Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Návrat Stínů v mlze: Myslím si, že druhá sezona je ještě lepší, říká kreativní producentka projektu Kateřina Ondřejková

Návrat Stínů v mlze: Myslím si, že druhá sezona je ještě lepší, říká kreativní producentka projektu Kateřina Ondřejková

6.4.2024 08:05 Atd.

Už v pondělí 8. dubna se milovníci krimipříběhů konečně dočkají, protože na ČT1 dojde na premiéru úvodního dílu druhé řady seriálu Stíny v mlze. Po boku hlavních hrdinů Martina Černého (Jiří Vyorálek) a Magdy Malé (Petra Špalková) se opět představí řada špičkových herců zejména z ostravských divadel. Těsně před pondělní premiérou jsme si proto povídali s kreativní producentkou seriálu Kateřinou Ondřejkovou.

Zvětšit obrázek

Kreativní producentka Kateřina Ondřejková.
Foto: Jiří Zerzoň

Často se říká, že po úspěšné první sérii čehokoliv mívá dvojka velmi složitou pozici. Jaká jsou očekávání?

Osobně si myslím, že druhá sezona je lepší. Z ohlasu po první řadě jsme pochopili s režisérem Radimem Špačkem a scénáristou Zdeňkem Zapletalem, že jsou věci, které se dají dělat ještě lépe. Přitom ta první sezona měla průměrnou sledovanost na díl 1,6 milionu diváků. Výhodou druhých sezon je fakt, že diváci už mají vztah k postavám. S tím jsme počítali. Přestože se jedná o epizodickou detektivku, tak jsme věnovali velký prostor osobním linkám našich dvou vyšetřovatelů Černého a Malé. Nečekám ale takovou sledovanost.

Říkáte, že je podle vás druhá sezona lepší, tak proč nečekáte takovou sledovanost?

Za mě by byla úspěchem meta 1, 3 milionů diváků na díl. Když se rozjela první sezona, sužoval společnost koronavirus, nehrálo se v divadlech, nekonaly se koncerty. Lidé byli více odkázáni na televizi. Druhá věc je to, že nestartujeme v lednu na začátku sezony. Jdeme ven až v dubnu, kdy už je na komerčních televizích plně konkurenční prostředí. Nemyslím si, že je tedy možné dosáhnout stejných výsledků. Zkusíme ale kvantitu nahradit kvalitou.

Z natáčení ve skokanském areálu ve Frenštátě p. Radhoštěm. (Foto: Česká televize)

Stíny v mlze se měly vysílat původně hned od začátku kalendářního roku. Už se hojně psalo o pozdržení s ohledem na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Proto se zeptám jinak. Bylo okamžitě jasno, že se zamýšlený start druhé série v lednu posune z etického hlediska?

Debatu vedení televize vedlo, ale nemyslím si, že se o situaci diskutovalo s takovým podtextem, jak naznačujete. Spíše se mluvilo o fikci a realitě. Scénář toho dílu byl napsán v létě roku 2022 a točili jsme ho v březnu 2023. Bohužel svět je takový, že nemůžete předvídat, co se stane. Debatovalo se o tom, zda dramatická tvorba může zobrazovat tendence ve společnosti. Třetí díl by se vysílal skoro přesně měsíc po střelbě na Univerzitě Karlově. Do Prahy často jezdívám a v lednu jsem cestovala kolem oné fakulty. Na tom místě byly tisíce svíček. Pieta byla v takové chvíli více než na místě. Současně podle mě platí, že fikce by měla zvedat témata, která ve společnosti rezonují. Líbí se mi, jakým způsobem tragické události vykresluje skandinávská audiovize. Důležité je nebýt návodný.

Jaký je váš názor na popularitu kriminálek v Česku? Je to tím, že to prostě umíme?

Tohle mohu těžko odhadovat, sama se ráda dívám na krimi. Slyšela jsem různé teorie. Jednou z nich je ta, že jsme národ křížovkářů a rádi luštíme záhady, takže rádi odkrýváme, kdo je vrah. Ta popularita je však celosvětová. Kdyby nebyla, tak se neprodukuje takové množství detektivek. Je proto velmi složité přicházet s něčím novým. A nemyslím jednotlivé případy, ale nastavení hlavních postav.

