Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Cenu Jantar 2023 za populární a alternativní hudbu je nominováno osm nahrávek

Na Cenu Jantar 2023 za populární a alternativní hudbu je nominováno osm nahrávek

13.3.2024 08:29 Hudba

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar oznámili nominace v kategorii populární a alternativní hudba. Odborná porota nominovala osm interpretů a kapel napříč žánry za alba s datem vydání v roce 2023. Cenu Jantar v této kategorii získají dva z nominovaných. Porota o laureátech rozhodne krátce před samotným udílením cen, které se koná 22. dubna 2024 v Domě kultury Poklad v Ostravě.

O nominacích rozhodla porota ve složení Zlata Holušová, Martin Hradečný, Antonín Kocábek, Filip Košťálek, Kamil Rudolf, Milan Tesař, Dan Sywala a Gabriela Stašová, která byla pro tento ročník stanovena předsedkyní poroty. Nominaci získaly tyto nahrávky.

Bandaband – Žádná múza

Skupina Bandaband v čele s televizním režisérem, kytaristou a zpěvákem Martinem Rekem je stálicí ostravské klubové scény. Osm let po svém předchozím albu Když hraju vydala novinku, na které opět představuje směs stylů od blues přes latinskoamerické rytmy až po náznaky folku nebo jazzu. V jedné písni na albu pěvecky hostuje rozhlasová moderátorka Kateřina Huberová. Instrumentálně zdatná kapela na albu dokazuje, že dokáže napsat solidní píseň snad jakéhokoli žánru, vyhnout se přitom klišé, a ještě tyto písně sestavit do smysluplného celku.

Milan Bátor za album I Beatles

Hudební publicista a kytarista Milan Bátor nahrál album písní od Beatles podle úprav italského skladatele Maria Gangiho. Jedná se o instrumentální aranžmá pro sólovou akustickou kytaru, do nichž autor dokázal dostat nejen melodickou, ale většinou i harmonickou a rytmickou podstatu jednotlivých písní. I když partitury schválili samotní členové The Beatles, Gangi tyto skladby nikdy studiově nenahrál. Bátor album vydal na vinylu v roce stého výročí narození Maria Gangiho a zdatně pomohl tomuto originálnímu dílu na světlo světa. Vinyl zdobí originální grafika výtvarníka Jury Bosáka.

Nikol Bóková za album Expedition

„Jako každá expedice se i tato týká objevování toho nového, uchopitelného jen krůček po krůčku, kam oko teleskopů a družic rychlostí světla dohlédne,“ říká pianistka a skladatelka Nikol Bóková o svém šestém autorském albu. K jeho vzniku autorku inspiroval Arthur C. Clarke a jeho sci-fi romány. Album natočila se svým Quartetem, který dále tvoří kytarista David Dorůžka, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michał Wierzgoń. Jako host pak na desce hraje norský trumpetista Gunnar Halle. Album lze vnímat jako příběh beze slov i jako abstraktní hudební proud. V obou případech díky autorčinu skladatelskému umění výborně obstojí.

 

Tomáš Knoflíček za album Serendipity

Tomáš Knoflíček působí jako pedagog na Fakultě umění Ostravské univerzity. Hudbě se věnuje jednak s uskupení Gurun Gurun, jednak sólově jako zvukový designér. Jeho Serendipity je abstraktní nahrávka, která balancuje na hranici mezi tichem a zvukovým vyjádřením. Autor na ní vede dialog mezi umělým a přirozeným, každodenním a slavnostním. Z nahrávky je patrná Knoflíčkova erudice a jeho nevšední pohled na hudbu, kterou originálním způsobem zasazuje do kontextu dalších uměleckých žánrů.

Moře dní za album Moře dní

Skupinu Moře dní založil bubeník již nehrající ostravské skupiny Places Martin Hampel, kterému zpočátku asistoval pouze zvukař kapely Buty Lukáš Lukáš. Z původně zamýšleného studiového one-man projektu však nakonec vznikla plnohodnotná kapela, jejíž hudba je nadžánrová a vrstevnatá. Hampel za své hlavní vlivy označuje Deža Ursinyho, kapelu The Brian Jonestown Massacre, Mac DeMarca a Buty, ve kterých momentálně sám působí jako vokalista a hráč na perkuse. Přitom žádný z těchto vlivů slepě nenapodobuje, ale tvoří vlastní jednoduché, přitom zpěvné a nadčasové písně.

 

RukyNaDudy za album Šťastně a vesele

Soubor RukyNaDudy hraje lidovou hudbu z oblasti, kterou si sama vymezila termínem „hukvaldské Beskydy“, což je „území pahorkatin a hornatin přibližně od spojnice Kopřivnice–Místek po moravsko-slovenskou hranici“. Vánoční album Šťastně a vesele! má podtitul Beskydské koledování a obsahuje koledy a lidové vánoční písně v mimořádně zdařilých a poučených úpravách kapelníka Mariana Friedla, které ctí tradici a přitom dokazují, jak je tento žánr stále životaschopný.

 

Stratopilot za EP Stratopilot

Ostravskou kapelu Stratopilot tvoří Jakub Krajíček, František Kuča, Viktor Dořičák a zpěvačka Nika. Skupina vznikla v roce 2019 a loni vydala své debutové šestnáctiminutové EP. Skupina hraje elektronikou obohacený poprock s obrazotvornými texty. Nika zde – na rozdíl od své sólové dráhy – nezpívá anglicky, ale česky. Ona i ostatní členové kapely v pohodové hudbě zúročili své předchozí zkušenosti, díky nimž je EP nejen po stránce skladatelské, ale i zvukové velkým příslibem do budoucna.

 

Radovan Šťastný a Michal Žáček za album Šťastný/Žáček

Pod názvem Šťastný/Žáček vzniklo album, na kterém se společně podíleli textař Radovan Šťastný a producent, aranžér, saxofonista a flétnista Michal Žáček. Dva dlouholetí kamarádi, kteří ze všeho nejraději tráví čas nad šachy a kávou. Do jednotlivých skladeb si pozvali různé zpěváky jako Vojtěcha Dyka, Anetu Langerovou, Jaromíra Nohavicu, Richarda Müllera neba Ivo Viktorina. Album funguje jako jeden celek, který drží pohromadě i přes svou multižánrovost a zároveň přináší několik výrazných písní s hitovým potenciálem.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.