Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pracky vzhůru! Zábavná fraška Divadla Šmíry z dob Divokého západu je kvalitní ukázkou amatérské tvorby

Pracky vzhůru! Zábavná fraška Divadla Šmíry z dob Divokého západu je kvalitní ukázkou amatérské tvorby

22.11.2023 10:59 Divadlo

Divadlo Šmíry, které působí ve Frýdku-Místku, spojuje čtyři kamarády - amatérské herecké nadšence. V roli zakladatele a autora frašek, kterých už je úctyhodný počet, je Marian Maskal. Společně s ním šmírují Jiří Šebesta, Marek Veselka a Petr Otýpka. Aktuální fraška, kterou Divadlo Šmíry stále uvádí pro velký zájem a neustále vyprodané hlediště, se jmenuje Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!!

Zvětšit obrázek

Z inscenace Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!!
Foto: Divadlo Šmíry

Velký zájem diváků o frašky Divadla Šmíry přitáhl i naši pozornost, a jelikož jsem velký nadšenec amatérských souborů a oblastních divadel, neváhala jsem ani chvilku. Ačkoli se nejednalo o premiéru inscenace, ale její několikátou reprízu, i tak jsem se rozhodla, že by bylo dobré o tomto kulturním zážitku sdělit i širšímu okolí. Divadlo Šmíry uvádí svou frašku nepravidelně v Divadle Čtyřlístek a v Kulturním domě v Lešné.

Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!! je inscenace trvající téměř dvě hodiny s přestávkou přesně uprostřed. Délka představení neubírá na intenzitě, a tak se nemusíte bát, že by vás pánové svými dialogy nudili. Právě naopak, scénář je nabitý slovními hříčkami, bonmoty, přesmyčkami, dvojsmysly a především znalostmi ze světa financí a Divokého západu. U této inscenace se projevuje lehkost českého jazyka, za níž se skrývá těžká práce autora.

Strukturou se inscenace podobá těm, které známe z Divadla Járy Cimrmana. Úvod do děje na forbíně, brilantní hra s českým jazykem a absurdní situace, které jsou dotažené a nevyznívají naprázdno. Třešničkou na dortu jsou pak hravé interakce s diváky, které jsou příjemně sebevědomé a jsou velmi líbivým kořením každého představení. Herci jsou perfektně připraveni, celé představení plyne v příjemném tempu a všichni mají jedno společné, přišli se především bavit. A to se také podařilo.

Z inscenace Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!!

Diváci se hned na začátku inscenace dozvídají, kde se děj odehrává, na co je potřeba se připravit a jaké znalosti je třeba oprášit. Následně se ocitají v útrobách banky Duck&Duck, ve které se odehraje celý děj představení. Scéna je tvořená přepážkou svérázného Bankéře Mr. Ducka (Jiří Šebesta) a stojí coby dominanta na levé straně jeviště, v pozadí stojící stěnou se vstupem do trezoru s podobiznou Strýčka Skrblíka (v angl. originále Scrooge McDuck), židlí pro Pana Birda a neckami na praní špinavých peněz. Hercům pak slouží hodně rekvizit v podobě koltů, slepecké hůlky nebo švihadla, aby naplnili skutkovou podstatu scénáře i lehké improvizace.

Jak už sám název napovídá, banka je předurčena k vykradení. Avšak nic nevypadá tak, jak se zdá, a od začátku je jasné, že postavy se budou vzájemně dostávat do kuriózních situací. Diváci se postupně seznamují s Bankéřem, který všem tyká, s Bobem, který se ke všem chová naopak uctivě a řeší záhadu zmizelého šerifa, a s Panem Birdem, který se se svým handicapem vyrovnává tak nějak v tichosti. Do děje vpadne „wanted“ Divoký Bill a svým sebevědomým entuziasmem rozdmýchá rutinní děj v bance. Samozřejmě, že ani zde nebude vše tak, jak by divák očekával, a tak se ústřední čtveřice opět dostane do nečekaných situací, které řeší svérázně a ne vždy prvoplánově.

Z inscenace Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!!

Autor hry Marian Maskal použil mnoho znalostí, aby vytvořil na pozadí jednoduchého příběhu vtipné situace, překvapivé zvraty a nečekané výstupy z děje směrem k divákům. Až na nějaké pasáže, které by unesly škrty, se inscenaci nedá nic vytknout. Herecké výkony jsou místy civilní, což dodává představení větší šmrnc. Nejvíc si se svou rolí pohrává Marek Veselka, který ve hře dostává sice nejméně prostoru, ale jeho ztvárnění Divokého Billa je velmi úsměvné. Veselka se na jevišti pohybuje velmi jistě a přirozeně.

Postava Pana Birda, nevidomého houslisty a zákazníka banky, jenž je jakýmsi prototypem smolaře celé hry, představuje častý terč dvojsmyslných narážek a vtípků. Petr Otýpka má především velmi dobré načasování, což je pro jeho postavu stěžejní.

Roli Bankéře Ducka, jenž na sebe prozradí více, než je na první pohled patrné, svým stoickým klidem ztvárňuje Jiří Šebesta. Jeho minimální dávka emocí dodává postavě paradoxně velmi živý předobraz finančníka, volícího vždy raději peníze nežli život.

Marian Maskal je klasickým Mirkem Dušínem. Bob, jak se jeho postava jmenuje, ztělesňuje všechny kladné vlastnosti a je jakousi nesnesitelně otravnou postavou pro Bankéře Ducka, se kterým si v základních postojích nerozumí. Ač je jeho hraní méně barvité, jeho nasazení a dokonalá znalost textu vše vyvažují.

Pokud se chcete bavit, inscenace Pracky vzhůru aneb Peníze, nebo život!!! je určitě dobrou volbou, jak odcházet z divadla v příjemném rozmaru. Velmi dobře napsaná hra, inteligentní práce s jazykem a nadšené herecké obsazení, které ví, že divák se chce bavit a baví se tím i oni sami. Pokud tedy máte rádi takové hry, neváhejte a na Divadlo Šmíry si zajděte.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.