Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Festival Cirkulum 2023 byl v Ostravě zahájen vystřelením provazochodce z děla

Festival Cirkulum 2023 byl v Ostravě zahájen vystřelením provazochodce z děla

8.6.2023 06:31 Atd.

Rána jako hrom, kaskadér coby živá střela je vymrštěn do prostoru, zachycuje se lana a šplhá ještě výš a výš. Nad hlavami diváků kráčí světově proslulý provazochodec David Dimitri ze Švýcarska. Zahajuje tak sedmý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum 2023. A také přehlídku hradního divadla, protože už podruhé se Cirkulum místo širokého bulváru v Porubě odehrává v členitějším areálu Slezskoostravského hradu a jeho bezprostředního okolí. Až do neděle se podhradí promění v oázu vřelé kreativní atmosféry plné cizokrajných jmen i domácích objevů.

Zvětšit obrázek

David Dimitri byl během svého vystoupení vystřelen z děla.
Foto: Aleš Honus

Právě u Slezskoostravského hradu mezi travnatými valy vyrostlo šapitó L´Homme Cirque vyrobené přímo na míru svému umělci, kterým je Lord of The Wire, jak Dimitrimu přezdívají v novinách The New York Times. Dimitri totiž ovládá chůzi po laně jako nikdo jiný. Může na něm hravě udělat přemet, skákat přes švihadlo nebo si třeba jen tak lehnout na záda a hrát na trubku.

David Dimitri – L’Homme Cirque. (Foto: Aleš Honus)

Děti i dospělí ve středu večer přihlíželi se zatajeným dechem na Dimitriho povedené kousky. Akrobatické přemety, balancování na laně nad hlavami diváků, ale i osobitý klaunský humor, to vše vytvořilo poutavou atmosféru zahajovacího večera, který si nenechali ujít ani místní politici či ostravští divadelníci. V následujících dnech se v ní Dimitri v Ostravě doslova zabydlí, aby večer co večer brázdil zdejší nebesa.

David Dimitri – L’Homme Cirque. (Foto: Aleš Honus)

Poetika rozkvetlé cirkusové nálady, nevázaného veselí, skotačení, žertů, krkolomné akrobacie a rozverné hudby k Cirkulu neodmyslitelně patří. Mnohdy je až neuvěřitelné, co vše takový jedinec, špičkový klaun dokáže. Dimitri při svém vystoupení vsadil ponejprve na sportovní propriety, třeba na běžící pás, ale také na dřevěného koně. Z neživých předmětů dokázal vytáhnout maximum energie, vdechnul jim život natolik živočišný, až z toho byly třeba koňské koblihy, vonící jako opravdové a s pečlivostí a láskou sesbírané do igelitových pytlíků. Skvělá zábava pro děti i dospělé.

David Dimitri – L’Homme Cirque. (Foto: Aleš Honus)

Vedle komických etud, skečů a klaunských čísel dokázal umístit prvky vrcholné akrobacie přerůstající v nevídaně odvážné kousky. Překvapivě ale vedle mistrovské akrobacie na zemi i ve vzduchu nakonec ovládly prostor i děti. Zvláště jedna holčička, která takříkajíc pana principála svérázně „přečůrala“, když nabízenou rukavici (tedy trepku) nevhodila do jícnu vysoko zdviženého děla na lidské náboje, ale položila ji nenuceně jen tak pěkně vedle. A která, když se ji nepodařilo vhodit trepku do jícnu děla ani napotřetí, Dimitrimu jen suše oznámila „Teď už někdo jiný strejdo.“

David Dimitri – L’Homme Cirque. (Foto: Aleš Honus)

Ne vždy byl Dimitri ve svých tricích napoprvé úspěšný, jenže o to víc si dokázal získat divácké srdce. A plně z toho vytěžil v epochálním finále, kdy se vznášel vysoko nad hlavami přihlížejícího publika, aby triumfálně opustil své šapitó dírou ve stropě a vzduchem kráčel po laně až ven na nedaleký stožár. S nadšenými a obdivnými výkřiky v patách.

David Dimitri – L’Homme Cirque. (Foto: Aleš Honus)

Bujaré veselí následně pomáhala rozdmýchat pouliční klauniáda mezinárodních sdružení Asphalt Theatre s kusem The Chef´s Orchestra. Čtveřice hudebníků se převlékla do kostýmů kuchtíků, aby vyrazila mezi stánky s občerstvením a v mnohdy krkolomných pozicích předváděla muzikální akrobacii doprovázenou hrou na bicí či saxofon.

Asphalt Theatre. (Foto: Aleš Honus)

Cirkulum má před sebou nejen čtvrteční program s dalším podvečerním vystoupením v šapitó, ale především pátek a víkend, kdy umělci z celého světa obsadí i samotné hradní nádvoří. A už od 10 hodin dopoledne až do pozdních večerů.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.