Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Koordinátorka Ostravské muzejní noci Andrea Węglarzyová: Věřím, že ke kultuře přitáhneme nové dušičky

Koordinátorka Ostravské muzejní noci Andrea Węglarzyová: Věřím, že ke kultuře přitáhneme nové dušičky

13.5.2023 00:00 Atd.

Čtrnáctý ročník Ostravské muzejní noci už klepe na vrata. Dnem D je sobota 20. května, kdy vše vypukne. Letos s podtitulem „Recyklace, tak nevyhazuj, tvoř!“. Na co všechno se mohou návštěvníci těšit? O tom jsme si povídali se spoluorganizátorkou akce Andreou Węglarzyovou z Ostravského muzea.

Zvětšit obrázek

Koordinátorka Ostravské muzejní noci Andrea Węglarzyová.
Foto: Aleš Honus

Letošní ročník Ostravské muzejní noci je už čtrnáctý. Kde můžeme hledat kořeny?

V roce 2004 v Kolíně nad Rýnem, kde jsem viděla podobnou akci se spoustou gastrokoutků či autobusovými spoji zdarma. Říkala jsem si, že by bylo strašně fajn, kdybychom se k tomu v Ostravě alespoň částečně přiblížili. Tenkrát jsem pracovala v Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Počátky muzejní noci v Ostravě, jak ji známe dnes, hledejme v roce 2009, kdy spojily síly GVUO už pod vedením Jany Malášek Šrubařové a Ostravské muzeum, kde už jsem tehdy působila já. Společně tyto dvě instituce začaly oslovovat ostatní subjekty za účelem spolupráce. Nemohli jsme však zůstat pouze u muzeí, protože počtem těchto institucí je Ostrava poměrně střídmá. Proto jsme postupně oslovovali divadla, knihovny či různé malé galerie soukromého typu. Takhle v roce 2009 začínalo devět institucí.

Když se dneska ohlédnete za rokem 2004 a německou zkušeností, je Ostravská muzejní noc podobná?

Musím říct, že ano! Inspirativní pro mě byla skutečně bezplatná doprava mezi institucemi, která dovolí dostat se pohodlně z jednoho konce města na druhý. To se povedlo, stejně tak i další aspekty.

Doprava je tedy zdarma. Jak je to ale se vstupným na jednotlivé události během muzejní noci? Platí se něco? Případně kolik?

Neplatí se vůbec nic. Je to v podstatě podmínka, aby všechny instituce byly otevřené naprosto všem, aby se kultura otevřela maximálnímu počtu zájemců zdarma.

Je někde potřeba předběžná rezervace kvůli omezené kapacitě?

Ano, vybraná část programu rezervace vyžaduje. Které to přesně jsou, najdou návštěvníci na webových stránkách ostravskamuzejninoc.cz. Rezervační formuláře budou spuštěny v pondělí 15. května v 8 hodin ráno právě na zmíněném webu.

Je to opravdu rozmanitá paleta míst, kde všude se bude muzejní noc 20. května konat. Kromě uměleckých míst se mohou návštěvníci těšit také na program třeba na radnicích a dalších místech. Jak se vlastně vybírají místa, kde se muzejní noc bude konat?

Žádné přesné hranice vymezeny nejsou. Jako příklad uvedu divadla, která s námi ze začátku také spolupracovala, ale časem se zrodil i festival divadel, takže získala svůj vlastní termín pro otevření bran veřejnosti. Jedinou podmínkou, aby se instituce mohla účastnit muzejní noci, je ochota investovat do akce zčásti i své finance a personál, který se bude o návštěvníky starat. Zmínil jste radnice. Součástí letošního ročníku je Nová radnice, kde sídlí Magistrát města Ostravy, a radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Letošní ročník je nepřímo spjat se stopadesátým výročím narození primátora Jana Prokeše.  Zároveň se do akce zapojily i kluby či Minikino Kavárna, které poskytuje i občerstvení, což se nedá čekat kupříkladu od radnice či muzea, takže jsme se snažili, aby si každý přišel na své.

Najdeme v programu nějakého nováčka, který se Ostravské muzejní noci účastní poprvé?

