Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Klub Barrák se stěhuje do Přívozu a jeho provozovatel Marcel Palovčík říká: Je třeba se posunout dál

Klub Barrák se stěhuje do Přívozu a jeho provozovatel Marcel Palovčík říká: Je třeba se posunout dál

31.5.2023 05:39 Hudba

Jeden z nejzásadnějších ostravských hudebních klubů Barrák začíná novou éru. V sobotu se zde konal poslední koncert a nyní se po mnoha letech stěhuje na nové místo, a to především z kapacitních důvodů i kvůli potřebě lepšího komfortu. Provozovatel a dramaturg klubu Marcel Palovčík Ostravanu prozradil, jaké jsou jeho další plány, kam se klub vlastně z Havlíčkova nábřeží stěhuje a jaké možností se v novém prostoru naskýtají.

Zvětšit obrázek

Marcel Palovčík v prostorách klubu Barrák.
Foto: Gabriela Stašová

V Barráku v minulosti hrály největší legendy nejtvrdších rockových a metalových žánrů jako Agnostic Front, Pro-pain, Madball, Sick Of It All, Exploited, Cockney Rejects, The Casualties, The Adicts, Red Alert, Gorgoroth, Taake, Belphegor, Valkyrja, Mayhem a mnoho dalších. Jak Marcel Palovčík sám zmínil ve svém vzpomínkovém příspěvku pár hodin před historicky posledním koncertem ve starých prostorách, Barrák se stal pro mnoho návštěvníků i místem pro doživotní vzpomínky. Nyní začíná nová, zcela jiná, větší a tak trochu budovatelská éra, která snad brzy přeroste v něco, co Ostrava dlouho potřebovala.

Vraťme se trochu do minulosti. Od kterého roku vlastně provozuješ Barrák Music Club a co se za tu dobu změnilo v prostorách, které momentálně opouštíš?

V tuto chvíli to bude deset let, co jsem tady provozovatelem, předtím jsem zde působil jako produkční. V těch prostorách se vlastně za celou tu dobu nic moc nezměnilo, ale kdybychom je neopouštěli, byl jsem letos o prázdninách připraven udělat větší rekonstrukci a klub částečně obnovit. Vlastně ta investice ze začátku nebyla ani moc možná. Prvních pár let vždy válčíš, že ti to vychází tak tak, pak přišel například covid a kauza, když mě nejmenovaný člověk obral a lidé se pak na podporu klubu skládali na HitHitu. Takže prostředky, které by nyní mohly být, předtím nebyly. Ale jdeme zkrátka jinam.

Můžeš pro připomenutí přiblížit onen incident, kdy jste jako klub ve velkém přišli o prostředky kvůli podvodu?

Aby klub přežil, na letních festivalech děláme například catering nebo domlouváme stánky s jídlem, provozujeme bary a podobně. Na jednom festivalu se takto u stánku s jídlem platilo čipy a pořadatel, který to měl na starost, sbalil po skončení akce peníze z nabitých čipů a odešel i s tržbami stánkařů. Jenže smlouva byla podepsaná se mnou. Takže já jsem ty tržby stánkařům celou dobu vyplácel a teprve nyní mohu říct, že už mám skoro všechno z krku. Netýkalo se to však jen mě, byly tam i další společnosti, které přišly o peníze.

Pomohli fanoušci na HitHitu tak, že vás opravdu podpořili?

Určitě. Nebýt tehdy jich, tak Barrák už nějaké čtyři roky nefunguje. Mezitím ale přišel covid a celá ta špatná situace se propojila. Na druhou stranu, když jsme v době covidu otevřeli pro omezený počet lidí, tak ti lidé opravdu přišli.

Pojďme tedy k věci, která teď zajímá nejvíce lidí. Barrák Music Club se momentálně přesouvá do jiných prostor a začíná novou éru. Co nové místo slibuje stávajícím fanouškům a kde vlastně nyní klub bude?

Novým místem je objekt bývalé sokolovny v Ostravě-Přívoze. Netušil jsem, že něco takového v Ostravě ještě existuje, ale kamarád mě na ten prostor lehce nasměroval a když jsme se podívali na toto místo blíže a zjistili, že dům je kompletně prázdný, sehnal jsem číslo na majitele a domluvili jsme se. Ten objekt už nyní nabízí v první fázi dvakrát větší prostor pro publikum, dvakrát větší pódium, s tím samozřejmě souvisí mnohem lepší zvuk nebo světla. Dále tam bude obrovské zázemí pro kapely, backstage, šatny i sprchy. Objekt má i vlastní zahradu, tedy i kuřáci nebudou muset hledat alternativy a chodit někam na chodbu. Součástí byla i hospoda, kterou momentálně předěláváme na další menší koncertní prostor pro asi stovku lidí. Celý objekt tedy bude rozdělen velmi logicky tak, aby šlo pořádat větší akce o víkendech a ty menší a komornější koncerty přes týden.

Marcel Palovčík na zahradě nových prostor. (Foto: G. Stašová)

Myslíš si, že tím klub neutrpí? Například horší dostupností pro některé lidi, dojíždějící například z okolních měst?

Byly tady už takové stížnosti, ale ty jsem velmi rychle vyvrátil. Například lidé z Poruby zjistili, že jim přímo zde jezdí autobus. Navíc budou nové prostory dvanáct minut od Hlavního nádraží. Máme tedy kompletně pokrytý celý kraj. V centru se velice řešilo parkování, které zde bude bezproblémové díky novému Lidlu poblíž, kde je přibližně sto až sto padesát parkovacích míst. Tramvaj je také do tří minut chůze. Paradoxně je tedy nový prostor možná dostupnější něž ten původní v centru.

