Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Finále soutěže Radegast Líheň v Gongu vyhrálí Slepí křováci z Frýdku-Místku

Finále soutěže Radegast Líheň v Gongu vyhrálí Slepí křováci z Frýdku-Místku

26.4.2014 05:43 Hudba

Vítězem finále třináctého ročníku soutěže amatérských kapel Radegast Líheň, které se konalo v sobotu večer ve vítkovickém Gongu, se stala frýdecko-místecká kapela Slepí křováci. Z celkového počtu zhruba 230 přihlášených kapel se jí podařilo probojovat přes několik úrovní až na samotný vrchol. Letošní ročník byl největší v historii soutěže, základní kola se konala ve čtyřech městech dvou krajů.

Zvětšit obrázek

Kapela Slepí křováci byla vítězem Líhně v roce 2014.
Foto: Aleš Honus

Do finále třinácté Radegast Líhně se probojovaly celkem čtyři kapely – kromě Slepých křováků také pražská Esence, která už před dvěma lety vyhrála jinou ostravskou soutěž Boom Cup, a také kapela Pass ze Zlína a brněnští Nevermore & Kosmonaut

„Vítězství Slepých křováků bylo velmi těsné, bylo to opravdu jenom o fous. Kapela Esence skončila na druhém místě,“ řekl po sečtení hlasů ředitel soutěže Marek Slonina.

esence2

Pražská Esence během finále, ve kterém se umístila na druhém místě. Foto: Aleš Honus

Slepé křováky lze považovat za matadory různých soutěží, kterých se už dlouhá léta pravidelně účastní. Například na Boom Cupu účinkovali hned několikrát, nikdy se jim ale nepodařilo probojovat až do finále. V minulosti se kapela účastnila i Radegast Líhně, kde před několika lety skončila jako druhá. Nynější prvenství tak může kapela považovat za svůj dosud největší úspěch na tomto poli.

slepi-krovaci2

Kapela Slepí křováci během finálového koncertu. Foto: Aleš Honus

Třináctý ročník soutěže Radegast Líheň, která vznikla původně v Havířově a postupně se etablovala jako největší soutěž svého druhu v republice, byl ve znamení velkých změn „Letošní ročník jsme rozšířili poprvé do klubů v Olomouci a v Třinci. Základní kola se konala tradičně také v havířovském Jazz klubu a nově i v ostravské U6 v Dolní oblasti Vítkovice. K tomu, aby se kapely dostaly až do samotného finále, musely úspěšně absolvovat tři koncerty, takže finále bylo pro každou kapelu čtvrtým soutěžním koncertem. Pokaždé v jiném klubu a pokaždé před jinou porotou. Ve finále výkony kapel hodnotilo 29 porotců, v tom je naše soutěž naprosto výjimečná,“ řekl ředitel soutěže Marek Slonina.

pass

Zlínská kapela Pass během finále v ostravském Gongu. Foto: Aleš Honus

„Podobných soutěží je poměrně hodně, my se ovšem snažíme jít jinou cestou než ostatní. Často totiž jde o internetové soutěže, ve kterých odborná kapela na základě poslechu vybere třeba šest finalistů, kteří pak odehrají koncert a je vymalováno. My jdeme cestou živého hraní a rozhoduje pouze porota, takže hlasování neovlivňují fanoušci přes internet nebo v klubu, kde bývají zvýhodněné místní kapely na úkor těch, které přijedou z větší dálky. Soutěž čítá celkem pětatřicet koncertů včetně finále,“ dodal Slonina.

kosmonaut

Kapela Nevermore a Kosmonaut během finálového koncertu. Foto: Aleš Honus

„Na druhou stranu víme o řadě jiných soutěží, které určitě stojí za to. Nebereme je jako konkurenci. Osobně jsem rád, že těch soutěží vzniká hodně. S některými spolupracujeme a pomáháme si navzájem, vůbec s tím nemáme problém. Naopak, čím více, tím lépe. Je jen dobře, že si amatérské kapely mají kde zahrát,“ dodal ředitel soutěže.

Vítěz Radegast Líhně si letos zahraje například na Festivale v ulicích i na některých dalších festivalech na Moravě a ve Slezsku. Kapela získá také zajímavé ceny od sponzorů včetně společné dovolené v Itálii.

 

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.