Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Nové tituly už chystáme s ohledem na chystanou rekonstrukci, říkají členové vedení Těšínského divadla

Nové tituly už chystáme s ohledem na chystanou rekonstrukci, říkají členové vedení Těšínského divadla

16.9.2023 07:35 Divadlo

Těšínské divadlo se chystá od příštího roku na velkou rekonstrukci. O tom, jak bude probíhat aktuální sezona, jaké chystá tituly a co diváky čeká potom, jsme si povídali s ředitelem divadla a šéfem jeho české scény Petrem Kracikem, s šéfem polské scény Bogdanem Kokotkem a dramaturgyní loutkové scény Bajka Lenou Pešák.

Zvětšit obrázek

Těšínské divadlo.
Foto: Městský úřad Český Těšín

Petr Kracik: Musím říct, že ani jedna sezona po dobu mého ředitelování v Těšínském divadle neproběhla v naprostém klidu. Tím nemyslím, že zde probíhají nepokoje, jen se turbulentně v čase i prostoru vyvíjíme. Bolí to, všechny. Teď například stojíme před sezonou krásného neklidu – připravuje se rekonstrukce Těšínského divadla, která započne již na konci této sezony. Získali jsme totiž z Fondu národní obnovy významnou dotaci, podporující vznik Těšínského divadelního a kreativního centra. Ti, kdo naše divadlo navštěvují pravidelně, vědí, že projekt již funguje zejména mezi školní mládeží a má výborné výsledky. Rekonstrukce by měla proměnit nejen divadelní sál, jeviště a foyer, ale přinést i nové prostory ve studiu B a v naší hvězdárně. Když to všechno dobře dopadne, od května příštího roku začneme stavět. Proto jsou plánované umělecké projekty všech našich scén podmíněny přípravou rekonstrukce některých budov.

Jak se tyto nároky promítají do práce loutkové scény Bajka?

Lena Pešák: Bajka nyní působí v moderně vybaveném novém prostoru Malé scény. Naše nové představení Vyprávění indiánské babičky bude mít svou premiéru 23.  září a jistě udělá radost všem, které fascinuje kultura původních obyvatel Ameriky. V režii Vítka Bruknera (Divadlo Buchty a loutky) vzniká příběh inspirovaný indiánskými legendami. Spolu s námi prožijete příběh indiánského chlapce Mato Tope z kmene Siouxů, který má sílu a odvahu čtyř medvědů a je odhodlán bránit svůj kmen před Vraními indiány, zloději koní. Chrání a ctí totiž svou posvátnou zemi, jejíž srdce tluče v rytmu bubnů a dech je větrem. Kde voda je čistá, obloha modrá a kde hvězdy zpívají svoji píseň. A tento prožitek chceme předat dětem. V lednu vás pozveme na českou premiéru Nebeské tkadlenky. Inspirací nám byla kniha polské autorky Katarzyny Jackowské-Enemuo. Je to jemný příběh o hluboké bratrské lásce a zlatém jablku, které léčí všechny nemoci a trápení. Režisérce Doře Bouzkové se podařilo pohádkovým a hravým způsobem předat dětem i dospělým nelehké téma nemoci a ztráty sourozence.

Doslechl jsem se, že podobné téma, jaké má Nebeská tkadlenka, tedy smrt novorozence, ještě Bajka ve svých inscenacích neměla …

Lena Pešák: Ano, příběh je koncipován tak, aby i nejmladší děti mohly porozumět tématu a měly z představení hluboký zážitek. Na společný projekt české scény a scény Bajka Kouzelná flétna se můžete těšit 16. března 2024. Našim dárkem dětem k jejich svátku 1. 6. bude premiéra veselé pohádky O Jeníčkovi a Mařence. Tento projekt i další tituly následující sezony budou připravovány s ohledem na nutnost odehrání představení v alternativních prostorách. Důvodem je plánovaná rekonstrukce divadla. Rádi bychom, aby se na odpoledních pátečních a sobotních představeních Bajky setkávaly děti s rodiči, prarodiči i loutkoví nadšenci, aby docházelo ke vzájemné výměně zážitků a reflexí, ke společnému povídání. V tom spatřujeme smysl – ve vzájemném sdílení radosti, moudra a krásy, kterou se snažíme pro naše diváky tvořit.

Nakonec bych se ráda zmínila o vtipně ilustrovaném dvojjazyčném zpěvníku Písničky z Bajky – Piosenki z Bajki, který se nám podařilo vydat. Je určen dětem v mateřských školách a prvnímu stupni základních škol a všem, kteří rádi zpívají. Kromě not v něm najdete i nahrávky písní a hudby na QR kódech. Můžete si zazpívat písně, které znáte z představení Bajky za posledních deset let. Zpěvník je možno koupit při návštěvě našich představení, a také v pokladně divadla na náměstí ČSA v Českém Těšíně. V nejbližší době nás můžete vidět také na festivalech MITEM v Budapešti, Spectaculo Interesse v Ostravě a na Přeletu nad na loutkařským hnízdem v Praze.

Asi všechny nové inscenace připravujete s ohledem na nutnost odehrání představení v jiných, alternativních prostorách, je to tak?