První díl se natáčel v lokalit Bedřiška. (Foto: Česká televize)

Co je tedy signifikantní pro Stíny v mlze?

Moje zadání bylo jasné. Chtěla jsem v tom seriálu obyčejné lidi. Aby ti, kteří vyšetřují všechny ty případy, vedli normální životy s běžnými problémy. Aby zkrátka byli blízcí většině diváků. Ukázali jsme, jak těžké je kloubit normální život s tím profesním, kde se setkáváte na denním pořádku se zlem. Zároveň nešlo ani o to, situovat jednotlivé případy do prostředí gangů a podsvětí. Ty zločiny se týkají obyčejných lidí. Záleželo mi na tom, abychom se dozvěděli, kdo jsou ty oběti a co prožívají jejich pozůstalí.

Možná proto byla první řada tak oblíbená? Teď přemýšlím nahlas.

Tady patří velký dík scénáristovi Zdeňku Zapletalovi. Ty případy jsou podle mě fakt napínavé a v mnoha dílech opravdu do poslední chvíle nevíte, kdo je pachatelem. Mám to ověřené od střihaček, které schválně nečetly scénář až do konce, aby nevěděly, kdo vraždil. Pak mi říkaly, že jsou třeba v padesáté minutě a pořád neví, kdo to byl.

Natáčení v břidlicovém lomu v Jakartovicích. (Foto: Česká televize)

Jak se hledaly náměty pro jednotlivé případy? V poslední době se trhá pytel s kriminálkami, kde se jede podle skutečných událostí.

To je žánr true crime, kde se natáčí podle skutečných událostí. Musí tam jít o opravdu velmi známé případy. Všichni vědí, jak to dopadlo a kdo je pachatel, ale stejně je baví se na to koukat, což je tak trochu záhada. Stíny v mlze jsou vymyšlené příběhy. Často platí, že skutečné případy nejsou tak komplikované. Sami policajti tvrdí, že takových 80 procent vražd jsou takzvané domácí zabíjačky. Vrah je odhalen díky chybě rychle a je to někdo blízký. Dnes je vlastně velmi složité spáchat dokonalý zločin při všech těch technologiích, které máme k dispozici. Třeba já jako pachatel bych už věděla, na co si dávat pozor. Ne, že bych teda něco plánovala, to ne! Proto jsme měli policejní poradce, aby to bylo důvěryhodné.

Těch poradců se chytím. Jde o velmi úzkou spolupráci s policií, když se natáčí podobný seriál?

Rozhodla jsem se pro tuto cestu, protože jsem nechtěla, aby se kriminalisté smáli, že si vymýšlíme nesmysly, jakmile na to budou koukat. Třeba Zdeněk Zapletal by mohl vyprávět. Když psal scénář, který následně posílal na konzultace, tak mu naši poradci řekli, že musí někde v příběhu udělat chybu. Že prý by takhle pachatele nikdy nechytili. Dali jsme si záležet na tom, aby seriál byl autentický.

Z natáčení druhé řady Stínů v mlze. (Foto: Česká televize)

Podíváme se ve druhé řadě i za hranice Ostravska?

Jasně. Dokonce se diváci podívají i do Polska. Bude to hned druhý díl, který vyšetřují Černý a Malá s polskými kolegy. Natáčelo se i v Katowicích s polskými herci. V posledních dílech zavede zločin naše hrdiny na Slovensko. Jinak se pochopitelně bavíme o celém Moravskoslezském kraji.

V našem regionu seriál rezonuje i díky mnoha hercům z ostravských divadel, kteří se tam objevují. I ve druhé řadě se můžou diváci těšit na své oblíbence?

Samozřejmě. Jen už to bylo složitější. Už v první sérii bylo někdy náročné ty epizodní herce hledat a pochopitelně nemůžete oslovit stejné lidi, aby hráli ve druhé řadě znovu, když se objevili v té první. V průběžných rolích se objevují třeba kromě Petra Panzenbergera také Lukáš Melník a Marek Cisovský. Mile mě překvapila na facebooku na jedné ostravské skupině upoutávka Stínů v mlze a pod ní řadu komentářů, jak se lidé na 8. dubna těší. Úplně mě to dojalo. Snad nebudou zklamaní.

Jakub Plaskura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.