Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Obraz & Slovo Víkend v Plato představí Vladimíra Kokoliu a další umělce

Víkend v Plato představí Vladimíra Kokoliu a další umělce

8.4.2016 08:13 Obraz & Slovo

Galerie města Ostravy PLATO uspořádá dvoudenní sérii živých vystoupení nazvanou Grafomani, vypravěči, autoři a producenti. O víkendu 9. a 10. dubna se v Multifunkční aule Gong představí celkem osm umělců a jeden teoretik. Společně budou zkoumat, nakolik se překrývají světy literatury a současného umění.

Zvětšit obrázek

Vladimír Kokolia bude hostem víkendového programu v PLATO.
Foto: PLATO

„Naše víkendová akce ukáže, jak slovo a psaní vstupují do světa současného umění. Návštěvníky čekají autorská i scénická čtení, performance a živá vystoupení oscilující mezi textem, akcí a vizualitou nových médií. Toto spojení bylo základem stejnojmenné akce, která se konala loni v pražské etc. galerii. Její dramaturg Radim Langer souhlasil, že tento formát dále rozvine pro PLATO, a ke spolupráci přizval řadu osobností, včetně malíře Vladimíra Kokolii nebo básníka Ondřeje Buddeuse,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer galerie

V sobotu na akci vystoupí publicista a teoretik Tomáš Pospiszyl, intermediální umělkyně Markéta Magidová či dva laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého: konceptuální umělec Jiří Skála a malíř a básník Vladimír Kokolia. V neděli naváží vystoupení malířky Lenky Vítkové a Aleše Čermáka (ve spolupráci s herečkou Jindřiškou Křivánkovou), dále vystoupí francouzská umělkyně Anne-Claire Barriga a spisovatel Ondřej Buddeus, laureát ceny Magnesia Litera.

„Ostravská verze Grafomanů, vypravěčů, autorů a producentů se liší především formálně, v centru našeho zájmu je stále užití textu, psaní nebo čtení v galerijním prostředí. Většina zainteresovaných umělců se zúčastnila také akce z loňského března. Podstatnou novinkou je však přednáška Tomáše Pospiszyla o vzájemných výměnách mezi literaturou a výtvarným uměním,“ doplnil dramaturg Radim Langer.

Vstupné na každý z večerů je symbolických 30 korun. Návštěvníci se mohou účastnit všech vystoupení, ale i v průběhu programu volně přicházet a odcházet.

Zdroj: Tisková zpráva

Přečtěte si více z rubriky "Obraz & Slovo", nebo přejděte na úvodní stranu.