Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Program má letos výrazně více bodů než dříve, říká ředitelka desátého ročníku festivalu Meat Design Karolína Skórková

Program má letos výrazně více bodů než dříve, říká ředitelka desátého ročníku festivalu Meat Design Karolína Skórková

16.11.2025 14:51 Atd.

Festival Meat Design Ostrava slaví deset let. Uskuteční se v industriálním srdci Dolních Vítkovic od pátku 21. do neděle 23. listopadu a představí špičkové i regionální designéry, architekty a tvůrce. O tom, jaké novinky čekají na návštěvníky jubilejního ročníku, jsme si povídali s Karolínou Skórkovou, ředitelkou festivalu Meat Design Ostrava. Prozradila mimo jiné i to, jak vznikla myšlenka na zcela novou Wellness zónu, proč je důležité podporovat mladé talenty z Moravskoslezského kraje a jak se podle ní mění vztah Ostravanů k designu. Text tohoto rozhovoru poskytli médiím pořadatelé.

Karolína Skórková. (Foto: Petra Vavrečková) Zvětšit obrázek

Karolína Skórková.
Foto: Petra Vavrečková

Blíží se jubilejní desátý ročník festivalu Meat Design Ostrava. A tak se na úvod zeptám – je Ostrava město, které designu rozumí?

Myslím si, že za těch posledních deset let je vidět obrovský posun. A nezdá se to jenom nám, kteří tady žijeme a snažíme se vidět hlavně to hezké, ale mám takovou zpětnou vazbu i od lidí, kteří k nám přijíždějí odjinud. Konají se tady akce, o kterých je slyšet v celém Česku i ve světě. A připravují se zde i skvělé architektonické věci jako třeba nová koncertní hala, Černá kostka nebo rekonstrukce Hotelu Palace. Město se mění k lepšímu, i když by se samozřejmě našlo pár věcí, které se mi nelíbí a daly by se vyřešit lépe.

Které to jsou? Co jsou pro vás největší bolesti Ostravy?

Strašně mě rozčilují proluky v centru města a také prázdné domy, o které evidentně jejich majitelé nechtějí nebo nemůžou pečovat. Kousek od Masarykova náměstí je nádherný funkcionalistický dům, který ale dlouho chátrá. Nevím, proč tady dávno nejsou nějaké účinné páky, aby se s tím něco začalo dělat a aby i takovéto chátrající domy byly opraveny. Kdybych měla kouzelný proutek na to, ovlivňovat věci, tak tohle bych asi udělala jako první.

A co Ostravané – je jejich vkus, cit pro design a módní styl také lepší než před těmi deseti lety?

Určitě je to tady v tomto směru jiné než třeba v Praze, ale i v Ostravě vidím, že roste všeobecné povědomí lidí o módě a designu. Hodně to závisí na tom, kolik je ve městě studentů a kolik je tady pracovních příležitostí. Protože to rozvrstvení tvoří i to, jak zdejší lidé budou vypadat. Studenti a pracující lidé, kteří hodně cestují, k nám „dovážejí“ trendy, udávají styl. Proto je důležité, aby Ostrava žila a aby mladí neodcházeli jinam. Cítím, že se to zlepšuje a že je tady hlad po tom, aby bylo kolem nás hezky. A když se nějaké místo zlepší, tak na zdejší lidi působí pozitivně, je vidět, že o něj pečují.

Pojďme k letošnímu ročníku festivalu Meat Design Ostrava, který se vrací do Dolních Vítkovic. Chystáte nějaké oslavy nebo překvapení, když máte kulaté výročí?

Tím překvapením bude samotný program. Hodně jsme na něm zapracovali a je v něm výrazně více programových bodů věcí než dříve. V Národním zemědělském muzeu bude výstavní část a troufám si říct, že jsme tento objekt naplnili skvělým designem až po strop. Ve Futureu bude prodejní část a také studentské instalace, část workshopů a kavárna. K tomu návštěvníci dostanou možnost podívat se do bývalého Hotelu Palace, který zpřístupníme ve spolupráci s naším novým generálním partnerem – developerskou skupinou Antracit. V Palace proběhnou mimo jiné i krátké přednášky s architekty a interiérovými designéry. Už teď víme, že o to bude obrovský zájem, tak raději upozorňuji, že máme omezenou kapacitu.

Poodkryjete ještě nějaké další programové speciality?

