Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Užijete si každou minutu naší show, říkají před vystoupením na Beats for Love nizozemští Blasterjaxx

Užijete si každou minutu naší show, říkají před vystoupením na Beats for Love nizozemští Blasterjaxx

3.7.2023 08:11 Hudba

Už jen desítky hodin schází do chvíle, kdy bude v Dolních Vítkovicích zahájen festival Beats for Love. Od středy 5. července se tak Ostrava už podeváté promění v jednu velkou čtyřdenní taneční párty. Mezi letošní headlinery patří také Blasterjaxx. Nizozemské duo opanuje hlavní Love Stage v poslední festivalový den, přičemž ještě předtím si Thom Jongkind a Idir Makhlaf našli čas na rozhovor. Hovořili jsme o jejich loňském vystoupení v moravskoslezské metropoli, probrali jsme spolupráci s Timmym Trumpetem i s jistou kráskou ze symfonicko-metalové kapely, ale dozvíte se rovněž to, proč mají rádi píseň Hotel California od The Eagles nebo jaký je jejich vztah k tetování. Na některé otázky odpovídali Thom a Idir společně, na některé jen jeden z nich.

Zvětšit obrázek

Blasterjaxx.
Foto: archiv

Jak vzpomínáte na vaše loňské vystoupení na Beats for Love?

Hráli jsme na EDM Stage a bylo to naprosto skvělé. Diváci v Ostravě byli jedni z nejlepších, které jsme loni na festivalech zažili. Už se nemůžeme dočkat, až si letos zahrajeme na hlavní Love Stage, která je mnohem větší, takže předpokládáme, že na nás přijde ještě více lidí. Určitě můžete očekávat spoustu nových tracků a lepší show. Buďte ve střehu, abyste nás neprošvihli. Jsme si jistí, že si užijete každou minutu.

V roce 2008 vydal Armin van Buuren se zpěvačkou metalových Within Temptation Sharon den Adel píseň In and Out of Love.  Vy jste podobně nahráli song The Crown se zpěvačkou Mellisou Bonny ze švýcarské metalové formace Ad Infinitum. Co vás k tomu vedlo?

Idir Makhlaf: Posloucháme mnoho různých žánrů. Metal a rock jsou jedněmi z nich. Thom už nějakou dobu kapelu Ad Infinitum zná, takže Melissu Bonny kontaktoval. Nápad na spolupráci ji zaujal, a byla nadšená, že bychom udělali společný song. Měli jsme s ní několik hovorů přes Zoom a nakonec jsme vymysleli song The Crown. Bylo naprosto perfektní s Melissou spolupracovat.

Dalším, s kým jste spolupracovali, je v České republice velmi oblíbený Timmy Trumpet…

Timmy je skvělý. Je báječné vidět, jak jeho oblíbenost roste. Potkáváme se často i během různých show na celém světě. Náš společný song Narco vyletěl, co se týká popularity, i díky tomu, že Timmy jej hrál při zápase baseballové MLB, když na hřiště vcházel jeden z nejlepších nadhazovačů v soutěži (jednalo se o Edwina Díaze z New York Mets – poznámka autora). S Timmym plánujeme další novou skladbu, takže mějte oči otevřené, ať tuto naši vypalovačku včas zaregistrujete.

V klipech vašich skladeb Purpose a Braveheart se objevují zvířata. V prvně zmíněném to jsou hadi, ve druhém zase ještěři. Je to náhoda, nebo se za tím skrývá určitý podtext?

Thom Jongkind: Záběry, které v našich klipech máme, souvisí buď s názvem skladby, nebo se samotným textem. Nicméně se nedá říci, že bychom byli nějak posedlí těmito druhy zvířat. Na druhé straně je pravda, že Idir má psa, který se jmenuje Jaxx, což není náhoda. Já žádné zvíře doma nemám, protože to není moc praktické vzhledem k tomu, že jsme často na cestách.

