Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Ostravský fotograf Boris Renner doplnil současné kulisy k dramatickému ději z 21. srpna 1968

Ostravský fotograf Boris Renner doplnil současné kulisy k dramatickému ději z 21. srpna 1968

22.8.2023 11:48 Atd.

Archiv města Ostravy společně s fotografem Borisem Rennerem připomněli sovětskou okupaci z roku 1968. „Jako na Ukrajině,“ spontánně poznamenal čtrnáctiletý David, který si v pondělí večer prohlížel výstavu Běž domů, Ivane! umístěnou před obchodním centrem Forum Nová Karolina. Davida v den smutného výročí zajímal hlavně sovětský tank před Novou radnici, ve školní lavici se prý o invazi nic nedozvěděl. A právě v tom je putovní výroční výstava archivářů nesmírně cenná. Nejmladší generaci upozorňuje, že Rusko není tak daleko. A že už dokázalo být i přímo v Ostravě. Sovětská okupační armáda v Československu pobývala od srpna 1968 do června 1991.

Zvětšit obrázek

Z výstavy Běž domů, Ivane.
Foto: Ivan Mottýl

„Ostrava byla okupována 24. Samaro-Uljanovskou motostřeleckou divizí genmjr. Grigorije Petroviče Jaškina zvanou Železná,“ připomínají ostravští archiváři. Jednotky této divize se rychle přemístily k Nové radnici, před velké závody, obsadily letiště v Mošnově a další strategické pozice.

Z výstavy Běž domů, Ivane! (Foto: Ivan Mottýl)

Rusko zpívá pořád stejnou písničku. Na letošním Měsíci autorského čtení v ukrajinském Lvově o stále se opakujícím refrénu mluvil spisovatel Oleksandr Miched, který už prošel válkou s Ruskem, do armády se dobrovolně přihlásil loni 28. února. „Jako každý totalitní režim je i Rusko poháněno pocitem křivdy a neustálými sliby návratu do zlatého věku, který rašisté chápou jako křížence SSSR a ruského impéria,“ citoval Miched z fejetonu, který v červnu vydal i britský deník The Guardian.

Na Ukrajinu je to z Ostravy stejně daleko jako do Chebu. Ruská invaze se nás dotýká více, než si možná myslíme. Nikdy po listopadové revoluci proto připomínka srpnové okupace z roku 1968 neměla takový význam jako loni a letos.

„Otec osvoboditel, syn okupant; Ivane, vem si sluhy a táhni domů!; Dubčekovi slivovicu, Kolderovi šibenicu!; Dvacet let jsme prohlubovali přátelství – teď jsme na dně; Vraťte se, neblbněte, vždyť se tady nevejdete!,“ to jsou některá z hesel, kterými 21. srpna před 55 lety odpovídali Ostraváci na okupaci města. Lidé strhávali tabule s názvy ulic i silniční ukazatele, na což intervenční vojsko reagovalo nelibě. Generál Jaškin tehdy předložil vedení města ultimátum: „Nebude-li sjednán pořádek, bude zahájeno jeho zajišťování střelbou.“

Archivní snímek před úpravou Borise Rennera. (Foto: AMO)

Výstava před Karolinou přitom nemá jen dokumentární charakter, přináší i jistou výtvarnou hodnotu. Dobové snímky totiž prošly úpravami Borise Rennera, který černobílé fotky doplnil barevným pozadím z roku 2023. Jinak řečeno, kulisy jsou současné, zatímco dramatický děj se odehrává 21. srpna 1968. Renner touto úpravou symbolicky varuje, že se Rusové mohou do Ostravy zase jednou vrátit. Kreml se svými zájmy v bývalých sovětských satelitech ve střední Evropě vůbec netají.

Archivní snímek po úpravě Borise Rennera.

Autorem nejpůsobivějších z vystavených snímků je ostravský fotograf Zdeněk Bernadt. Autor tohoto textu Bernardta vyzpovídal v roce 1998, to se připomínalo teprve třicáté výročí sovětské okupace. „Fotoaparát jsem nosíval jako nadšený fotoamatér každý den do práce. Člověk neví, co může v ulicích města zažít, ale 21. srpna 1968 jsem šel vstříc opravdu nečekanému zážitku. Nic jsem netušil, v noci jsem měl rádio vypnuté a ráno před pátou jsem najednou v Ostravě na Hranečníku narazil na sovětské tanky,“ vzpomínal.

Z výstavy Běž domů, Ivane! (Foto: Ivan Mottýl)

Vzápětí Bernadt telefonoval budoucí manželce, tehdy zaměstnané na telefonní ústředně v centru Ostravy na hlavní poště. „Promluvil jsem s ní jen pár slov, pak to ve sluchátku cvaklo a přístroj utichl,“ vyprávěl fotograf.  To Rusové dokončili obsazování ústředny a přerušili telefonní spojení ve městě. Hned první den okupace nafotil Bernadt více než sto snímků. „Později mě mrzelo, že jsem nebyl ještě o něco aktivnější, ale měl jsem i strach. Nikdo nemohl zaručit, že vynervovaní a zmatení sovětští vojáci nezačnou na fotoreportéra střílet.“

Z výstavy Běž domů, Ivane! (Foto: Ivan Mottýl)

Nejsilnější snímky pořídil před ostravskou Novou radnici. „V odpoledních hodinách 21. srpna se tam sešel dav asi tří tisíc nejodvážnějších Ostravanů. Mělo to spontánní charakter, vykřikovala se hesla proti okupaci, no a ti nejodvážnější psali hesla přímo na ruské tanky,“ líčil Bernadt. Opět ale nebylo jasné, jestli vojáci nepokropí dav salvou ze samopalu.

„Běžte domů, zraje vám pšenice,“ načmáral tehdy někdo narychlo křídou na nádrž jednoho ze sovětských tanků před ostravskou Novou radnicí. A Bernadt nápis zachytil pro budoucnost. Po roce 1989 pak snímky věnoval Archivu města Ostravy, takže mohly skvěle posloužit i k aktuální výstavě s výmluvným názvem Běž domů, Ivane!

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.