Co je hlavním důvodem stěhování Barráku?

Kapacita Barráku už nám dlouhodobě nedostačovala. Některé koncerty už byly velmi nepříjemné. Bude tam tedy mnohem větší komfort jak pro fanoušky, tak pro vystupující. Má to jednu obrovskou výhodu – máme deset let zkušeností a víme, co už bychom nikdy neudělali stejně jako ve starém Barráku. Teď nad tím navíc můžeme přemýšlet, postupně plánovat, chodit tam a při každém nápadu něco změnit. Samozřejmě řešíme i ty nejběžnější věci jako stání front na pivo, kapacitu šaten nebo četnost toalet. Zároveň chci všechny fanoušky poprosit o trpělivost, protože nejde všechno hned a ten postup a oprava nového Barráku bude postupně rozfázovaná. Takže například nebude vše vypadat úplně ideálně zvenčí, protože nejprve zapracujeme na hlavním koncertním prostoru.

Není ti trochu líto opouštět kultovní budovu na Havlíčkově nábřeží?

Jasně, že je mi to líto. Strávil jsem tady dvanáct let života a dal do zdejšího místa opravdu hodně energie a času. Toho dobrého, i toho špatného. Ale na druhou stranu, asi je opravdu potřeba posunout se dál.

Změní se něco i ohledně dramaturgie klubu? Plánuješ v tomto nějaké novinky a inovace? Všichni víme, že klub je multižánrový, ale třeba lze ještě něčím překvapit.

To je právě to, co nám umožňuje také tento nový prostor. Například právě ono místo pro komornější koncerty. Poslední roky mi chodí nabídky skvělých kapel, ale je to pro většinu lidí neznámý underground. Právě tyto interprety již mám domluvené a potvrzené právě pro tento prostor. Dále chceme trochu rozvinout i tematickou hudbu, jako například new wave, post-punkové věci a podobně. Doufám, že lidé budou i na tyto koncerty opravdu chodit a objevovat tak nové věci. A i když tyto koncerty budou spíše přes týden, protože z ekonomických důvodů si nemůžu dovolit v pátek koncert pro čtyřicet lidí, tak i menší české kapely budou mít možnost zahrát si v Barráku v Ostravě.

Tyto tematicky zaměřené koncerty na okrajovější žánry budou pojaty jak?

Především budou situovány na časy během týdne, nejčastěji asi úterky a středy. Jsou to například zahraniční kapely na turné, které si prostě chtějí zahrát. Nebude to pravidelně, ale snad si lidé časem zvyknou, že úterky a středy budou věnovány těm méně známým kapelám a víkendy těm velkým. Mohu zaručit, že to bude opravdu dobré.

Když jsme u té dramaturgie – ty jsi provozovatelem klubu, ale staráš se sám kompletně také o zmíněnou dramaturgii, nebo máš v tomto pomocnou ruku?

Úplně všechny žánry dělám kompletně sám. Dělám v podstatě koncerty od hip-hopu až po grindcore. Ale obzor si stále rozšiřuji. Jak už jsem lehce naznačil, těm synthwave a post-punkovým věcem jsem přišel třeba na chuť teprve nedávno. A opravdu se na tyto koncerty těším.

Když teď navážu na tuto otázku, tak kdybys měl provozovat pouze koncerty žánru svého srdce, tak co by to bylo?

To bych dělal jenom hardcorové koncerty (smích)… A možná také punkové, ale to by nešlo, protože z těchto žánrů chodí lidé pouze na ty velké kapely. Na druhou stranu teď můžeme dělat i ty menší, takže věc je otevřená.

Před vstupem do dnes již bývalého klubu Barrák. (Foto: G. Stašová)

Kdy se naplno v nových prostorách rozjede program a uskuteční se slavnostní otevření?

Žádné slavnostní otevření nebude, program normálně pojede dál, jako kdybychom se nestěhovali. První akce je plánovaná na 16. září. A pak už bude opravdu mnoho dalších koncertů, které už jsou nyní domluvené. Vlastně mám klubovou sezonu téměř zaplněnou, jen pár volných termínů. Cílem je hrát od úterka do soboty.

Budou se i nadále konat letní akce pod značkou Barrák Music Hrad na Slezskoostravském hradě?

Jasně, letos už je vlastně program téměř celý zveřejněný. Máme tam například Jaroslava Uhlíře, Wohnout, opět punkový festival, metalový festival, poté Horkýže Slíže, J.A.R. s Monkey Business nebo kapelu Škwor. A pak máme ještě nový koncert, který jsem nazval Naděje Moravskoslezského kraje – tam budou zajímaví interpreti jen od nás z regionu. Například Kateřina Marie Tichá & Bandjeez, Munroe, Kaczi a Nika. Zkrátka chceme ukázat zajímavé věci z kraje, které nejsou jen z tvrdých žánrů.

Můžeš prozradit nějaká zajímavá jména vystupujících po otevření nových prostor?

O podzimním programu se mi ještě konkrétně mluvit nechce, budeme ho zveřejňovat postupně. Myslím si ale, že Barrák na novém místě Ostravě hodně pomůže. Musím říct, že jsme dlouho neměli tak dobrou sezonu jako letos. I tak se nám rozšíří možnosti a doufám, že i lidé to ocení, budou k nám chodit dál a opět v tom Barrák nenechají.

Gabriela Stašová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.