Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Dům kultury Akord nabídne náročnějšímu publiku předplatné špičkových českých inscenací

Dům kultury Akord nabídne náročnějšímu publiku předplatné špičkových českých inscenací

28.12.2013 00:00 Divadlo

Dům kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, který v minulých měsících prodělal rozsáhlou rekonstrukci, od příštího roku kromě agenturních představení komediálního typu nabídne také divadelní inscenace pro opravdové fajnšmekry a náročnější publikum. V současné době začal nabízet nový typ předplatného na pět špičkových inscenací nejlepších českých kamenných divadel.

Zvětšit obrázek

Scéna z inscenace Lásky jedné plavovlásky.
Foto: Husa na provázku

Ambicí Domu kultury Akord je rozšířit stávající nabídku převážně agenturních představení komediálního typu o inscenace těch nejlepších českých kamenných divadel,“ uvedla zástupkyně Akordu Lucie Bergerová. Diváci se podle ní mohou těšit na opravdové lahůdky – tituly nejenom divácky oblíbené, ale také umělecky hodnotné a těšící se neutuchajícímu zájmu publika i několik let.

Nabídka tzv. Činoherního Ko(k)te(j)lu zahrnuje pět opravdu dobrých inscenací. Legendární brněnské divadlo Husa na provázku přijede s představením Lásky jedné plavovlásky v režii Vladimíra Morávka, jehož předlohou je známý film Miloše Formana. Švandovo divadlo přiveze komediální inscenaci hry Larse von Triera Kdo je tady ředitel?, ve které nezapomenutelným způsobem ztvárnil hlavní roli Michal Dlouhý a která má za sebou více než dvě stovky vyprodaných repríz. V Akordu bude v příštím roce hostovat také Divadlo v Dlouhé s veleúspěšnou inscenací Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách v hlavní roli s Miroslavem Táborským, která byla v Ostravě s velkým úspěchem uvedena již v roce 2009 na divadelním festivalu Dream Factory.

Pětici titulů, zařazených do nového typu předplatného v Domě kultury Akord, doplňuje také inscenace Naše třída v podání Divadla Komedie a také inscenace Divadla pod Palmovkou nazvaná Edith a Marlene, která je na repertoáru nepřetržitě již od roku 1999 a kterou tak mohou ostravští diváci porovnat s inscenací stejného názvu, kterou od letošní sezóny uvádí Národní divadlo moravskoslezské.

Úvodní díl cyklu Činoherní Ko(k)te(j)l považuje divadlo za jakýsi průzkumný a v případě, že o něj bude zájem, chce od příštího roku navázat spolupráci s dalšími výraznými scénami v České republice. Cena předplatného pěti prvních titulů je dle výběru místa v sále od 1490 do 1690 korun.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.