Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Obraz a slovo v čase koronaviru II: Nová výstava v PLATO, výzva k videosekvencím a on-line sbírka Davida Bátora

Obraz a slovo v čase koronaviru II: Nová výstava v PLATO, výzva k videosekvencím a on-line sbírka Davida Bátora

17.4.2020 00:31 Obraz & Slovo

Městská galerie PLATO otevřela ve čtvrtek on-line výstavu Duna v PLATO, která postupně představí devět umělců z Ostravy. Studenty (Filip Nádvorník), ostřílené profesionály (Šárka Mikesková) ale i insitní autory (Michal Moučka). Nespí ani literární scéna, za pozornost stojí nová virtuální sbírka Davida Bátora, autor však jedním dechem vzkazuje svým čtenářům: „Opouštím marný a umělý svět sociálních sítí a internetu.“

Zvětšit obrázek

Filip Nádvorník: Dělníci

Nouzový stav podněcuje galerie v celé České republice k nejrůznějším on-line projektům. A přibývá i internetových výstav, jedna taková ve čtvrtek 16. dubna začala v ostravské městské galerii PLATO. Kurátoři Edith Jeřábková a Jakub Adamec připravili výstavu devíti ostravských výtvarníků, která je svým způsobem mladší sestrou aktuálního projektu kulturního deníku Ostravan s názvem Galerie Ostravan, který byl odstartován už 20. března výstavou Libora Novotného.

Obdobně jako Galerie Ostravan se i Jeřábková s Adamcem obrátili na výtvarnou obec s otázkou: „Jak prožíváte dobu pandemie, izolace a nejistoty?“ Kurátoři z PLATO cíleně oslovili vybrané tvůrce, kterým současná situace komplikuje život nejvíce. „Umělce na volné noze, s malými pracovními úvazky nebo nedávné absolventy Fakulty umění Ostravské univerzity. Ti přišli o možnosti výstav, rezidencí, nárazových výdělků nebo prodeje děl, které jsou momentálně na mrtvém bodě,“ vysvětluje Jeřábková.

Jednotlivá díla zveřejní PLATO postupně během pěti následujících týdnů na svém webu a sociálních sítích. Výstavu ve čtvrtek otevřel letošní diplomant Fakulty umění Ostravské univerzity Filip Nádvorník (1995), student v ateliéru kresby Josefa Daňka a Libora Novotného. Je to paradox, ale právě Nádvorníkovy obrazy už jsou tři týdny připraveny k vystavení i v Galerii Ostravan, jen na ně zatím nedošla řada, malíř byl nicméně zařazen do první desítky vystavujících.

Filip Nádvorník: Chlév (podle Brueghela)

Činnost městské galerie PLATO zastavila pandemie uprostřed příprav druhé výstavy z celoročního cyklu Intenzity. Ta měla nést název Písek ve stroji, ale termín jejího zahájení je v tuto chvíli nejistý. „Téma této velké výstavy bylo už více než před rokem zacíleno na zpomalení a nerůst. Aktuální on-line projekt Duna v PLATO se teď stává její nečekanou, byť logickou součástí,“ vysvětluje kurátorka Edith Jeřábková.

Na rozdíl od improvizovaných výstav v Galerii Ostravan je expozice Duna PLATO i drobnou humanitární akcí. „Náš projekt je alespoň symbolickou a trochu faktickou pomocnou rukou, kterou můžeme ad hoc umělcům v téhle chvíli nabídnout. Zájem o jejich tvorbu a určitá pomoc ve formě honoráře je to základní, čím chceme vyjádřit, že jsme tu pro ně,“ přemítá ředitel PLATO Marek Pokorný.

PLATO kromě Filipa Nádvorníka představí malířku Hanu Puchovou, sochařku Šárku Mikeskovou, malíře, performera, herce a galeristu Michala Moučku, sochaře, básníka, performera a designéra Marka Pražáka, fotografa a aforistu Otakara Matuška či nejmladší zástupce ostravské scény Barboru Kurtinovou, Jakuba Černého a Martina Kubicu. Po znovuotevření PLATO budou všechna díla i reálně vystavena.

