Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Těšínské divadlo čeká mimořádná sezona, hrát se bude v náhradních prostorách

Těšínské divadlo čeká mimořádná sezona, hrát se bude v náhradních prostorách

5.6.2024 10:25 Divadlo » Zaostřeno

Neobvyklá ve všech směrech, taková bude nadcházející divadelní sezona 2024/2025 v Těšínském divadle. Rozsáhlá revitalizace jeho hlavní budovy – rekonstrukce jeviště, hlediště a zázemí pro návštěvníky divadla, včetně vzniku Těšínského divadelního a kreativního centra - změní podmínky pro veškerý provoz.

Zvětšit obrázek

Těšínské divadlo.
Foto: Městský úřad Český Těšín

Předprodej na mimořádnou sezonu divadlo spustí v pondělí 10. června. První dvě premiéry České scény, kterými se stanou inscenace Souborné dílo Williama Shakespeara – zkrácená verze a inscenace Máj, budou uvedeny ve studiu M, které bude dočasně zřízeno v budově C Těšínského divadla. V tomto prostoru proběhnou i představení pro školní mládež. Pro ostatní českotěšínské předplatitelské skupiny se představení, včetně premiéry Letní byt, odehrají na scéně třinecké Trisie.

První premiéra Polské scény Zemsta bude ještě uvedena v sále Těšínského divadla, další dvě premiéry Romeo i Julia a Wszystko w rodzinie budou uvedeny v Divadle Adama Mickiewicze v polském Těšíně (Teatr im. Adama Mickiewicza).

„Věřím, že budou mít diváci Těšínského divadla pro dočasné změny v provozu divadla pochopení. Všechny potřebné informace budou na webových stránkách divadla a v programu. Rozsáhlá revitalizace, kvůli které jsou změny nevyhnutelné, významně obohatí společenský a kulturní život pro občany Českého Těšína i jeho okolí. Trocha toho nepohodlí kulturní komunitě za to rozhodně stojí. Těšínské divadlo pravidelně jezdí hrát předplatitelům do Třince, Havířova, Orlové, Frýdku-Místku a Frenštátu pod Radhoštěm. Zájezdová představení zůstanou v režimu, na jaký jsou naši diváci zvyklí, tam se samozřejmě nic nemění,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Revitalizace hlavní budovy Těšínského divadla se dotkne i provozu loutkové scény Bajka. Její herci připravují novinky Frankenstein a Princ Bajaja (Książę Bajaja). V měsících, kdy to dovolí počasí, se budou její představení pro školky konat v cirkusovém šapitó, které už stojí ve dvoře areálu Těšínského divadla. Během zimy se Bajka přesune do třinecké Trisie.

„Věříme, že nám diváci navzdory rekonstrukci zachovají svou přízeň a podporu a že si nenechají utéct sezonu, která se určitě nebude opakovat,“ doplnila mluvčí divadla Iva Lupková.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.