Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Bludný kámen věnuje rok 2024 průkopníkům zvukového umění, zahájí ho Milan Knížák

Bludný kámen věnuje rok 2024 průkopníkům zvukového umění, zahájí ho Milan Knížák

29.2.2024 08:38 Obraz & Slovo » Zaostřeno

Opavský spolek Bludný kámen letos připravuje sérii výstav věnovanou předním evropským zvukovým umělcům a umělkyním. Důraz klade na osobnosti starší a střední generace, které stály u počátků sound artu. Na pěti výstavách v opavské Galerii Cella a Hovornách se postupně představí umělci a umělkyně z Česka, Německa, Rakouska, Maďarska a Nizozemska. Výstavy doplní program koncertů a performancí, které budou na vystavená díla a jejich autory a autorky reagovat a interpretovat je. První výstava bude zahájena ve čtvrtek 7. 3. a představí zřídka vystavovanou tvorbu Milana Knížáka ze šedesátých let.

Zvětšit obrázek

Milan Knížák během vernisáže v opavském Domě umění v roce 2018..
Foto: Jaroslav Michna

V Galerii Cella a Hovornách bude postupně na sólových výstavách představena zvuková tvorba Milana Knížáka, Hanse Petera Kuhna, Petera Ablingera, Katalin Ladik, Paula Panhuysena a dalších významných osobností. „Zvukovému umění se dostává stále větší pozornosti nejen mezi mladšími umělci, ale výrazněji se mu věnují i české galerijní instituce. Cílem výstav Bludného kamene je představit osobnosti, které utvářely charakter zvukového umění v Evropě,“ říká k výstavní sérii její kurátor Jakub Frank.

Prvním umělcem, který bude v Galerii Cella představen, je Milan Knížák, jehož přínos sound artu je dlouhodobě oceňován i na mezinárodní úrovni. Výstava Broken Mind v Galerii Cella se bude věnovat jeho ikonickému cyklu Broken Music (Destruovaná hudba) a dále jeho konceptuálním partiturám a návodům k provádění skladeb. Představí tak jeho nejranější tvorbu z počátku 60. let, práce spojené se skupinou Aktual i s hnutím Fluxus.

„Knížák hraje na mezinárodní úrovni roli jakési legendy. Podle jeho cyklu Broken Music byla pojmenována i velká výstava věnovaná sound artu, která proběhla loni v berlínské galerii Hamburger Bahnhof,“ doplňuje Jakub Frank.

Ve formě zvukových nahrávek a videodokumentace bude na výstavě představeno i několik Knížákových nedávných spoluprací s hudebníky a hudebními soubory, kteří Knížákovu tvorbu interpretovali a aktualizovali. Součástí výstavy bude i koncertní program, jehož tématem je destrukce a manipulace se zvukovými nosiči. Výstava Broken Mind potrvá do 18. dubna a v Galerii Cella bude přístupná vždy od úterý do čtvrtka v dob mezi 9 a 17 hodin.

Milan Knížák (*1940) je aktivním účastníkem uměleckého a společenského dění od 60. let minulého století. Počátky jeho kariéry, kam spadá také dílo představené na výstavě Broken Mind, můžeme považovat za zcela výjimečné nejen v Československu, ale i v mezinárodním kontextu.

„Knížákův novátorský přístup k hudbě a zvuku, aktivní propojení s hnutím Fluxus, skladatelská činnost, to vše vedlo k jeho náležitému ocenění na mezinárodní umělecké scéně.

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.