Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ikony extrémního metalu, brazilští Soulfly, zahrají v klubu Garage v předvečer Ostravy v plamenech

Ikony extrémního metalu, brazilští Soulfly, zahrají v klubu Garage v předvečer Ostravy v plamenech

31.5.2024 18:15 Hudba » Zaostřeno

Kdo by si chtěl letošní metalový festival Ostavav v plamenech, který se bude konat v sobotu 3. srpna, pomyslně prodloužit o jeden den, může dorazit do Ostravy už v pátek. V klubu Garage zahraje kapela Soulfly v čele s legendou extrémně metalové hudby Maxem Cavalerou. Informovali o tom v pátek pořadatelé.

Jednou, na úsvitu nového tisíciletí Rolling Stone prohlásili: „Zdá se, že Soulfly byli stavěni tak, aby vydrželi.“ Jsou tady už více než dvě desetiletí, mají za sebou nespočet celosvětových turné a tucet alb k tomu. To vše dokazuje, že toto proroctví je pravdivé!

Ikona undergroundu, průkopník extrémního metalu, válečník třetího světa a vůdce rozmanitého a oddaného kmene Max Cavalera nejen přežívá, ale také prosperuje a chrlí jeden zabijácký riff za druhým! Je to stále ten stejný hlas, jedno tělo a jeden duch, co vypustil Soulfly v roce 1997 do světa. A dodnes valí desku za deskou. Naposled to bylo dvanácté album „Totem“ (2022).

Max patří mezi nejplodnější hudebníky v historii tohoto žánru. Dovedl Sepulturu z Brazílie na vrchol světové metalové scény, čímž si během své cesty udělal fanoušky např. i z Ozzyho Osbourna, Deftones nebo Davea Grohla. Je spoluzakladatelem Nailbomb, Cavalera Conspiracy, Go Ahead And Die a Killer Be Killed a jeho tvorba má vždy vřelý ohlas od kritiků i fanoušků. Žádný projekt se však s Maxem neztotožňuje tak výjimečně jako právě SOULFLY.

Jajich poslední nahrávka „Totem“ přímo překypuje temným thrashem a death-metalovou atmosférou. Je to patřičně brutální, pulzující, extrémně povznášející album, metalová síla plná divoké agrese a zajímavých inovativních hudebních momentů. A když tohle všechno spojíte dohromady s ikonickou postavou Maxe Cavalery a jeho Soulfly, vyjdou vám hymny dělané pro lidi, oslavující rodinu a její odkaz.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.