Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. S architektem Jiřím Mikou na pár slov o ostravské části festivalu Den architektury

S architektem Jiřím Mikou na pár slov o ostravské části festivalu Den architektury

26.9.2023 06:00 Atd.

Velmi atraktivní program nabízí letošní ročník festivalu Den architektury. O programu ostravské části této oblíbené akce, která v celé České republice nabídne asi 450 exkurzí, prohlídek, procházek nebo přednášek, jsme si povídali s architektem Jiřím Mikou. Koordinátor ostravského programu zve nejen na procházky městem, ale také třeba na pozoruhodnou výstavů studentů Fakulty architektury ČVUT s názvem Ostrava jako souměstí.

Zvětšit obrázek

Koordinátor ostravské sekce festivalu Den architektury Jiří Mika.
Foto: Aleš Honus

Jak dlouho působíte jako koordinátor ostravské části Dne architektury?

Akci Den architektury jsem začal sledovat už v době mých studií na ČVUT v Praze. Tehdy mi připadalo, že se všude děje spousta akcí, jen v Ostravě toho moc není, a tak jsem s kolegou Petrem Svobodou začal pořádat akce v Ostravě, první z nich byla procházka za krásami architektury městského obvodu Svinov. Šlo ale jen o jednotlivé akce, teprve před čtyřmi lety mě oslovili, zda bych se neujal role regionálního koordinátora, protože se na to začaly nabalovat další akce a další lidi.

Jak to v Ostravě vypadá se zájmem o jednotlivé procházky nebo přednášky?

Myslím, že ve většině případů je na našich akcích poměrně slušná účast. Většinou to jsou řadově desítky lidí. Chodí nejen na procházky po centru, kde je to asi nejdostupnější, ale i po okrajových částech města, což nás těší.

Když jsem nahlédl do programu letošního ročníku, zaujalo mne, že zahájení i ukončení programu je věnováno vídeňskému architektovi Camillovi Sittemu. Začne to v pátek 29. září procházkou po Přívoze, kde je řada jeho budov, a skončí ve čtvrtek 5. října čtením z jeho knihy Stavba měst podle uměleckých zásad. Co vás letos k připomínce Camilla Sitteho vedlo?

Je to prosté, letos si připomínáme 120. výročí narození tohoto vídeňského architekta a urbanisty a zároveň 180 let od jeho úmrtí. Navíc jeho slavná kniha vyšla před 130 lety, takže těch výročí je hned několik. Právě v Ostravě se připomenutí této osobnosti vyloženě nabízí, protože Camilo Sitte zde má realizováno několik významných projektů. Kromě zástavby v Přívoze včetně zdejšího kostela Neposkvrněného početní Panny Marie, který byl vybudován na základě jeho návrhu, jsou to i urbanistické plány pro Mariánské Hory a pro Moravskou Ostravu. Role průvodců po procházce v Přívoze se zhostí historikové architektury Martin Strakoš a Romana Rosová, kteří nedávno připravili výstavu i pozoruhodnou publikaci o této významné osobnosti… No a co se týče čtení z knihy Stavba měst podle uměleckých zásad, na to se všichni moc těšíme. Oslovili jsme místní architekty s žádostí, aby každý z nich přečetl z knihy svoji oblíbenou pasáž. Následovat bude diskuse o tom, zda a jak jsou myšlenky Camilla Sitteho aktuální.

V čem je ta kniha výjimečná, že si i dnes zasluhuje takovou pozornost?

Sitteho význam pro dnešní dobu spočívá v tom, že přesně to, co na konci 19. století kriticky poukazoval, nabralo od té doby ještě větších obrátek. Dnes bychom dokonce byli rádi i za to, co ve své době kritizoval. Takže ta kniha je dnes ještě aktuálnější než v době, kdy vznikla.

Na jaké další procházky se můžou Ostravané těšit?

Určitě bych všechny pozval na procházku po kampusu VŠB – Technické univerzity, během které můžou zájemci poznat umělecká díla, která jsou tam rozmístěna. Návštěvníky bude provázet architektka Eva Špačková, která se tímto tématem zabývá. V Porubě se také uskuteční procházka po zajímavostech zdejší výstavby ve stylu takzvané sorely. Příjemnou tradicí se stala procházka po Dolních Vítkovicích, kde je stále co poznávat a kde stále vzniká něco nového, a určitě bych všechny rád pozval na procházku po Černé louce, kde se lidé budou moci seznámit s projekty, které tuto lokalitu v budoucnu ještě čekají.

Součástí Dne architektury jsou i různé prohlídky a další akce, co podle vás určitě stojí za zmínku?

Velmi atraktivní bude například prohlídka nové budovy Fakulty umění Ostravské univerzity, která byla loni dokončena. Kdo ještě nebyl uvnitř, tak srdečně zvu, protože je to velmi kvalitní stavba. A osobně se obzvlášť těším na vernisáž výstavy Ostrava jako souměstí, která se uskuteční v prostorách PLATO/Bauhausu. Jde o výstavu studentů Fakulty architektury ČVUT, kteří dostali zadání zpracovat různá urbanistická témata. Na konci semestru jsme jejich jednotlivé výkresy spojily do velkého plána, které je šest metrů široké a dva metry vysoké a dá se říct, že pokrývá území téměř celé Ostravy.

A co měli studenti za úkol, jaké bylo zadání?

Jejich úkolem bylo zabývat se zejména posilováním identity jednotlivých městských částí, které historicky vznikaly jako samostatné obce bez logického propojení a dá se říct, že jim takové propojení chybí dodnes. Myslím, že ta výstava bude velmi inspirativní, byť to samozřejmě nejsou reálné návrhy, ale studentské práce.

A je tam něco, co vás osobně překvapilo a co může překvapit i návštěvníky výstavy?

Není úplně jednoduché popsat, čím se projekty zabývají, ale co mne osobně skutečně hodně zaujalo, je návrh zakončení Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Možná ne všichni vědí, že Hlavní třída měla být původně ještě mnohem delší. Měla začínat u Vysoké školy báňské a končit nikoliv tam, kde končí dnes, ale až u svinovského nádraží. Nakonec se ale tento megalomanský projekt nedokončil a vybudovala se jen její horní třetina, na kterou pak navázalo panelové sídliště, takzvaný pátý obvod. Ten studentský návrh dokončení Hlavní třídy je skutečně velmi atraktivně pojednán a myslím, že bude zajímavý nejen pro obyvatele Poruby. Takže tu výstavu si určitě nenechte ujít.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.