Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Daniel Skála zve na koncert Sounds of Diversity: Hudbu lze vnímat mnoha způsoby a žádný není špatný

Daniel Skála zve na koncert Sounds of Diversity: Hudbu lze vnímat mnoha způsoby a žádný není špatný

14.3.2024 12:12 Hudba

Pilotní ročník projektu Sounds of Diversity se uskuteční už za pár dní v Ostravě, v Katovicích a v Žilině. Tři města spojí ve třech dnech ansámbl muzikantů ze tří zemí s programem sestávajícím ze čtyř nových kompozic v unikátním scénickém pojetí. Turné odstartuje v pondělí 18. března v Koncertním sále v ostravském City Campusu. O projektu jsme si povídali s autorem jeho koncepce, ostravským skladatelem Danielem Skálou.

Zvětšit obrázek

Daniel Skála na festivalu Ostravské dny.
Foto: Martin Popelář

Už v pondělí 18. března bude mít v Ostravě premiéru nový hudební projekt. Na co se můžou návštěvníci těšit?¨

Projekt Sounds of Diversity (Zvuky rozmanitosti), který spojí skladatele a interprety z České republiky, Polska a Slovenska, vznikl z iniciativy předsedkyně Tvůrčího centra Ostrava Marcely Kysové a skladatelky Petry Šuško. Podpořil ho Visegrádský fond, jehož myšlenkou je právě propojovat kulturní aktivity zúčastněných států. Marcela mě oslovila, zda bych měl zájem se na tom podílet a nějakým způsobem jí pomoci s myšlenkou jako takovou. Následně jsme oslovili polského skladatele Przemyslawa Schellera, Mateje Slobodu ze Slovenska a také ostravskou skladatelku Markétu Dvořákovou. Díky tomu vznikly čtyři skladby, které na koncertu zazní, a zároveň uslyšíte i moji hudební produkci, která bude vložena mezi tyto nově zkomponované skladby. Každá z nich je úplně jiná, protože každý ze zúčastněných skladatelů a skladatelek je úplně jiný, a právě tato rozmanitost dala název i celému projektu.

Předpokládám, že osloveni byli skladatelé a skladatelky, ke kterým máte umělecky blízko. Dal jste jim jako dramaturg volnou ruku, nebo měli nějaké specifické zadání?

Autory a autorky jsme samozřejmě oslovovali s vědomím, koho oslovujeme. Naše zadání znělo: Napište novou hudbu. Objevily se sice i návrhy, že bychom mohli mít nějaké společné téma, ale já jsem trval na tom, aby skladby zněly tak, jak to chtějí a jak to cítí jejich tvůrci a tvůrkyně s tím, že právě na základě té jinakosti projekt propojím svými autorským vstupy. Jako dramaturg bych tím chtěl poukázat na to, jak je skvělé, když jsou věci různorodé. Právě rozmanitost dělá umění i život kolem nás mnohem zajímavější a barvitější. Není nutné všechno vsazovat do nějakých škatulek a vymýšlet pseudotémata, aby propojovala věci, které můžou stát samostatně vedle sebe. To je hlavní myšlenka celého projektu.

Chápu to správně, že vašimi autorskými vstupy se snažíte vytvořit návaznost mezi zcela rozmanitými skladbami?

Ano, rád bych svou účastí na projektu poukázal na to, že hudbu lze vnímat mnoha různými způsoby a žádný z nich není špatný. Zároveň už od počátku deklarujeme, že se pokusíme do koncertu zapojit interaktivním způsobem i publikum. Budeme se o to snažit tak, aby to pro diváky bylo příjemné a aby to nezasahovalo do jejich komfortu přijímaní. Publikum dostane možnost do celého procesu vstoupit a částečně ovlivnit, co se na pódiu děje. A právě k tomu budou sloužit moje vstupy mezi skladbami.

Projekt má mezinárodní rozměr nejenom díky autorům uváděných skladeb, ale také díky členům ansámblu, který je také vytvořen z hráčů z České republiky, Slovenska a Polska. Jak jste tyto muzikanty dali dohromady?

Skladby přednese ansámbl složený ze čtrnácti hudebníků a hudebnic. Postupovali jsme osvědčeným způsobem. Pokud jde o českou účast, oslovili jsme hráče a hráčky, o kterých víme, že jsou výborní a že mají chuť se takových nových projektů účastnit. Podobným způsobem postupovali i naši partneři z Polska a Slovenska. Za sebe vůbec nemám pochyby, že to bude fungovat, protože všichni členové ansámblu mají zkušenosti se soudobou muzikou.

Jak probíhají přípravy? Přece jen sladit ansámbl, jehož členové žijí ve třech státech, asi není jednoduché.

Příprava je samozřejmě velmi náročná. Muzikanti se do Ostravy sjedou z různých míst střední Evropy a samozřejmě už přijedou patřičně připraveni, své party mají už nějakou dobu k dispozici. Máme před sebou velmi intenzivní víkend – v sobotu a v neděli budeme od rána do večera zkoušet a v pondělí je první ze tří koncertů. Už se moc těšíme.

Určitě je dobré zmínit, že na projektu s vámi spolupracuje jevištní výtvarník Tomáš Volkmer. Můžete prozradit něco k výtvarné stránce koncertu?

Asi by nebylo dobré prozrazovat, co jsme s Tomášem tentokrát vymysleli, rádi bychom divákům dopřáli ten moment překvapení. Co ale můžu říct, tak spolupráce s Tomášem Volkmerem byla mým požadavkem už od počátku. Dělali jsme spolu už dříve řadu projektů, které dopadly velmi dobře. Nový projekt bude dalším střípkem kaleidoskopického obrazu, který společně už dlouho vytváříme a můžu zodpovědně říci, že se nám opět podařilo vymyslet něco, co nás moc baví a co bude, doufám, bavit i diváky. Na koncertech nejen bude co poslouchat, ale bude se na co i dívat.

Bude k dispozici i nahrávka tohoto rozhodně pozoruhodného projektu? A zůstane jen u tohoto premiérového provedení, nebo připadají v úvahu další reprízy?

Určitě budeme pořizovat nahrávku prvního ostravského koncertu, kterou bychom rádi zveřejnili. A asi bych neříkal, že to bude poprvé a naposledy, kdy bude koncert odehrán, přestože jde samozřejmě o náročnou záležitost. Ale uvidíme. V každém případě všechny čtenáře zvu na pondělní premiérový koncert v Ostravě.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.