Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Nová dramatická fraška Divadla Šmíry ve Frýdku-Místku má slabší místa, diváky přesto baví

Nová dramatická fraška Divadla Šmíry ve Frýdku-Místku má slabší místa, diváky přesto baví

6.6.2024 20:41 Divadlo

Marian Maskal jakožto autor si v nové inscenaci Divadla Šmíry, která dostala název Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt, bere na paškál věrnost přátelství, dětské sliby a jejich vybledlost v dospělosti. Jak je u tohoto divadla pravidlem, nejedná se pouze o čistou hru, tvůrci své diváky klasicky přivítají úvodním proslovem a prolomí ledy slovními hrátkami. Po úvodu se diváci ocitají ve sklepě, kde parta čtyř mladíků podniká různé klukoviny. Jedna z nich se posléze trochu zvrtne a ze čtyř kamarádů zbydou pouze tři.

Zvětšit obrázek

Z inscenace Z inscenace Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt.
Foto: Divadlo Šmíry

Čtveřici „šmírujících“ herců Petra Otýpku, Marka Veselku, Jiřího Šebestu a Mariana Maskala předchází dobrá pověst, což je znát především na vyprodaném hledišti. To, že se diváci jdou na jejich představení bavit, je znát už z jejich výrazů. Při interakci nejsou překvapení a někteří jsou připravení zapojit se do úvodní sekvence i následně v průběhu samotné hry.

Inscenace Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt je stejně jako předešlé frašky postavena na jednoduché zápletce, avšak za pomocí obratného využívání českého jazyka. Autor Marian Maskal si pohrává se slovními obraty, přesmyčkami, dvojsmysly a ačkoli předešlou frašku Pracky vzhůru aneb Peníze nebo život!!! nepřekonává, znovu se mu daří v divácích vyvolat úsměvy a smích.

Z inscenace Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt. (Foto: Divadlo Šmíry)

Inscenace má statickou scénu, mění se pouze v detailech, které odkazují na události v průběhu času. Ocitáme se společně s partou čtyř kamarádů ve sklepě, který představuje jakýsi úkryt pro jejich dětské rozvernosti. Čtyři herci se pomocí kostýmů, připomínající 30. léta minulého století, transformují do dětských postav. Lehce infantilní provedení je účelné, ale zejména v první části nabývá na rozvleklosti. Ta škodí především humoru, který zde sice nechybí, ale je umořen opakujícími se frázemi. První části hry by určitě neuškodila lehká dramaturgie a úprava délky textů jednotlivých postav.

Po přestávce hrdiny kamarádského paktu potkáme na jejich setkání po dvaceti letech. Jelikož se právě před dvěma dekádami stala v krytu nešťastná nehoda, trojice chlapců – nyní dospělých mužů – se pokusí o její nápravu. Čtvrtý kamarád Venca (Marek Veselka), který mezi nimi chybí, v krytu zůstal coby duch a teď je přesně ten správný čas, aby se jim zjevil. Podaří se mu zkontaktovat Lojzu (Marian Maskal), který jej nechtěně sprovodil ze světa. Venca Lojzovi prozradí, jak vše může napravit, a ďábelský plán se postupně, i přes nevoli Lojzy, začne naplňovat.

Marek Veselka se ze čtveřice amatérských herců nejvíc přibližuje profesionálnímu výkonu, jeho herecký výkon je přirozený a role Vency mu velmi sedí. Pracuje adekvátně s mimikou a jeho humorné zkazky jsou dobře načasované a intonačně povedené. Na paty mu šlape autor hry a Lojza v jedné osobě Marian Maskal. Od předešlé frašky jde vidět značná práce s uvolněným projevem, jeho postava Lojzy je autentická a uvěřitelná.

Z inscenace Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt. (Foto: Divadlo Šmíry)

S úsměvem na rtech svou roli Rudánka ztvárňuje Petr Otýpka. Jeho role by si zasloužila více originálních frází, často opakuje jednu a tu samou, což je příznačné pro jeho postavu, ale popáté už ne zcela vtipné. Jiří Šebesta jako Evžen je herecky nejslabší článek, což se projevuje především v tom, že jeho humorné texty vyznívají na prázdno. Ačkoli se jedná o ochotníky, jistá herecká průprava by zde nebyla na škodu, především, když hlavní odezvou frašky by měl být smích.

Inscenace Kryt aneb Kamarádi na život a na smrt má velký potenciál, druhá část inscenace je o poznání svižnější, ačkoli by si nějaké úpravy také zasloužila. Zde je vidět velký rozdíl oproti profesionálním souborům, kde režie a dramaturgie mají své opodstatnění.

Příběh, text i herecké výkony jsou adekvátní tvaru, který Marian Maskal zamýšlí. Diváci by se ale více bavili, kdyby nebyla inscenace zbytečně natahovaná (především v úvodu) a jednotlivé dialogy by měly větší tah na branku, kterou Marian Maskal do svých textů umí šikovně zakomponovat.

*

Divadlo Šmíry: Kryt aneb kamarádi na život a na smrt. Autor hry: Marian Maskal.  Recenze je psaná z reprízy uvedené 24. května 2024 ve Frýdku-Místku

Evelína Vaněk Síčová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.