Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Výpravný zpěvník kapely Mirai: Kompletní návod, jak nejlépe zahrát jejich písně

Výpravný zpěvník kapely Mirai: Kompletní návod, jak nejlépe zahrát jejich písně

19.1.2024 17:39 Hudba

První oficiální zpěvník písniček skupiny Mirai je na světě. Obsahuje 34 textů s akordickými značkami a notovým záznamem. Samozřejmostí jsou hity Když nemůžeš, tak přidej, Anděl, Volám a také I přesto všechno, na které se podílel David Stypka. Zpěvník doprovází unikátní, dosud nezveřejněné fotografie a dvaadvacet bonusových video lekcí přímo s kapelou.

Zvětšit obrázek

Členové kapely Mirai se svým zpěvníkem.
Foto: Lukáš Matoušek

„Ahoj, jsme kapela Mirai. Parta, které dělá největší radost, když stojí na pódiu a vy s ní zpíváte naše písničky. Představa, že si je zpíváte jen tak, sami doma nebo se svými přáteli u ohně, na mejdanu nebo třeba hrajete jako kapela naše covery, nás těší možná ještě více.”

Každá populární kapela v jisté fázi dojde k okamžiku, kdy je dobré vydat zpěvník. Mirai mají na svém kontě tři úspěšná alba Konnichiwa, Arigato a Maneki neko. Přičteme-li k tomu čím dál větší koncertní úspěchy a vzrůstající oblibu, je nasnadě, že zpěvník Mirai se objevil právě včas. Zevrubné seznámení s knihou svědčí o tom, že si populární kapela dala s její vizuální stránkou i obsahem opravdu záležet.

Zpěvník má podobu knížky ve formátu B5 o celkovém počtu 191 číslovaných stran. Pevná vazba je hezká do knihovny a praktická do ruky, bohužel ale vylučuje možnost hrát ze zpěvníku na notovém stojanu nebo na jakémkoli jiném podkladu. Možností je konkrétní písničku ofotit a vytisknout. Formát knihy ale mírně přesahuje velikost A4, což při kopírování dělá potíže. Nejjednodušší je vyfotit si konkrétní stránku do mobilu a tu pak vytisknout. Mírné technické patálie naštěstí bohatě kompenzuje obsah zpěvníku.

Ukázka ze zpěvníku. (Foto: unimerch.cz)

V úvodu se nachází praktický a číslovaný obsah, pomocí kterého člověk může rychle nalistovat kteroukoli z čtyřiatřiceti písní. Nechybí ani rané songy z EP Cesta z města jako Dítě robotí, Historie a Souznění. Potěší také píseň Lítej věnovaná nezapomenutelnému Davidu Stypkovi, která Mirai zpěvník uzavírá.

Teď to podstatné: každá písnička je uvedena ve dvou odlišných variantách. První je jednodušší, využívá běžné akordy a pro snadné přehrání obvykle doporučuje kapodastr. Snadná varianta má podobu ručně psaných textů, nad kterými jsou akordické značky. Vypadá hezky a hraje se komfortně. V pravém horním rohu se nachází tabulka s diagramy všech akordů, které v konkrétní písničce potřebujete zvládnout.

Náročnější druhá varianta písní nabízí vedle akordických diagramů také notový průběh melodie. Vždy jde o plné a doslovné znění písně od A do Z, žádné kompromisní řešení. Podle této komplexnější verze mohou písničky Mirai hrát bez problémů také další nástroje jako klavír apod. Zbylá volná místa vkusně vyplňují zajímavě ořezané fotografie v černobílém provedení, což dává zpěvníku punc příjemného retra. Mirai mysleli na řemeslnou poctivost v provedení písní a kvalitu grafického záznamu, ale nejen to.

Zpěvník kapely Mirai. (Foto: unimerch.cz)

Součástí některých písní jsou speciální QR kódy, po jejichž načtení se člověk dostane k neveřejným bonusovým video lekcím. Tak například písničku Anděl se může majitel či majitelka zpěvníku naučit přímo od Miraie Navrátila. Žádnou zjednodušenou verzi, ale přesně tak, jak ji sám frontman hraje na svých koncertech. Videa provází pohodová atmosféra a občas se člověk dozví i nějaký ten příběh z kapelního života. Zpěvníku nechybí ani abecedně seřazený rejstřík pro usnadnění orientace.

Kapela Mirai si s prvním oficiálním zpěvníkem dala opravdu záležet. Vsadila na podobu, která má více charakter výpravné a poměrně luxusní publikace než tradičního zpěvníku v kroužkové vazbě a formátu, který lidé s nástrojem můžou okamžitě upotřebit v praxi. Který se nebudou bát pořádně osahat, počmárat a ohrát. Kdo se naučí se zpěvníkem pracovat, určitě mu bude cenným průvodcem tvorbou Mirai a naučí se podle něj spolehlivě zahrát všechny písně této populární české kapely. K ohni si ho ale člověk zřejmě nevezme, osobně by mi bylo líto tak hezkou knížku poškodit. Ideální cestou bude nafotit si vybrané písně a nechat publikaci jako artefakt na hezkém místě ve své knihovně.

Značnou přidanou hodnotou jsou výuková videa a dvě verze každé písně, které rozšiřují potenciální okruh uživatelů zpěvníku a jsou nejen edukačně vymakaným, ale i vstřícným gestem směrem k lidem.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.