Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravská kapela Self Made s novým minialbem Píšu ti zdárně vykročila do nové etapy

Ostravská kapela Self Made s novým minialbem Píšu ti zdárně vykročila do nové etapy

9.2.2024 09:27 Hudba

Pop-rockoví Self Made z Ostravy vydali nové EP. Jmenuje se Píšu ti a obsahuje pět písní. Kapela mladého talentovaného zpěváka a písničkáře Reného Matláška nedávno prošla personální i stylovou proměnou. Dřívější člen kapely Vít Štaigl se ujal produkce, která posunula pětipísňové minialbum směrem k současným mainstreamovým standardům.

Autorem všech skladeb obsažených na EP Píšu ti je písničkář, frontman a armádní psycholog v jedné osobě René Matlášek. Mladý produktivní ostravský muzikant má na svém kontě mimo jiné dvě sólová alba a přes svůj věk i značné zkušenosti z hudebních produkcí, do kterých „naskočil” už jako malý kluk. Další členové kapely tvoří s Matláškem dohromady jakousi pojízdnou „první pomoc”. Kytarista Šimon Lamara studuje práva a bubeník Tomáš Vašíček zase medicínu.

Během práce na albu odešel z kapely kytarista Vít Štajgl, který tvořil s Matláškem pro mnohé nerozlučnou autorsko-interpretační dvojici. Štaigl se přesto na albu podepsal, a to nejen jako kytarista, ale i z pozice hudebního producenta. Všechny turbulence výrazně ovlivnily finální zvuk EP, do něhož se promítly i další osobnosti jako bandleader kapely Manu Destra Jakub Vlášek nebo bubeník a producent kapely Page Turners Václav Švestka. Řekněme, že deska se přiblížila zvuku zavedených populárních stálic, což se Self Made podařilo za relativně skromných podmínek.

Nahrávce nechybí ani tradiční rodinná stopa: hezký cover k celému EP připravila Matláškova sestra Alena, která s Reném v minulosti vystupovala a nyní se věnuje grafice pod pseudonymem Alien.

„Otevřeš oči a pak celý svět točí se naopak, otevřeš oči a vím, že to zas asi nepochopím.” Mantrou současné populární hudby jsou jednoduché a rázné slogany, které se vryjí do paměti. To se první písni alba s názvem Otevřeš oči docela daří, byť jde o fráze v populární hudbě stokrát omšelé. Song má ale zajímavou stavbu, která začíná překvapivě refrénem. Sloka je založena na minimalistickém riffu basy a doprovodu bicích. Mezihry zase překvapí stínovanou zvukovou barvou.

„Spočítej jizvy, co máš pod kůží. Ty, co jsou vryté do částí těla, skryté pro oko, hodně hluboko,” zpívá René hned ze startu  druhého songu alba Zašeptej. Provází ho velkolepě nasnímané bicí a kontrastně hravá instrumentace. Hudba opět stojí především na komunikaci rytmiky, které nechybí charismatický groove. Píseň nazvaná Perfektní se rovněž veze na romantické vlně. Doménou Matláška jsou emocionální vyznání a vztahy, které provází „tváře rozverné”, „hlavy v oblacích”, ale i stypkovské výpůjčky „přikryju tě básněmi”.

Matláškovy příběhy jsou po jazykové stránce solidně stylizované, snaží se najít cestu k přímočarému sdělení. Ne vždy bohužel staví na silném příběhu, někdy loví slova a souzvuky, které jdou dobře do pusy. Místy kolísá dramaturgie písně, roztěkanost myšlenkové integrity textů je daní za dodržení formální a veršové struktury.

Někdy se Matláškovi podaří zdařilé obraty, jako v písni Účet: „Až bude světlo vonných svíček, tančit na stěnách tvých víček, spolu se skryjem pod peřinou.”

Album Píšu ti má kromě romanticky cituplných vyznání ještě jednu polohu. Tou je rozverná hravost a retrográdní linka, za kterou snad můžeme považovat závěrečnou píseň alba s názvem Kotě.

„Myslím, že ty nejsilnější příběhy píše sám život, a ten se do řady písní propsal velmi silně,” okomentoval své nové písně René Matlášek. Můžeme mu dát zapravdu, jen musí hlídat to, aby se silný příběh opravdu potkal se silným textovým ztvárněním. Není také na škodu bedlivě sledovat, odkud inspirace přichází. Nazvat své album obligátním Píšu ti, má svá pro a proti, když tady poměrně nedávno vznikla stejnojmenná píseň Beaty Hlavenkové…

Nové minialbum představuje Self Made ve velmi silné a sevřené formě. Největší doménou alba je vycizelovaná zvuková stránka a důraz na pestré, sofistikované a úderné aranžmá. Je slyšet, že se kapela naučila „číst” současné trendy a dokáže s nimi držet krok. Matlášek svůj původně folkový zpěv oprostil od naivních klišé. Místy se nebojí přitlačit na pilu a ukázat drsnější výrazové polohy a hlavně: zpívá vždy čistě a naprosto srozumitelně.

Nahrávka Píšu ti je nepochybně zdařilým potvrzením nové cesty, která cílí na mladší generaci a disponuje zvukem blízkým a přijatelným většinovému publiku.

Self Made: Píšu ti. Vydalo MAR Production v roce 2023. Celkový čas 16:09

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.