Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pro Ostravu připravuji speciální set, říká nizozemský DJ Hardwell, který vystoupí na Beats for Love

Pro Ostravu připravuji speciální set, říká nizozemský DJ Hardwell, který vystoupí na Beats for Love

31.5.2023 05:38 Hudba

Mezi hlavní hvězdy letošního festivalu elektronické taneční hudby Beats for Love patří také Hardwell. Tedy nizozemský DJ, který se loni po víceleté pauze vrátil k pravidelnějšímu vystupování. I k tématu oné přestávky a k tomu, jak ji nyní vnímá, jsme se v rozhovoru dostali. Hovořili jsme však také o rebelech, kteří kráčí po nevyšlapaných cestách, o rovnováze mezi zdravím a myslí, nebo o tom, na co se mnohdy zapomíná u úspěchu. Nakonec se dozvíte i to, kde by Hardwell chtěl prožít svůj soudný den. Festival Beats for Love se koná v ostravské Dolní oblasti Vítkovice od 5. do 8. července.

Zvětšit obrázek

DJ Hardwell.
Foto: archiv umělce

Jaké hudební dárky naservírujete fanouškům na festivalu Beats for Love, který se uskuteční v areálu, kde se dříve těžilo uhlí?

Pracuji na speciálním setu pro tuto akci. Věřím, že to bude nezapomenutelný gig, který v té přeměněné oblasti o to více vyzní a bude vzrušující. O proměně areálu jsem nevěděl, ale těším se, že jej uvidím osobně, na vlastní oči. Myslím si, že právě taková místa, kde se potkávají komunity a užívají si tam muziku či jakékoliv jiné umění, jsou po tom, co se dělo v minulých letech, daleko důležitější než dříve. Každopádně jsem nadšený, že Ostravu navštívím a při té příležitosti lépe pochopím historii a kulturní feeling tohoto města.

Ve druhé polovině dubna jste měl opět vlastní show na závodě Formule 1. Po dřívějších vystoupeních v Německu nebo Mexiku jste letos zavítal do Ázerbájdžánu. Jaké dojmy ve vás zanechalo vystoupení v Baku?

Byla to skvělá show. Ázerbájdžán je nádherná země a lidé v Baku byli velmi přátelští a milí. Po všech stránkách odvedli perfektní práci a můžu říci, že to byl jasně nejlepší zážitek v porovnání s dalšími závody Formule 1, kterých jsem se účastnil. Jinak Formuli 1 mám velmi rád a vždy fandím mému kamarádovi Maxi Verstappenovi, který závodí za Nizozemsko. Je báječné vidět, jak dobře si v tomto sportu vede.

Vaše poslední album se jmenuje Rebels Never Die (Rebelové nikdy neumírají). Z názvu se dá odvodit, že máte blízko k lidem, kteří jdou proti proudu. Je tomu tak? Mnohdy to jsou totiž právě oni, kdo mění svět k lepšímu, protože se na něj dívají nekonvenčním pohledem a nespokojí se s vyšlapanými cestami…

Svět skutečně potřebuje rebely, aby se posouval kupředu. Jeden vhodný příklad za všechny je Elon Musk, který prostřednictvím svých firem Tesla nebo SpaceX inovuje mnoho oblastí. Dalším byl Steve Jobs. Pro mě je zásadní vidět, jak se překračují hranice v hudbě. Je třeba jít stále vpřed. Od Beethovena přes Beatles až po současné umělce. Potřebujeme lidi, kteří, jak jste řekl, jdou proti proudu.

Jedna z vašich nejpopulárnějších písní je Young Again (Opět mladý). Co děláte pro to, abyste se cítil mladý?   

Nyní se daleko více soustředím na to, abych udržel rovnováhu mezi zdravím a čerstvou myslí. To je důležité. Snažím se o to, abych měl dostatek spánku, dodržuji dietu a pravidelně se věnuji fyzickému tréninku. Nikdy nevíte, co přinese zítřek. Čas je něco, co nikdy nevrátíme zpátky. Dělám tedy všechno pro to, aby nepromarnil žádný moment ve svém životě a v přítomnosti žil naplno.

Další ze skladeb jste nazval Dopamine (Dopamin). Jaký je podle vás nejlepší způsob, jak aktivovat tuto chemickou látku, která je v našem těle zodpovědná zejména za motivaci a systém odměn?

Najděte, co vás dělá šťastnými, co vám přináší spokojenost, co vás nutí k tomu, abyste čelili různým výzvám. Něco, proč máte důvod každé ráno vstát z postele. Díky tomu se také posiluje váš zápal pro danou věc. A potom stejný postup můžete zvolit pro každou další situaci, ve které se ocitnete.

Zastavme se ještě u songu Mind Control (Kontrola mysli). Jak bychom se tedy měli chovat, abychom dokázali nasměrovat naši mysl tím směrem, kterým chceme?

Vytyčte si své cíle, krátkodobé i dlouhodobé. Soustřeďte se na svůj svět a své sny. S nikým se neporovnávejte. Sociální média jsou perfektní nástroj, ale také mohou být velmi toxická pro mysl. Pokud je to žádoucí, naučte se říkat ne. Pracujte na rozvoji své osobnosti a věnujte se tomu, na čem opravdu záleží.

Americký spisovatel a kouč Jim Kwik řekl: „S výzvami přicházejí změny. Vždycky je nějaká šance, protože vždycky je nějaký výběr.“ Jak se vám zamlouvají tato slova?

Rozhodně souhlasím. Je těžké opustit v daném čase svou cestu, po které jdete. Než jsem si vzal pauzu, tak jsem nahrnul na sebe mnoho stresujících aktivit a povinností. Nyní však vím, že to, že jsem si vzal pauzu, bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Jasně, je přínosné testovat sám sebe a zjišťovat, co dokážete, ale také musíme věnovat čas sami sobě, abychom se mohli rozvíjet a dobít baterky.

Co lidé obecně přehlížejí u úspěchu? 

Myslím si, že lidé věří, že když se k nějakému úspěchu dopracujete, že tak to prostě je a najednou všechno bude perfektní. Nicméně ono se ve skutečnosti zas tak moc nezmění. Jste to stále vy. Stejný člověk se stejnými myšlenkami a pocity. Podle mě je právě proces, kdy své dílo tvoříte a realizujete, tou částí, kterou byste si měli užívat. Vše ostatní je dočasné. Samozřejmě, když máte úspěch, buďte díky tomu šťastní. Ale rozhodně nedělejte něco jen pro ten samotný úspěch.

Můžete popsat svůj přístup k umění a k tomu, být umělcem?

Můj přístup je vždy velmi osobní. Inspiraci beru ze života kolem mě a také z prostředí, kde žiju. Nikdy jsem nebyl umělec, který by se nějak vyžíval v politických prohlášeních, ale chci udělat změnu. Věřím, že pro mou hudbu to bude změna k lepšímu. Doufejme, že se mi podaří spojit lidi tak, aby měli na co celý život vzpomínat.

Ve druhé polovině dubna jste zveřejnil videoklip k písni Judgement Day (Soudný den). Moje poslední otázka je tedy jednoduchá. Jak byste si představoval svůj soudný den?

Upřímně, nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Tedy až do této chvíle. Řeknu to asi takhle… Věřím, že můj soudný den prožiju na obrovské party, kde pak na konci show opona spadne.

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.