Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Majáles přivítá Mandrage i No Name, stěhuje se do původní lokality

Majáles přivítá Mandrage i No Name, stěhuje se do původní lokality

28.3.2017 01:00 Hudba

Čtyři hudební scény s hvězdami jako Mandraage, No Name nebo Wohnout, taneční EDM scéna, změna místa i dne konání, pestrý doprovodný program, to vše čeká na návštěvníky letošního Majálesu, pořádaného Stavovskou unií studentů Ostrava ve spolupráci oběma univerzitami. Vítkovický festival se po roce na přání návštěvníků vrátí do původního prostoru pod Vysokou pec č. 1 v Dolní oblasti Vítkovice, kde se konal předtím už několikrát. Zapište si do kalendáře datum 12. května 2017.

Zvětšit obrázek

Tradiční průvod masek zahájil Majáles 2016.
Foto: Aleš Honus

„Nejdůležitější jméno jsme si nechali na závěr. Mandrage se do Ostravy vrací po necelém roce od svého posledního turné Všechny kočky tour. Vystoupí na hlavní scéně, přímo pod Vysokou pecí. Příznivci Majálesu se mohou těšit na pořádnou show, ve které nebudou sházet hity jako Hledá se žena, Šrouby a matice, Františkovy Lázně, Travolta, Tanči dokud můžeš a mnoho dalších,“ uvedla Barbora Žembová, dramaturgyně festivalu.

Hudební část slavnosti nabídne hned čtyři scény, vystoupí na nich hvězdy soudobé pop-music jako No Name, Wohnout, Pokáč, We on the Moon, Rocky Leon, Ghost of You, Dukla Vozovna, Sto zvířat, Mirai, Zoči Voči nebo Hentai Corporation. Tyto kapely ovládnou dvě hlavní scény, mimo jiné v blízkosti vysokých pecí.

Na těch dalších, které budou zaměřeny na taneční nebo elektronickou hudbu a hip hop, se objeví DJ Fliptyck, LaFre, Paulie Garand, Volume Plus, Camel b2b Computerartist, Fantek b2b MTTHS, z Velké Británie dorazí Joe Ford, ze Slovenska Telekinesis, pak Symplex nebo Pil C. EDM scénu navštívi Priest, Joe Hard, Mathias O´Zana, Invasion, Hlavkus, Namaas, Jake Haley, DJ Beros a Criminal Noise.

Koncert Mandrage ale podle Žembové bude ten nejlepší dárek publiku na závěr. „Od roku 2015 v Ostravě nehráli, a tak doufáme, že zajistí tu správnou zlatou tečku Majálesu,“ dodává dramaturgyně.

Majáles se letos koná už po třiadvacáté, v Dolní oblasti Vítkovic popáté. Pořadatelé avizují hned několik velkých změn, tou nejvýraznější je posun v datu jeho konání, a to o celých čtrnáct dní.  „Kdo je naše krevní skupina, jistě ocení přesunutí celé akce na pátek. Každý se přece těšíme na pátek a teď své nadšení můžeme umocnit dvojnásob,“ říká Barbora Prokopová, manažerka festivalu.

Festival se posouvá z několika vážných důvodů. „Jedním z nich je nutnost vyhovět městské vyhlášce a zachovat noční klid. Ještě závažnějším důvodem je fakt, že nám poslední ročníky nevycházelo moc počasí, zejména loni, a tak doufám, že to letos bude lepší. Majáles se tedy posunuje o dva týdny na 12. května. Dalším z důvodů je i optimální synchronizace mezi výukou studentů ostravských univerzit a zápočtovým týdnem. V pondělí pak začíná zkouškové období,“ vysvětluje hlavní organizátor Majálesu Pavel Láhner.

Výraznou změnou je posun v lokalitě konání festivalu, protože loňská změna byly návštěvníky kritizována. „Místo Jantarové stezky se náš areál posune vice pod Vysokou pec, takže nazpět, kde se festival konal už v dřívějších letech,“ dodává Pavel Láhner.

Majáles mění i svoje PR – reklamní loga a bannery ovládají veselé barvy, bílá a fialovo-růžová. Studenti, kteří Majálesem dávají najevo příchod a oslavy jara hudbou, budou chodit hrát mezi lidi na veřejnosti. Na Svinovských mostech vznikne festivalové graffiti.

Samotný Majáles zahájí pověstný průvod masek. „Bude mít na rozdíl od předchozích průvodů tři zastávky: Husův sad, Masarykovo náměstí a Karolínu. Doufáme, že se k nám připojí divadelníci a máme potvrzenou účast horníků, aby byl průvod pravý ostravský,“ uvedla za organizátory Miluše Koštialiková. Průvod by měl do Dolní oblasti Vítkovic přijít mezi 14 až 14.30 hodin. O půl hodiny později už začne hudební program, který potrvá až do dvou do rána.

Festivalu bude u od začátku dubna předcházet pestrý doprovodný program. „Už ve středu 5. dubna se pokusíme roztančit Ostravu na Masarykově náměstí. O týden později nabídneme Deskový večer v ostravské menze, 19. dubna to bude pořad Melody of Campus za účastí DJ z celé Ostravy. 22. dubna se můžete těšit na sportovně laděný Skate Contest a tak dále,“ dodala Miluše Koštialiková.

Majáles už zahájil prodej vstupenek, ty nejlevnější se dají sehnat za 150 korun, a to jen přes on line prodej do tohoto pátku. Poté se jejich cena zvedne na 200 korun. Na místě pak budou stát ještě o 50 korun více.

Martin Jiroušek | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.