Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Divadlo Petra Bezruče chystá klasiku. Uvede Čechovova Strýčka Váňu

Divadlo Petra Bezruče chystá klasiku. Uvede Čechovova Strýčka Váňu

12.12.2013 00:02 Divadlo

Zklamání nad promarněným životem a nenaplněná láska – to jsou témata Čechovova dramatu Strýček Váňa. Režie nového titulu, který bude mít premiéru v pátek, se v Divadle Petra Bezruče ujal jeho současný umělecký šéf Štěpán Pácl.

Zvětšit obrázek

Markéta Haroková a Přemysl Bureš na zkoušce inscenace Strýček Váňa.
Foto: Tomáš Ruta

Režisér Pácl přistoupil k inscenování hry Strýček Váňa se svým osobitým rukopisem. „Příběh stojí na silném herectví a dává prostor vyniknout jednotlivým postavám. Je fascinující, že i když byly Čechovovy hry napsány před více než sto lety, jsou i dnes stále aktuální,“ tvrdí mluvčí divadla Michaela Kubicová.

Strýček Váňa se odehrává, jak je pro Čechova typické, na ruském venkově na konci 19. století a zabývá se životem ruské statkářské šlechty. Hlavním tématem je hledání smyslu života. Z postav jde cítit zklamání nad promarněnými životy a nevyužitými šancemi. Jedním z dalších témat je nešťastná láska.

V celé Čechovově tvorbě se nenajde postava, se kterou by Čechov naložil krutěji než s Vojnickým, kterému všichni říkají strýček Váňa a který miluje mladou a krásnou Jelenu. Ta však jeho lásku nesdílí a neopětovaná láska přiměje Ivana Vojnického k zoufalému činu.

Ruský klasik A. P. Čechov je znám především díky svým hrám Višňový sad, Racek nebo Tři sestry. Všechny byly v ostravských divadlech v několika posledních letech k vidění.

Hru Strýček Váňa napsal v roce 1899 a vznikla přepracováním starší hry Lesní duch – inscenace byla tehdy uvedena jedním malým, krachujícím divadlem, ale propadla a byla stažena po třech reprízách. Přepracovaná verze – Strýček Váňa – má mnohem větší dramatické kvality.

„Štěpán Pácl se nesetkává s Čechovem poprvé. V minulosti režíroval inscenaci Ivanov v Národním divadle moravskoslezském. S režisérem na inscenaci Strýček Váňa spolupracovala scénografka Pavla Kamanová, kostýmní výtvarnice Daniela Klimešová, skladatel Jakub Kudláč a dramaturgyně Daniela Jirmanová,“ dodala Kubicová.

Kromě představitele role strýčka Váni Přemysla Bureše se představí také Norbert Lichý  jako Serebrjakov, Markéta Haroková v roli Jeleny a Pavla Gajdošíková jako Sofie. V roli Astrova bude účinkovat Tomáš Dastlík, se kterým deník Ostravan.cz přinese v pátek rozhovor.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.