Nabízí se však otázka, proč kurátoři již nyní nevyužili takřka „průhlednou“ výstavní budovu galerie PLATO, v níž bylo možno díla devíti ostravských umělců umístit k proskleným stěnám. A veřejnost si tak mohla jednotlivé artefakty prohlížet přímo z ulice, aniž by byla porušena pravidla nouzového stavu. Žádná jiná galerie v České republice přitom není tak „průsvitná“ jako PLATO, neboť tento prostor původně sloužil jako „chrám konzumu“ pro kutily všeho druhu (hobbymarket Bauhaus).

Po výzvě ostravského Domu umění, který vypsal soutěž na hudební skladbu k olejomalbě významného českého surrealisty Josefa Istlera s názvem Postava, se rodí i další podobné iniciativy. Původně ostravský jazzový muzikant Jaroslav Šimíček, který kdysi s Borisem Urbánkem založil seskupení Jazzová laboratoř, vyzval výtvarníky a filmaře k tvorbě krátkých uměleckých videosekvencí, z nichž chce složit klip k nové skladbě svého jazzového seskupení Prime Time Voice. „Těšíme se na vaši spoluúčast a přeji veselou mysl a nekonečnou invenci nejen během koronavirového úseku našeho života,“ říká Šimíček, který podrobnosti k soutěži dodá obratem všem, kdo si o ně požádá na adrese: simicek4@seznam.cz. Skladbu si můžete poslechnout zde:

V éře nouzového stavu pilně píší i básníci z moravskoslezského regionu. Ostravský bard Petr Hruška třeba v dubnovém čísle literárního časopise Host zveřejnil cyklus poetických úvah Devět dní v karanténě. A zde malý závdavek:

PETR HRUŠKA: 23. BŘEZEN 2020

Dnes v 17.22 je Měsíc v tomto roce nejdále od naší planety. Jako by i on chtěl udržet co nejbezpečnější vzdálenost od zavirovaného světa lidí. Tomuto astronomickému jevu se říká odzemí. Zní to zajímavě. Brzy se však Měsíc znovu přiblíží a za chvíli bude Zemi nejblíž, protože kosmický pohyb si to prostě vynutí. Tomuto jevu se říká mnohem méně zajímavě přízemí. Až karanténa pomine, až se lidé vrátí do ulic a těstoviny do regálů, až si život opět sedne do svého přízemí, teprve potom se ukáže, kolik dveří zůstane zavřených.

On-line sbírku s aktuální tematikou vydal tento čtvrtek i básník David Bátor, mimo jiné pořadatel Branského literárního festivalu. Nouzový stav jen kapku přejmenoval a hned byl na světě i název on-line knihy Nulový stav. Verše jsou to chmurné jak letošní duben, kdy se lidé dokonce ani na Velikonoce nesměli modlit v kostelech.

DAVID BÁTOR: POPEL

Popel na mém čele.
Z nějakého domu.
Anebo můj vlastní.
Z minulých životů.
Anebo z těch dalších.
Ticho ve slově Smrt.
Ve světle Velikonoc.

V průvodním e-mailovém dopise, který David Bátor poslal společně se sbírkou do redakce deníku Ostravan.cz, se nicméně básník zároveň tvrdě distancuje od moderních technologií. „Tohle je můj poslední email. Protože opouštím marný a umělý svět sociálních sítí a internetu.“ No dobrá, kdybyste si tedy chtěli Bátorovu on-line sbírku přečíst celou, musíte mu asi napřed poslat klasický dopis (Zadní 44, Branka u Opavy, 747 41).

O dalších on-line projektech v čase koronaviru budeme informovat příště.

Ivan Mottýl | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.