Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Zemřel Norbert Lichý, jeden z největších ostravských herců posledních desetiletí

Zemřel Norbert Lichý, jeden z největších ostravských herců posledních desetiletí

18.1.2024 19:33 Divadlo » Zaostřeno

Ve věku 59 let zemřel herec Norbert Lichý, jedna z nejvýraznějších tváří ostravského divadla. O úmrtí držitele Ceny Thálie a Ceny Jantar informovalo vedení Divadla Petra Bezruče ve čtvrtek večer na svých sociálních sítích. Norbert Lichý zemřel již v úterý 16. ledna.

Zvětšit obrázek

Norbert Lichý během rozhovoru pro kulturní deník Ostravan.cz
Foto: Ladislav Vrchovský

Norbert Lichý se narodil 29. prosince 1964, jeho otcem byl režisér, dramatik a herec Saša Lichý. Poprvé na divadelním jevišti stál už jako dítě ve svých devíti letech. Téměř celou svou hereckou kariéru spojil s Divadlem Petra Bezruče, kde působil od roku 1987 až do současnosti.

Je mimo jiné držitelem Ceny Thálie, kterou získal v roce 2009 za roli Mendela Singera v inscenaci Divadla Petra Bezruče Job, a také držitelem Ceny Jantar za rok 2021. Mezi jeho další nezapomenutelné role patří například Lízal v Maryši bratří Mrštíků (2018), Karel Kopfrkingl ve Spalovači mrtvol (2016), Sládek v Havlově Audienci (2014), Harpagon v Moliérově Lakomci (2018) a mnoho dalších.

Byl ostravským patriotem, který odmítal nabídky z pražských divadel a do konce svého života zůstal věrný Divadlu Petra Bezruče. „Protože jsem tady doma. A navíc, já nevím o žádném divadle, které by mi nabídlo víc. Nemluvím o penězích, ale o divadle, které by mi prostě nabídlo nějakou lepší alternativu k tomu všemu, co mne drží zrovna tady. A potom, já si nemyslím, že by se zrovna v Praze dělalo lepší divadlo než jinde jenom proto, že je to Praha. Prostě nevím, v čem by ta změna bylo pro mne takzvaně k lepšímu,“ řekl v jednom z dřívějších rozhovorů pro Ostravan.cz.

Čtěte také: Vzpomínka na Norberta Lichého: Jedinečný herec, kterému hodně záleželo na divákovi

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.