Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Taťáňa Wajs z Pop Academy: Některé školy bohužel neberou populár zcela vážně, ale to se určitě časem změní

Taťáňa Wajs z Pop Academy: Některé školy bohužel neberou populár zcela vážně, ale to se určitě časem změní

16.5.2023 06:07 Hudba

Zpěvačka a učitelka Taťána Wajs je zakladatelkou a uměleckou ředitelkou Pop Academy, která se v Ostravě věnuje populárnímu zpěvu. Obrovským úspěchem této soukromé školy je nadcházející spolupráce s prestižní americkou Berklee College Of Music. Jejím vyústěním je projekt Level Up Pop Academy, který bude zahájen 23. května sérií přednášek, kurzů a doprovodných aktivit. Workshopy o hudební produkci povede designovaný profesor Jandro Cisneros z Berklee. Rozhovor s Taťánou Wajs přibližuje nejen zaměření její instituce, ale také další doprovodné akce přínosného a ambiciózního projektu.

Zvětšit obrázek

Taťána Wajs.
Foto: Lucie Maceczková

O existenci Pop Academy jsem se dozvěděl náhodou od mé kamarádky, s níž občas vystupuji. Co vás vedlo k založení této instituce a s jakými zkušenostmi jste do toho šla? 

Byť jsem sama operní pěvkyně a klasická hudba mě naplňuje, odmala jsem měla ráda jazz a černoškou muziku. I mé první studijní začátky byly ještě tehdy na „jazzové“ Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, než jsem přešla na klasiku. Vždycky jsem věděla, že vedle pěvecké kariéry chci učit a intuitivně jsem vedla studenty k nonartificiální hudbě. Čím dál více mě soukromě vyhledávali zpěváci a chtěli ode mě jiný styl výuky. Když už se mi nevešli do obýváku, tak jsme společně s mou dlouholetou kamarádkou Petrou Kubecovou hledaly nějaký vhodný prostor pro výuku. Některé školy bohužel neberou populár zcela vážně, ale to se určitě časem změní, žáci je k tomu donutí. Už teď cítíme tlak. Učitelé ZUŠ nás neustále kontaktují a zajímají se o výuku populárního zpěvu, což je dobrá zpráva.

Nabízíte kurzy populárního a muzikálového zpěvu, ale i herectví, moderování, rétoriky či tvůrčího psaní. Jaký je o tyto obory zájem a co nejvíc táhne?

Změnili jsme trochu koncept a pomalu opouštíme od herectví, rétoriky či tvůrčího psaní. Nebyl o to takový zájem jako o obor Populární zpěv. Ten se stal po covidu naší prioritou. Umíme to učit, rozumíme problematice a chceme se dál vyvíjet a rozšiřovat. Ostatní obory nás jen zdržovaly a nedokázali jsme studentům dát to, co zpěvákům.

Podobné, ne-li totožné obory, nabízí Lidová konzervatoř, která má v Ostravě velkou tradici. Vnímáte tuto školu jako konkurenci?

V téhle chvíli žádná podobná soukromá škola (v Česku je nás pár) nemůže konkurovat státnímu sektoru. My jsme absolutně finančně závislí na našich studentech a mecenáších. Občas jsme rádi, když nám vyjdou nějaké dotace. A jak jsem zmínila, sázíme už jen na zpěv. Lidová konzervatoř je megalomanská instituce s velkými budovami, pedagogickým sborem a ekonomickým sektorem. S Petrou jsme si v Pop Academy rozdaly funkce, ona řeší papíry a já umění, takže o konkurenci nemůže být ani řeč.

V současnosti chystáte projekt Level Up Pop Academy. Co se pod tímto názvem vlastně skrývá? Na vašich stránkách se nachází informace, že jde o workshopy, kurzy, diskuzní fóra, koncerty a jam session. To zní jako velkorysá akce…

Pilotní projekt Level Up Pop Academy navázal spolupráci s profesionály z jedné z nejkvalitnějších hudebních škol v USA Berklee College of Music. Pro Pop Academy je to významný partner. S Berklee jsme propojeni díky naší studentce Michaele Niké Vopalecké, která již druhým rokem na této škole úspěšně působí. V popce se nám rodí nová generace, která touží po studiu v zahraničí. Tak mě napadlo, že bychom mohli být takové „informační centrum“ pro pedagogy a budoucí studenty zahraničních hudebních škol. V Izraeli již existuje hudební instituce, která speciálně připravuje studenty na Berklee, takže si umím představit, že bychom mohli něco podobného vytvořit i ve střední Evropě. Je to pilotní projekt, takže pro začátek přijedou zástupci této univerzity a probereme možné alternativy výuky na školách, masterclass i workshopy na téma současné hudby i autorské tvorby.

Kdo povede workshopy a čeho se budou týkat?

Jandro Cisneros, profesionální hudební producent a skladatel, profesor Berklee College of Music. Na Berklee působí jako člen fakulty na katedře současného psaní a produkce, kde nyní vyučuje pokročilou hudební produkci a jiné kurzy hudební produkce. Je to obrovský hudební nadšenec, neskutečně pozitivní a charismatický člověk. Povede týdenní workshopy hudební produkce. Workshop bude určen pro budoucí profesionální hudebníky, muzikanty a pedagogy hudebních škol. Workshopy proběhnou od 23. května do 25. května a to vždy od 15 hodin u nás ve Sky Music Club. Přijít můžou všichni, kdo se zajímají o hudební produkci. Více informací najdete na našich stránkách Pop Academy.

Jaká témata zazní na diskusních fórech?

Na diskusích zazní hlavně téma, jak učit populární hudbu na školách. Program bude zahrnovat metodické přednášky o výuce hudby na Berklee a jejich možné alternativy pro podobnou metodiku u nás. Dále si pak pedagogové navzájem vymění své zkušenosti a dovednosti. Berklee může posunout hudební školy kvalitativně na vyšší úroveň, umožní přiblížit se k západním trendům i vychovávat novou generaci hudebníků v tomto duchu.

Součástí Level Up Pop Academy jsou také koncerty. Kdo na nich vystoupí a kde se budou konat?

Zahrají studenti z Berklee, kteří, jak už jsem zmínila Izrael, pocházejí právě odtamtud. Troufám si tvrdit, že to jsou budoucí světové hvězdy v jazzu. Saxofonistu Shahara Amdora sleduji už nějakou dobu na Instagramu a je to neuvěřitelně talentovaný muzikant. Ostatní hoši mu sebevědomě sekundují, ať jsou to Rotem Eylam a Nitzan Bar (kytary), Nadav Lavie (basa) a nebo Nitzan Birnbaum (bicí). Moc se na ně těším a věřím, že nadšenci jazzu zaplní ve čtvrtek od 19 hodin Sky Music Club.

Zaujala mě i možnost jam session. Jak bude konkrétně pojato a kdo se ho může zúčastnit?

Taky jsem zvědavá, po koncertě chceme začít jamovat. Pozvala jsem některé studenty, z konzervatoře, například učím zpívat Gabrielu Witosovou, která na konzervatoři studuje bicí, nebo Kristýnu Sibinskou, která se dostala tento rok taky na Berklee, tak snad se holky přidají. Sama nevím, kteří muzikanti dorazí, ale věřím, že to bude stát za to a všichni jsou u nás vítání.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.