Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Létající Citadela na festivalu Cirkulum i další představení přinášejí silné emoce a výrazná poselství

Létající Citadela na festivalu Cirkulum i další představení přinášejí silné emoce a výrazná poselství

7.6.2024 10:28 Atd.

Festival nového cirukusu Cirkulum 2024 probíhá v areálu Slezskoostravského hradu od středy 5. června. Až do neděle je připraven program určený divákům všech věkových kategorií. Přinášíme ohlédnutí za prvními dvěma dny a mimo jiné přinášíme pár slov o představení Létající Citadela, které se nemohlo kvůli špatnému počasí ve čtvrtek večer odehrát, jeho generální zkouška ale byla ve středu úspěšná a diváci se na večerní představení s horkovzdušným balonem mohou podívat v pátek.

Zvětšit obrázek

Z generální zkoušky představení Létající Citadela.
Foto: Libor Solař

K nejatraktivnějším představením v rozsáhlém programu patří několikrát reprízovaná cirkusovo-divadelní inscenace souboru Circo Zoé s fascinujícím představením Deserance. Společný francouzsko-italský projekt vychází sice z tradičního cirkusového představení v šapitó, jak ho známe, ale přivádí diváky na hranici snu a reality formou cirkusové show plné hudby, vzrušení a akrobacie na hranici lidských možností. Jednotlivá čísla ale vždy něco vypovídají. Kdybychom chtěli shrnout poselství celého představení, tak by mohla být ve slovech: „Lidé, spolupracujte! Pomáhejte jeden druhému, nesoupeřte spolu! Lidstvo přežije jedině tak, že lidé sami jeden druhému vytvoří polštář třeba i vlastním tělem před ničivým dopadem. Nadšené publikum odměnilo cirkusové umělce dlouhými ovacemi.

Z vystoupení Circo Zoé. (Foto: František Ortmann)

Zájemci, kteří vystoupení Circo Zoé nestihli ve středu ani ve čtvrtek, nemusí zoufat. Představení Deserance se bude hrát každý den festivalu až do neděle. Společně s ním jsou v areálu připravená i další dvě šapitó, ve kterých se představí finská Race Horse Company a Cia PakiPaya ze Španělska. Ozdobou obou projektů je vysoká míra nadhledu, místy i značně humorného.

Středeční zahájení festivalu přineslo i generální zkoušku Létající Citadely, která proběhla při romantickém západu slunce. Světová premiéra tohoto unikátního představení s horkovzdušným balonem měla proběhnout ve čtvrtek, kvůli nepřízni počasí se tak ale nestalo. Premiérou tedy bude produkce, která proběhne v případě příznivého počasí v pátek 7. června večer.

Z generálky Létající Citadely. (Foto: František Ortmann)

Myšlenka létání na horkovzdušném balónu se zrodila v hlavách dvou předních českých novocirkusových performerů, Alžběty Tiché a Jana Jiráka, během jejich cest po Evropě. Jan Jirák se pak ujal režie, dramaturgem projektu je Adam Halaš. Alžběta Tichá spolu s akrobatkou Gaiou Santuccio připravily akrobatické choreografie. Roli vypravěče ztvárňuje sugestivním způsobem Martin Zbrožek, hudebník a herec.

Děj si může každý divák vykládat po svém, Na začátku uvidí Martina Zbrožka, který prochází a pobíhá křížem krážem po prostranství před diváky a mluví ke skupině bíle oděných dívek a chlapců, mužů a žen, kteří probíhají celým prostorem a jejich pohyb vzbuzuje emoci obav a strachu z něčeho, co je všechny ohrožuje. Průvodce dějem potkává dívku, zazní slova písně: „Jedu sám, jen sám, k nebi, blízko mám, krajinou, kterou dávno znám, Bloudili jsme tu tisíckrát. Milá moje, tam uprostřed skal, Jen ty to víš, kam dal teď Bůh, co mi vzal.“ V závěru písně pak je následující verš: „Nic, než jenom zítra, poletíme výš, přijdu za tebou“.

Létající Citadela. (Foto: František Ortmann)

To už akrobatka šplhá po laně vzhůru ke koši horkovzdušného balonu a její tělo vytváří nejrůznější pozice. Některé probouzejí v duši diváka pocit bolesti, obav, některé naopak vzbuzují radostnou naději. Odehrává se vzdušné divadlo atmosféry a emocí.
Akrobaté, balancující na horkovzdušném balonu, vytvářejí fascinující podívanou, která kombinuje fyzickou zdatnost, uměleckou eleganci a romantický příběh.

Velkou devízou projektu je spolupráce nově založené ostravské společnosti BoCirk s pražskou Feel the Universe Circus Company. Na realizaci se podílejí umělci z Běloruska, Slovenska, Itálie a České republiky.

Představení doplňuje živě hraná hudba s unikátním aranžmá od slovenského skladatele Mira Tótha. Diváci slyší mimo jiné akordeonistu Romana Zabelova, v hudební sekci působí i dvojice Kryštof Krása na melodické nástroje a Tomáš Jirák jako skvělý instrumentalista. Stěžejní píseň příběhu zpívá Klaudia Korbely.

Z festivalu Cirkulum. (Foto: František Ortmann)

Na festivalu Cirkulum je po celou dobu pro zájemce připravený bohatý a rozmanitý doprovodný program, který rozhodně stojí za vidění. Ostravská company BoCirk uvede poprvé své „work in progress“ vystoupení v podání dvojice PiTiPALDi. Adam Holub, všestranný parkourista, a Jan Vrbacký, herec a kaskadér, vstupují na cestu plnou cirkusových experimentů a odhalují možnosti a hranice práce s různými cirkusovými pomůckami. Tato novocirkusová inscenace má mít premiéru až letos po prázdninách, návštěvníci festivalu Cirkulum 2024 mají jedinečnou příležitost vidět části této show již nyní.

Doprovodný program nabízí až do neděle i mnoho dalších zahraničních umělců. Andrej Tomše, provazochodec, vtahuje diváky do svého světa, ve kterém publikum hledá jeho ztracený klobouk. Argentinský showman Manteca al Dente přinese svou pouliční show plnou energie a humoru, která rozzáří každodenní nudu. A z Japonska do České republiky přiletělo duo Sublimit, které předvádí japonský cirkus s tradičním nádechem, balancující předměty na deštnících, vějířích, nebo dokonce na samurajském meči.

Pro děti jsou připravená představení Motýlí svět a show Poppy a Adélka. Rodiče si mohou vyzkoušet různé novocirkusové disciplíny v rámci workshopů, zatímco se jejich i nemenší děti se zabaví na Herništi. Další informace na webu www.cirkulum.cz.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.