Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Petr Kracik slibuje v příštím ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska účast souborů hrajících pro národnostní menšiny

Petr Kracik slibuje v příštím ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska účast souborů hrajících pro národnostní menšiny

6.11.2023 00:06 Divadlo

Jubilejní dvacátý ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska (FDMS) začne v sobotu 11. listopadu v Těšínském divadle v Českém Těšíně. Jeho řediteli Petru Kracikovi jsme položili několik otázek.

Zvětšit obrázek

Ředitel Festivalu divadel Moravy a Slezska a Těšínského divadla Petr Kracik.
Foto: Těšínské divadlo

Před časem jste hovořil o myšlence spojení dvou těšínských divadelních festivalů do jednoho. Nyní jsme ale opět před zahájením známého Festivalu divadel Moravy a Slezska. Vracíte se tedy z nějakého důvodu zpět k modelu, který léta před vaším příchodem do funkce ředitele běžel každoročně a který Těšínské divadlo nabízelo svým divákům?

Ano, ta úvaha tu proběhla, dokonce byl připraven původní 20. ročník, který propojoval oba festivaly. Bohužel covid vše zhatil. V průběhu dalších příprav jsme pochopili, že pravděpodobně slučujeme zatím neslučitelné, protože každý z těch festivalů má jinou ambici. A to je vlastně v pořádku. Více není třeba vysvětlovat. Na jubilejní 20. ročník Festivalu divadel Moravy a Slezska jsme jako vždy pozvali téměř všechna divadla severní Moravy a Slezska a také několik divadel z Polska a Slovenska. Navíc bude velmi zajímavý program studiového divadla ve Studiu B 52.

Co je Studio B 52?

Prostory, kde hrála a ještě stále působí naše Loutková scéna Bajka. Místo, kde už v blízké budoucnosti vznikne Těšínské divadelní a kreativní centrum.

Co je pro vás na letošním ročníku festivalu vaším splněným přáním?

To, že se opět po letech koná.

Je něco výjimečného v letošním programu, co se už nemůže v příštím ročníku opakovat?

Určitě jedním z vrcholů festivalového programu bude uvedení dvou inscenací dramatizace známé románové kroniky Karin Lednické Šikmý kostel. Příznivci tohoto literárního bestselleru budou moci zhlédnout inscenaci Šikmý kostel v provedení ostravského Divadla Petra Bezruče a také inscenaci Krzywy kościół v provedení Polské scény Těšínského divadla. Vzhledem k tomu, že tato dvě mimořádně oblíbená představení budou poprvé uvedena během jedné umělecké akce, rozhodli jsme se uspořádat doprovodný diskusní panel za účasti autorky předlohy Karin Lednické, tvůrců představení, ale i divadelních a literárních vědců.

Která z inscenací je podle vás má potenciál stát se tzv. třešničkou na dortu?

To si netroufám říci, protože nejsem dramaturgem festivalu. To rozhodne až festivalové dění.

Máte už představu o příštím ročníku?

Ta představa je taková bolestně radostná, protože jestli v květnu příštího roku vstoupíme do rekonstrukce budovy Těšínského divadla, pak se určitě v příštím roce festival konat nebude – to je ta bolest. A ta radost nastane, až se na podzim roku 2025 otevře nově rekonstruované Těšínské divadlo a budeme moci upořádat úplně nový divadelní festival, jehož program bude obohacen o účast evropských divadel, která také hrají pro národnostní menšiny.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.