Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Další velké jméno letošních Colours: Přijede australské John Butler Trio

Další velké jméno letošních Colours: Přijede australské John Butler Trio

29.1.2014 00:01 Hudba

Dalším potvrzeným velkým jménem letošních Colours of Ostrava je od středy John Butler Trio. Jedna z nejúspěšnějších australských kapel současnosti nevystoupí v České republice poprvé, už v roce 2011 s velkým úspěchem hrála na festivalu Rock For People v Hradci Králové. Kapela natočila pět cédéček, většina z nich je platinových, a za měsíc vydává šesté album, které přiveze právě na Colours.

Zvětšit obrázek

Na Colours of Ostrava 2013 míří australské John Butler Trio.
Foto: Archiv kapely

Kapelu, která míchá blues, rock, funky, melodický folk, bluegrass i reggae, založil kytarista a zpěvák John Butler. Začínal jako chudý pouliční muzikant a dnes je z něj frontman jedné z komerčně nejúspěšnějších australských kapel a spolumajitel vydavatelství. Díky svému životnímu příběhu si vysloužil přezdívku Million Dollar Hippie.

„Jeho koncerty jsou jeden velký odvázaný jam. Trio si každý koncert dokáže pořádně užít a jen nerado se loučí s diváky,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová. Kapela dobyla koncertní pódia po celém světě a v USA hrála před takovými osobnostmi jako John Mayer nebo Dave Matthews Band.

John Butler se narodil v Kalifornii australskému otci a americké matce a do Austrálie se přestěhovali, když mu bylo jedenáct. Vystudoval na univerzitě umění, ale nakonec skončil jako pouliční muzikant. Zpívající kytarista s dredy do půl zad se odtud ale postupně vypracoval do nynější národní hudební hvězdy okupující australské hudební ceny. John Butler natočil pět alb, z toho většinu platinových a dnes má i svou značku Jarrah Records.

Charismatický filantrop s manželkou Danielle Caruana, jinak písničkářkou Mama Kin, založil a financuje neziskovou organizaci The Seed Fund podporující mladé začínající umělce a zároveň patří k předním australským ekologickým aktivistům.

Na únor ohlásil vydání nového alba Flesh & Blood a výjezd na velkolepé světové koncertní turné.

K dalším potvrzeným účinkujícím Colours of Ostrava 2014 patří zpěvák legendárních Led Zeppelin Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters, američtí MGMT, živelná francouzská zpěvačka ZAZ a řada dalších.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Návštěvníci se mohou opět těšit na čtyři dny plné koncertů předních zahraničních i domácích kapel, divadel, workshopů, diskusí, filmů a dalších aktivit na mnoha otevřených i krytých scénách.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.