Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Colours 2024 zazpívá Sam Smith, odhalena jsou i další první jména pro 21. ročník

Na Colours 2024 zazpívá Sam Smith, odhalena jsou i další první jména pro 21. ročník

30.10.2023 18:30 Hudba

Britský zpěvák Sam Smith, držitel pěti Cen Grammy i Oskara za píseň k jedné z posledních bondovek, je prvním oznámeným headlinerem příštího ročníku Colours of Ostrava. V pondělí večer to v Ostravě na setkání s fanoušky festivalu oznámil jeho dramaturg Filip Košťálek. Padlo i několik dalších zajímavých jmen.

Zvětšit obrázek

Sam Smith na fotografii k novému albu Gloria.
Foto: samsmithworld.com

Jednatřicetiletý Sam Smith v Ostravě představí své nejnovější album Gloria a slibuje velkolepou show, na níž se podílí  populární německá hudebnice Kim Petras, která je v médiích označovaná za nejmladší transsexuálku na světě.

Sam Smith je vůbec prvním nebinárním a trans umělcem/umělkyní, kteří se můžou pochlubit Cenou Grammy a zároveň i první vystoupivší na vrchol nejprestižnějšího amerického hudebního žebříčku Billboard Hot 100. Sam Smith o sobě v roce 2017 prohlásil, že je tzv. genderqueer a o dva roky později uvedl, že pro sebe v angličtině preferuje místo zájmen he/she zájmena they/them.

„Otevřenost je hodnota, na níž si náš festival velice zakládá. Plně proto respektujeme identitu Sama Smitha, jejíž součástí je oslovování v množném čísle, a proto takto ke zpěvákovi přistupujeme i v naší komunikaci,“ vysvětluje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Sam Smith má na svém kontě pět cen Grammy a také Oskara za nejlepší filmovou píseň. V roce 2019 se Sam Smith rozhodli veřejně ohlásit svoji nebinární genderovou identitu s přáním být oslovován jako „oni“, protože se necítí být mužem ani ženou.

Na svém dosud posledním albu Gloria se Sam Smith posouvají od nostalgických balad více k taneční muzice a především nahlas vybízí ke smíření se sebou samým, k upřímnosti a odvaze žít v souladu s vlastní podstatou, identitou a orientací.

V příštím roce vyráží Sam Smith na evropské turné, v rámci něhož vystoupí ve čtvrtek 18. července 2024 v Dolních Vítkovicích. „Jsem nadšená, že můžeme uvést Sama Smitha na Colours. Jejich hlas je pro mě magický a upřímnost s jakou se otevřeli světu, je naprosto úžasná. Každý rok chceme mít v programu to, co hýbe hudebním světem. Skladby Sama Smithe mají neskutečné počty stažení a zhlédnutí a myslím, že Stay with Me znají z rádií opravdu všichni‚“  komentuje uvedení britského zpěváka Zlata Holušová.

Na pondělním večerním setkání s příznivci festivalu v ostravském klubu Dock představili organizátoři také další již potvrzené programové body. Na 21. ročníku festivalu Colours of Ostrava se představí japonský budhistický mnich Yogetsu Akasaka s fascinující a zcela inovativní formou beatboxové meditační hudby. Dalším jménem je sedmičlenná holandská kapela Son Mieux, která znovu objevuje hudební aranže a kostýmy sedmdesátkové disco vlny a využívá je při skládání svých současných popových hitů. Představí se také trio Klangphonics, spojující elektronickou hudbu a živé nástroje v melodické techno a energický deep house.

Zdroj: Colours of Ostrava

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.