takový sen. Rád bych na desetileté výročí s našim kabaretem vyprodal Gong a přivezl na něj ty, díky, kterým jsme kabaret před osmi lety zakládali. Čili pana Kaisera a Lábuse.

Bude nějaký Kabaret Hrdobci „the best of?

Měli jsme takový nápad uskutečnit „the best of“ kabaret v loňském roce a vrátit se na ten jeden večer tam, kde to všechno začalo, čili do Staré arény. Ale protože je to opravdu malý prostor, nakonec jsme od tohoto nápadu upustili. Nicméně nějaký best of kabaret v budoucnu určitě uděláme.

A co Jakub Horák mimo kabaretní scénu, mohou tě diváci někde vidět? 

Mimo kabaretní scénu pořádáme ještě komorní hudebně-povídkové večery s triem violoncellistů, hrajeme právě v takových menších prostorách, kde je divák doslova na dosah ruky. A když pak mluvím a prskám, myslím, že minimálně přední řady by si přály sedět v těch větších sálech (smích)… Jinak by v nejbližších měsících měla vyjít čtvrtá řada seriálu Das Boot, kde jsem dostal jednu z vedlejších rolí, tak se na to moc těším, protože natáčení bylo opravdu úžasné a bylo korunováno dvoutýdenním natáčením na ostrově Malta.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.