Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo V den výročí vzpomene ostravské divadlo na legendárního komika Josefa Kobra

V den výročí vzpomene ostravské divadlo na legendárního komika Josefa Kobra

4.9.2015 00:00 Divadlo

Legendární osobnost ostravského hudebního divadla, přední komik Josef Kobr, by se 9. září 2015 dožil 95 let. Národní divadlo moravskoslezské vzpomene na umělce v den jeho narození hudebně-zábavním programem KOBR 95.

Zvětšit obrázek

Josef Kobr (uprostřed) v inscenaci Lumpacivagabundus z roku 1982.
Foto: Josef Hradil, archiv NDM

Josef Kobr se narodil 9. září 1920 v Kladně. Svou hereckou kariéru zahájil již v roce 1940, kdy cestoval po různých městech republiky se Zdenkou Sulanovou a Rudolfem Hrušínským. O rok později odešel do Ostravy, kde se natrvalo usadil v roce 1947. V ostravském divadle pak strávil téměř půl století a stal se symbolem zdejšího souboru operety. Diváci jej mohli spatřit ve stovkách rolí, nejen v těch operetních a muzikálových, ale i činoherních.

Byl jedním z nejpopulárnějších herců své doby. „Byl nadán velkou muzikálností a pohybovými schopnostmi. Kde byl on, tam byl humor – podotýkám vkusný humor. Domnívám se, že jeho doménou bylo jeviště, tedy bezprostřední styk s publikem, kterému se takřka každý večer rozdával. Josef Kobr prostě zůstane nezapomenutelný!“ vzpomíná na svého kolegu emeritní sólistka operety Karla Diváková.

V programu KOBR 95, který bude plný osobních vzpomínek a reminiscencí na slavné písně a scénky, budou účinkovat Eva Zbrožková, Miroslav Urbánek, Pavel Liška, Libor Olma, Petr Miller, Josef Novák-Wajda a další. Program ve znamení oslav výročí Josefa Kobra se uskuteční ve středu 9. září 2015 od 16 hodin ve foyeru Divadla Jiřího Myrona. Zakončením celého večera pak bude představení souboru opereta/muzikál Kytice v Divadle Jiřího Myrona.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.