Další novinkou bude večerní afterparty v pátek i v sobotu v Bum Bum Comedy Clubu na Havlíčkově nábřeží. Tam našim hostům chceme ukázat, že Ostrava žije! Úplně poprvé budou na Meat Designu i módní přehlídky, na kterých představí svou tvorbu lokální autoři z Moravskoslezského kraje. Ve spolupráci s Antracitem připravujeme i unikátní ukázku 3D tisku části domu, který vyroste během pár hodin venku v prostoru mezi Futureem a Národním zemědělským muzeem. A také chystáme konferenci spolu s Asociací českého průmyslového designu. Ta bude zase zaměřená na ostravské a moravskoslezské firmy, které plánují, že do své výroby zařadí designéra, nebo že chtějí zapracovat na své vizuální identitě,

Zmínila jste spolupráci se začínajícími tvůrci z tohoto regionu. Jakou podporu jim Meat Design dává?

Když to vezmu úplně odspoda, tak bych ráda zmínila spolupráci s uměleckými školami a s jejich studenty. Je to doslovné, když říkám odspoda, protože studentské instalace budou ve Futureu umístěny přímo ve sklepě. Vystavovat budou studenti Střední umělecké školy Poděbradova z Ostravy, Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně z Ústí nad Labem a Slezské univerzity v Opavě. Je to pro nás hodně důležité, protože oni se ve škole učí teorii, učí se tam pracovat s materiály, chodit do výroby, ohýbat, svařovat, tvarovat nebo modelovat. A u nás k tomu získávají důležitou dovednost, a to umět svou práci prezentovat a být sami sobě obchoďáky.

Zatím jste neodkryli ještě jednu zajímavou novinku z programu, kterou je Wellness zóna. Co to bude?

K tomuto nápadu mě inspirovaly trendy, které jsem viděla na různých akcích u nás nebo v Polsku. Všimla jsem si, že přibývá designových věcí, které lidem přinášejí relax a vytvářejí jim z domova příjemnější prostředí, ve kterém se cítí pohodově. Nebo jim pomáhají zdravěji spát či sedět při práci. Pojí se to i s tím, že mám sama problémy se zády, tak mě toto téma zajímalo. Takže Wellness zóna představí návštěvníkům nejrůznější možnosti, jak si doma nebo v kanceláři vyladit vše tak, abyste se tam cítili dobře. Někomu k tomu může stačit malinko – třeba aroma olejíčky nebo vonné svíčky, někoho dalšího pak zaujme třeba cvičící stěna do kanceláře, kterou její tvůrce navrhnul jako minimalistický designový prvek.

Co z letošního programu je největší lákadlo pro vás osobně – na co se nejvíce těšíte vy jako ředitelka Meat Designu Ostrava?

Já se hodně těším právě na Wellness Design Space. Prostor pojatý úplně jinak a najednou se člověk bude cítit, jako by ani nebyl na výstavě nebo festivalu. Jsem zvědavá, jestli se povede přenést na návštěvníky to, co jsme si v rámci nápadu na Wellnes stage vysnili. Potom mám velkou radost i z toho, že se nám podařily oba objekty v Dolních Vítkovicích naplnit úplně do posledního metru, a že jsme letos hodně zapracovali na obsahu a na tom, abychom ukázali i větší a atraktivní designové expozice.

Lidé mají na této akci rádi, když se na ni přijdou nejenom podívat a inspirovat se kvalitním designem, ale když si mohou i něco koupit třeba jako vánoční dárky. Bude letos tato možnost nějak rozšířená?

Určitě ano. Celá budova Futurea bude plná vystavujících, kteří mají prodejní instalace. A budou tam třeba nejrůznější doplňky do bytu, koberce, povlečení, porcelán a sklo, šperky nebo móda Prodejní nabídka bude letos skutečně bohatá. Pokud někdo chce vyřešit dárky na Vánoce a nechat své peníze českým výrobcům, tak u nás se mu to určitě podaří.

Máte teď jistě plnou hlavu příprav letošního jubilejního ročníku, který se blíží. Ale určitě už občas myšlenkami jdete i dál k tomu, jak by Meat Design měl vypadat příští rok nebo v celém dalším desetiletí…

Chtěla bych prohloubit spolupráci s Polskem, kde také vzniká mnoho inspirativních věcí a kde jsou lidé, kteří mají design rádi. Vzájemná podpora měst, tvůrců a lidí v této oblasti přímo nabízí. Ostrava může být lovcem talentů z takto široké oblasti a Meat Design pro ně může být platformou, která je bude představovat a vysílat dál za dalšími úspěchy.

Pozn. red: Text tohoto rozhovoru poskytli médiím pořadatelé

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.