Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Začal festival Jazz Tří králů a jeho dramaturg Jiří Zahuta říká: Mám rád pestrost, každý koncert bude jiný

Začal festival Jazz Tří králů a jeho dramaturg Jiří Zahuta říká: Mám rád pestrost, každý koncert bude jiný

4.1.2024 09:07 Hudba

Už déle než dvě desetiletí je neodmyslitelnou součástí kulturní nabídky v Ostravě festival Jazz Tří králů, který se koná v klubu Hudební bazar. Co do počtu dnů, je letošní ročník historicky nejdelší. Začal ve středu 3. ledna a nabízí až do 25. ledna jedenáct koncertů. O festivalu jsme si povídali s jeho dramaturgem a zároveň šéfem Hudebního bazaru Jiřím Zahutou.

Zvětšit obrázek

Šéf ostravského klubu Hudební bazar Jiří Zahuta před svým podnikem.
Foto: Aleš Honus

Vzpomeneš si ještě, kdy se konal první ročník festivalu Jazzu Tří králů?

To vím velice přesně, bylo to v roce 2000, tedy v době, kdy Hudební bazar ještě sídlil v domě na Havlíčkově nábřeží. Od té doby se koná kromě přestávky zapříčiněné koronavirem každý rok.

A proč zrovna Jazz Tří králů? Tedy proč zrovna jazz a proč zrovna v tomto období na začátku roku?

My jsme v té době cítili, že na samotném začátku roku nikdo žádné kulturní akce nedělá. Dnes je situace možná trošičku jiná, ale tehdy bylo v Ostravě v prvních týdnech po Novém roce mrtvo a nikde se nekonalo nic. Takže jsme se rozhodli uspořádat malý festiválek. A proč jazz? My jsme u nás v klubu měli k jazzové hudbě vždycky velmi blízko, scházelo se zde několik generací muzikantů, kteří s tímto žánrem koketovali, vlastně už od samotného počátku existence klubu, tedy od roku 1996, pořádáme pravidelné jazzové koncerty.

V minulosti byl program festivalu koncentrovanější, hrálo i několik kapel za den. Tentokrát je program rozložen do celého měsíce. Proč?

Je to tak, my jsme ho v minulosti dělali tak, že byly dva nebo i tři koncerty v jeden den, ale já si myslím, že je pro každou kapelu lepší, když jí patří celý večer. Jednak má větší dramaturgický prostor, jednak se nemusí dělit o peníze, které se vybírají do klobouku. I když o peníze těm kapelám u nás vzhledem k charakteru klubu nejde, určitě jsem rád, když se vybere aspoň na benzin a na nejnutnější útratu.

Jak vzniká program festivalu? Podle jakého kritéria oslovuješ kapely?

Přestože jde o jazzový festival, jeho program rozhodně není zaměřen jednostranně. Každý koncert je trošičku jiný. Uslyšíme free jazz, ale i velmi přístupnou muziku. Například v podání kapely BosoBos zazní hudba, která i při své náročnosti je velmi posluchačsky přívětivá, takže i když přijdou ti, kteří by se jinak jazzu možná báli, bude je to určitě bavit. Třeba zjistí, že hudba, kterou jinak běžně neposlouchají, má naživo úplně jiné koule, a najdou si k ní jiný vztah. Kdo by chtěl slyšet jazzové standardy, tak ať přijde na kapelu Pouliční výbor. Takto bych asi mohl vyjmenovat všechny koncerty až do konce ledna, každý bude v něčem jiný.

Kdybys měl z programu následujících týdnů vybrat kapelu, na kterou se nejvíc těšíš a kterou doporučíš k objevování těm, kteří ji neznají, která by to byla?

To je opravdu těžko říct, musel bych fakt vyjmenovat všechny kapely. Každá je jiná, každá je v něčem dobrá. Pokud bych ale měl vypíchnout jen jednu, tak bych možná zmínil kapelu, která  na festivalu hraje téměř pravidelně, a to je M-Band Dr. Rudolfa Sochora. Rozhodně nechci říct, že je nejlepší, protože se to nedá srovnávat, ale dejme tomu, že je to takový maskot festivalu. Večer s touto téměř dvacetičlennou kapelou je vždy skvělý. Srdečně zvu nejen na ně, ale i na ostatní koncerty, protože špatnou kapelu bychom do programu nezařadili.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.