Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Pohádka o odvážné Pualani s nádechem exotiky staví ve Staré aréně na laskavosti a obětavosti hlavní hrdinky

Pohádka o odvážné Pualani s nádechem exotiky staví ve Staré aréně na laskavosti a obětavosti hlavní hrdinky

14.4.2024 11:33 Divadlo

Divadlo Stará aréna uvedlo v sobotu odpoledne premiéru pohádky Dobrodružství odvážné Pualani. Laskavý příběh o záchraně kmene Hukalele stvořil Martin Šmíd. Režie se ujal Daniel Hrabovský, hudební doprovod zajistili Jaroslav Neuwirth a Marie Rašková. V příběhu hrají Kristina Řeháčková, Eliška Richterova, Martin Šmíd, Lukáš Adámek a Marcela Hrabovská.

Zvětšit obrázek

Kristina Řeháčková a Martin Šmíd.
Foto: Stará aréna

Dobrodružství odvážné Pualani zhlédlo v premiérovém představení dostatečně velké množství dětí, aby se autoři přesvědčili o kvalitě svého počinu. Mladé obecenstvo ocenilo příběh nejen svým potleskem na závěr, ale především svou pozorností a vlastními nápady při hledání odpovědí hlavní hrdinky. Roztomilé interakce tak doplnily jemný příběh o odvaze, oddanosti a boji se zlem.

Dívka Pualani z kmene Hukalele se vydává na strastiplnou cestu za záchranou své široké rodiny. Kristina Řeháčková svou drobnou postavou a andělským zjevem dodává odvážné postavě příjemný kontrast. Květinou v hlavě, šperky a především letními vzorovanými šaty dotváří exotickou havajskou atmosféru. Ostrov Makaragua, na kterém kmen Hukalele žije, je zahalen hustou mlhou a dívka Pualani se rozhodne svůj lid zachránit.

Na ostrově vládnou čtyři bohové. Matka Savesta (Marcela Hrabovská) coby bohyně života a smrti, její dcera Maleia (Eliška Richterová) vládnoucí vodnímu živlu a synové Lahahana (Martin Šmíd), méně ovládající svou vznětlivost, zato dokonale samotný oheň, a Kulikikopa (Lukáš Adámek), jenž drží stráž nad půdou a vzduchem.

Pualani se vydává postupně za všemi bohy, setkává se tak se živelnými sourozenci, kteří se však jeví zcela jinak, než se říká v legendách. Bohové ovínění mocí si s Pualani neuctivě hrají a zkoušejí ji odradit od záchrany kmene různými hádankami. Pualani se však za pomoci své prozíravosti a diváckých nápověd nehodlá vzdát, a tak se nakonec dostává k vytouženému cíli.

Setkává se s bohyní Savestou, kterou vlastní děti uvěznili v jeskyni. Savesta ji postaví před fatální rozhodnutí. Pokud chce zachránit svůj kmen, musí obětovat svůj život. Jak se Pualani rozhodne, se můžete přesvědčit sami v pohádce, která je určena pro děti od šesti let, ale vzhledem k asi hodinové délce ji určitě zvládnou děti už od čtyř let.

Nebudu se dlouze zabývat hereckými výkony. Tam, kde selhávají herecké dovednosti, převládá nadšení z divadla samotného. Z reakcí diváků je znát, že dobrý výběr padl na Kristinu Řeháčkovou, která svou jemností působí opravdu velmi křehce a diváky po celou dobu udrží v pozornosti. Roztomile nemotorný je Martin Šmíd, který si postavu evidentně napsal přímo na tělo.

Pohádka je zčásti hudební, za jemnou průsvitnou clonou stojí po straně jeviště Jaroslav Neuwirth hrající na kytaru a na druhé straně stejně skrytá Marie Rašková, která střídá hru na příčnou flétnu a kalimbu. Písně jsou krátké, hercům je dobře rozumět a smysluplně doplňují představení. Scéna je velmi prostá, ale účelná. Mnoho situací se odehrává kolem široké dřevěné houpačky ozdobené květy a efektní bílá zástěna se světlem vytváří klasické stínové divadlo, především u scén spojených s bohy.

Tvůrci si pohráli také s kostýmy a především s velmi zdařilým make-upem herců. Umělé květiny bych si dokázala představit kvalitnější, ale pomalované obličeje bohů odrážející živly, kterým jednotlivě vládnou, jsou velmi efektní. Všichni bohové mají kostýmy spojené s barvami svých živlů a jsou dobře rozpoznatelní.

Dobrodružství odvážné Pualani pojal režisér Daniel Hrabovský s pokorou ke klasické stavbě příběhu. Pohádka nikam nespěchá, je jemná, laskavá, ale nepostrádá ani střet se zlem. Oceňuji tempo pohádky, hudební podklad a především havajský nádech, který dodává celému příběhu správné koření.

*

Dobrodružství odvážné Pualani. Staré aréna v Ostravě. Autor: Martin Šmíd. Režie: Daniel Hrabovský. Hudba: Jaroslav Neuwirth a Marie Rašková. Recenze je psaná z premiéry uvedené v sobotu 13. dubna 2024.

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.