Pokud jde o vaše fanouškovské preference, tak za jeden z vašich nejoblíbenějších songů považujete Hotel California od The Eagles. Čím vás uchvátila zrovna tato píseň?

Je to skvělý song, který nás vrací do dětství. Skladba má v zásadě dva významy. Pokud ji posloucháte poprvé, máte pocit, že The Eagles opravdu zpívají o hotelu a o tom, co se tam děje. Nicméně když se do písně ponoříte hlouběji, zjistíte, že je o jednom naprosto šíleném výletu, který způsobila určitá speciální látka. (smích) Kromě toho to je docela tajemný song. Není moc veselý, má poměrně strašidelné vibrace. Fakt, že skladba dokázala vyvolat takovou pozornost, je opravdu skvělé. Není to totiž klasická happy rádiová píseň. Je to v zásadě rock´n´rollová skladba.

Z vaší vizáže vyplývá, že tetování hraje u vás velmi důležitou roli. Je tomu tak?

Thom Jongkind: Řekl bych, že 90 procent mého tetování má pro mě nějaký význam. Některé motivy jsou samozřejmě důležitější, jiné méně. V zásadě se týkají mých koníčků a zájmů. Mám opravdu rád historii nebo mytologii, což je důvod, proč zrovna z těchto oborů mám na celém těle hodně motivů. Například na zádech mám jeden, kde je uvedeno „love is stronger than death“ (láska je silnější než smrt), který doprovází obrázek dvou objímajících se koster. Podle mě má tohle tetování extrémně silný obsah a věřím, že to je dobré poučení pro život. Dále mám třeba na noze jezevce, což byla jedna z postav z mých oblíbených dětských knížek. Takže se mi opravdu líbí mít tento obrázek na mém těle.

Máte vysvětlení pro skutečnost, že z Nizozemska pochází spousta celosvětově populárních DJs? Kromě vás třeba Armin van Buuren, Hardwell, Tiësto a další.

Říká se, že ve chvíli, když v Nizozemsku začne pršet, tak se lidé uzamknou ve svých ložnicích nebo v domácích studiích, aby mohli tvořit hudbu. Je to pravda? Kdoví! Každopádně jsme velmi pyšní na to, že patříme mezi nizozemské DJs a producenty, jejichž tvorba má mezinárodní přesah.

Co jste v minulosti neoceňovali, ale naučili jste si toho vážit?

Ceníme si našich životů a našeho zdraví. Vážíme si i času, kdy můžeme tvořit hudbu. Dělat radost lidem, kteří poslouchají naši hudbu a přicházejí, aby viděli naši show, je něco, co činí naše životy krásnými. Bez dobrého zdraví bychom nebyli schopni dělat to, co děláme. Važme si proto každého životního okamžiku.

Představte si, že bych vám dal magický lístek, který vám zajistí, že se naučíte nějakou speciální dovednost. Co byste si vybrali?

Thom Jongkind: Myslím si, že jsme schopni se naučit všechno, pokud tomu věnujeme dostatek pozornosti a času. Kdybych se však měl nyní naučit jednu dovednost, chtěl bych mít dobrý hlas, abych lépe zpíval. Je to něco, co se stále učím a snažím se tomu přijít na kloub. Nicméně aktuálně je můj život příliš hektický, abych se do toho pustil pořádně. Každopádně dobré hlasové schopnosti bych chtěl mít.

Idir Makhlaf: To, že bychom dostali magický lístek k tomu, abychom se něco naučili, není vůbec zábavné. Onu speciální dovednost se může skoro vždy naučit sám nebo od někoho druhého. Ten proces učení je pro mě to skutečné kouzlo.

S ohledem na název songu Purpose (Smysl) se nabízí poslední otázka. Co považujete za svůj smysl života?

Zůstat zdraví, neustále zlepšovat sami sebe i naše dovednosti a to hlavní: užívat si života.

 

Petr Bidzinski | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.