Celkem se do letošního ročníku zapojí 31 kulturních institucí, z toho je letos hned šest nováčků! Jsou jimi Galerie Díra, Futureum, Ostrava Expact Centre, GDM Contemporary, Galerie Fakulty umění (GAFU) a Dvorana. Jsou to nové subjekty, které se věnují třeba programu zaměřenému na děti jako v případě Dvorany, ale třeba bych vypíchla i Ostrava Expect Centre. Tato instituce sdružuje lidi, kteří sem přišli ze zahraničí, a propojuje zdejší kulturu s těmi zahraničními, což je mně osobně velmi sympatické. Galerie Díra zase ukáže analogovou tvorbu fotografie, kde se vyhne chemickým procesům, ale využije kávovou sedlinu.

Tématem letošní muzejní noci je recyklace. Recyklovat kromě odpadu můžeme takříkajíc i umění. Mám pro vás ale malou kvízovou otázku. Víte, jak jsou na tom Češi s recyklací odpadu v rámci EU?

To jste mě dostal. Přiznám se, že nevím.

Česko je na špici EU v recyklování, takže ač to nemusí někdy vypadat, jdeme příkladem. Je myšlenkou letošního ročníku třeba i dětem zase o něco více vštípit, že je potřeba recyklovat?

Ano, je to pro nás jedno z důležitých témat. Loni jsme zdůraznili, že děti patří do muzea. Letos jsme šli cestou ochrany přírody a nutnosti pečovat o vlastní okolí třeba i tím, že si položíme otázku, zda jakoukoliv věc opravdu musíme po jednorázovém užití vyhodit, případně zda ji můžeme ještě potřebovat. Impulzem byl určitě i odpad, který se nahromadil v souvislosti s pandemií koronaviru. Kam s těmi použitými rouškami, že? Byl to obrovský nápor navíc. Myslím si, že společnost obecně ve věci recyklace odpadu zraje. Kolikrát i děti poučují své rodiče, kteří jsou jako starší generace vůči tomuto problému benevolentnější.

Možná mě vyvedete z omylu, ale vždy jsem si myslel, že na podobné akce chodí úplně jiná sorta návštěvníků, než která chodí třeba do muzeí během celé sezony. Je to tak? A pokud ano, berete to jako možnost, jak na kulturní místa v Ostravě přilákat nové dušičky?

Máte pravdu, že to tak je. Věřím, že se nové dušičky najdou a trochu na to i spoléhám, že lidé, kteří by běžně do podobných kulturních zařízení nepřišli, se díky muzejní noci objeví a budou pak chodit pravidelně.

Dokázala byste některé části programu vypíchnout?

Těžká otázka, kterou jsem ale očekávala. Dovolte mi, abych odpověděla trochu jinak. Jednak jsou tady akce spojené s uměleckým přesahem, což se očekává, ale pak chystáme také akce, které jsou spojeny s ochutnávkou jídla. Například v Národním zemědělském muzeu se budou věnovat obalové technice, jak se od pravěku po současnost vyráběly obaly na potraviny, případně se budou věnovat zbytkovému vaření. Jak se běžně vařilo i relativně nedávno ze zbytků surovin, které bychom dneska vyhodili. Radnice Moravské Ostravy a Přívozu bude mít připraven workshop ohledně ekodrogerie a také ochutnávky potravin. Vyhazujete třeba mrkvovou nať? Je to škoda, protože se z ní dá udělat skvělé pesto. Ostravské muzeum chystá komponovaný večer videokazet. Vrátíme se do doby, kdy ze západní Evropy do Česka teprve videokazety pronikaly. Je toho zkrátka moc a moc.

Součástí Ostravské muzejní noci bude i Rádio Ostravan. Co tam bude návštěvníky čekat?

Návštěvník bude seznámen s internetovým vysíláním rádia, bude si moci nechat zahrát písničku na přání, případně může v živém vysílání pozdravit posluchače. Zároveň je zajímavé to, že tohle rádio vysílá pouze hudbu z Moravskoslezského kraje, takže se vlastně jedná o takovou uměleckou recyklaci s přimhouřeným okem.

Co byste ráda dodala závěrem?

Chtěla bych zmínit, že Ostravská muzejní noc navazuje na další akci s názvem Dny Fajne rodiny, což je vlastně akce, která oslavuje rodinu jako takovou skrze různé aktivity pro děti i dospělé. Ráda bych také pozvala na zahájení Ostravské muzejní noci před Novou radnici, kde se lidé potkají například s již zmíněnou historickou postavou primátora Jana Prokeše. Zároveň se mohou návštěvníci těšit na jedno takové malé odhalení, ale neřeknu čeho!

Jakub Plaskura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.