Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Folklor bez hranic slaví čtvrtstoletí. Po úvodním programu v centru se tanečníci rozjedou po celé Ostravě

Folklor bez hranic slaví čtvrtstoletí. Po úvodním programu v centru se tanečníci rozjedou po celé Ostravě

15.8.2023 06:20 Atd.

Festival Folklor bez hranic Ostrava letos slaví 25 let svého trvání. Od pondělka až do pátku se ostravskému publiku představují dětské i folklorní soubory i dospělí muzikanti, tanečníci a zpěváci z České republiky, ale také folklorní kolektivy ze Slovenska, Polska, Kostariky, Francie a Číny. Vystoupí v průběhu festivalového týdne v pěti ostravských městských obvodech, v pátek festival zakončí slavnostní závěrečný koncert na Slezskoostravském hradě.

Zvětšit obrázek

Z vystoupení souboru L'Etoile de l’Avenir z Francie.
Foto: Aleš Honus

Pondělní program v centrálním městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz otevřela cimbálová muzika Slezan, následoval průvod zúčastněných souborů centrem města a v 16 hodin byl festival oficiálně zahájen tříhodinovým koncertem na Masarykově náměstí.

Domácí folklorní soubor Hlubina. (Foto: Aleš Honus)

Už první den ukázal, že letošní dramaturgie je velmi pestrá, každý ze zahraničních souborů je totiž úplně jiný, takže ani dlouhý program ani chvíli nenudil.

Folklorní soubor Slezan. (Foto: Aleš Honus)

Festival Folklor bez hranic vznikl v roce 1998 jako dar k osmdesátinám Zdeně Kyselé, tanečnici, choreografce, zakladatelce Souboru lidových písní a tanců Hlubina. Jak vzpomíná předseda Společnosti pro kulturu a umění Ladislav Vrchovský: „Zdenička, jak jsme říkali paní Zdeně Kyselé, si jednou postěžovala, že Ostrava má skoro všechno, chybí však mezinárodní folklorní festival. Tak jsme se s dcerou Zdeničky, Kateřinou Macečkovou, rozhodli, že jubilantka dostane dárek. Když tehdy festival skončil, Zdenička lakonicky pronesla: Teď jste si nadrobili. Musíte dále každým rokem pokračovat.“

Beijing Gaowa Dance Group z Číny. (Foto: Aleš Honus)

Návštěvníci se letos kromě ostravských stálic mohou těšit na pět zahraničních kolektivů. Současný předseda spolku Folklor bez hranic a zároveň ředitel festivalu Lukáš Pavlík k letošnímu ročníku říká: „Ostravské ulice roztančí a rozehraje přes dvacet folklorních souborů. Ze zahraničních souborů bych rád vypíchnul Topľan, který na festival přiveze oblíbený slovenský folklor, není ale nouze ani o exotickou kulturu, kterou k nám přivezly soubory z Francie, Kostariky a Číny.“

Compañia de Expresiones Culturales Costarricenses z Kostariky. (Foto: Aleš Honus)

V úterý se soubory představí na Náměstí Ostrava-Jih a ve středu na Mariánském náměstí v Mariánských Horách. Čtvrtek bude patřit folkloru na Hlavní třídě v Porubě. V rámci festivalového programu Spolu bez hranic i letos festival nabídne program seniorům v domovech Sluníčko a Slunečnice. Dále tradičně navštíví Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek a Lázeňskou kolonádu Klimkovice.

Dětský soubor Hlubinka. (Foto: Aleš Honus)

V pátek festival vyvrcholí půldenním programem na Slezskoostravském hradě. „Dětské soubory se již tradičně představí od 15.30. V hudebním programu od 17 hodin se představí Cimbálová muzika Grunt. V 18 hodin pak zakončíme festival závěrečným slavnostním koncertem všech dospělých kolektivů,” dodává Pavlík.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.