Petr Kracik: Jak jsem říkal, my musíme nastudovat všechny inscenace s ohledem na to, že bude v divadle probíhat rekonstrukce a budova bude na osmnáct měsíců pro veřejnost uzavřena. Nechceme z Českého Těšína v době rekonstrukce úplně odejít a hrát jen na obvyklých štacích, proto přemýšlíme o alternativních prostorách. Například Loutková scéna Bajka po mně chce veliký stan, ve kterém by mohla uspořádat svá představení. Mně se ta myšlenka velice líbí – postavit na louce před divadlem velký stan. Je to hodně dobrodružné, ale taková už Bajka je. Tahle scéna u nás plní funkci pohádkové, ale i alternativní scény. Projekty Bajky nejsou jenom o pohádkách pro děti. Promlouvají k publiku skrze neobvyklá a velice nosná témata. Potvrzením je Nebeská tkadlenka, pohádka, skrze kterou jsou děti konfrontovány se smrtí jako součástí života. Sice součástí bolestnou, ale také nevyhnutelnou, na kterou musí být člověk připraven. Paní dramaturgyně skromně zamlčela, že Bajka byla pozvána na velký divadelní festival do Budapešti, což je obrovský úspěch. Na stejném festivalu vystoupí i Polská scéna s nedávno oceněnou inscenací Krzywy kościół.

Co pro aktuální sezonu chystá polská scéna?

Bogdan Kokotek: Novou sezonu jsme začali už v srpnu na Dole Barbora v Karviné, kde jsme zahráli Krzywy kościół, který sklidil velký úspěch. Na 7. října chystáme premiéru Ballady dla bandyty v režii Petra Kracika a dále připravujeme Dziady v mé režii, což je polské stěžejní literární dílo. Premiéra bude 6. ledna. Divadelní tvůrci často vybírají některé části tohoto obsáhlého díla, naším cílem je ale představit všechny čtyři části, byť ve zkrácené podobě. Nevadí nám, že to vypadá téměř jako objednávka, volají po tom studenti základních i středních škol, ale i pedagogové, protože Dziady jsou základní školní četbou. Nejen v tomto případě úzce spolupracujeme s Klubem mladého divadelníka, ale i se školami. Práce na téhle inscenaci ukazuje cíl, který je před námi: Divadelní a kreativní centrum. Tenhle postup už je dnes běžnou součástí práce polské, ale také české scény i scény Bajka.

Není z hlediska dramaturgie sezony poněkud zavazující vycházet takhle vstříc školám?

Bogdan Kokotek: Samozřejmě v dramaturgickém plánu sezony najdeme i jiné tituly, které nejsou určeny primárně pro školního diváka. Třeba následující titul Kogut w rosole Samuela Jokiče. Přemýšlíme, jak přiblížit tento námět našim regionálním podmínkám, obdobně jak to udělalo NDM v Ostravě, které tuto hru uvádí s podtitulem Hole dupy. Naše premiéra bude 6. dubna 2024. A nebude chybět ani detektivní žánr, Osiem kobiet (Osm žen) odehrajeme v premiéře 27. dubna.

Bude polská scéna vyjíždět se svými inscenacemi do Polska?

Bogdan Kokotek: Ano, máme v plánu takové zájezdy, kdy a kam se pojede, na tom momentálně pracujeme.

A co aktuální tematika ve vazbě k momentální společenské a politické situaci?

Petr Kracik: Balada pro banditu se odehrává na Ukrajině.

Bogdan Kokotek: A Dziady jsou výsostným historicko-politickým literárním dílem.

Pojďme teď k sezoně české scény Těšínského divadla…

Per Kracik: První premiérou, kterou jsme již odehráli, je inscenace Amadeus. Je to velká výpravná inscenace v režii uměleckého šéfa MDB Stana Slováka. Inscenace má svá specifika: postava Salieriho není svým obsazením generačně vzdálena od postavy Mozarta, jako tomu bylo ve slavném Formanově filmu. V hlavních rolích účinkují Ondřej Frydrych a Kryštof Malec.  Následovat bude česká verze inscenace Balady pro Banditu, premiéra bude 11. listopadu. V inscenaci vycházíme z nádherné originální hudby Miloše Štědroně, ale ve zcela novém hudebním aranžmá. V hlavní roli se představí T. W. Przybyla. V další premiéře se vracíme k titulu Jezinky a bezinky, a to ve velmi povedené úpravě Jana Wericha. Tato komediální detektivka v režii Petera Gábora bude mít premiéru 20. ledna 2024 a v hlavních rolích se představí Lenka Waclawiecová a Šárka Hrabalová. V následující hudební inscenaci Kouzelná flétna navážeme na velké hudební tituly předešlých sezon – například na Prodanou nevěstu. Tento projekt bude vytvořen ve spolupráci se scénou Bajka a do velkého světa opery se vydáme s režisérem Romanem Meluzínem, premiéra bude 16. března 2024.

Bude v inscenaci i Mozartova hudba?

Petr Kracik: Samozřejmě to nebude opera jako taková, jde o činohru, ale bude originálním způsobem využita i Mozartova hudba. Posledním opusem naší sezony krátce před rekonstrukcí bude inscenace Škola základ života v režii Vojtěcha Štěpánka, premiéra se uskuteční 18. května 2024. Bude to pro herce velká příležitost si na jevišti pořádně zařádit.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.