Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Ostravská ČEZ Aréna zažila utajený koncert recyklované kapely Lucie

Ostravská ČEZ Aréna zažila utajený koncert recyklované kapely Lucie

23.5.2014 00:54 Hudba

Přestože bombasticky avizované comebackové turné skupiny Lucie začne až za pár dní a v Ostravě kapela odehraje dva halové koncerty až za týden, asi tisícovka Ostravanů už přesně ví, jak to bude vypadat. Ve čtvrtek večer totiž Lucie ve vítkovické ČEZ Aréně uspořádala generálku koncertu jen pro zvané. A deník Ostravan.cz byl u toho.

Zvětšit obrázek

Frontman kapely Lucie David Koller..
Foto: Aleš Honus

Své comebackové turné po velkých halách kapela oznámila loni po desetiletém mlčení. Ostravský koncert, který se bude konat 1. června, byl podle očekávání velmi rychle vyprodán, a tak kapela přidala ještě jedno vystoupení na 2. června.

Vzhledem k tomu, že Lucie připravila pro své turné na české poměry velkorysé efekty a náročné videoprojekce, rozhodla se uspořádat generálku se vším všudy. A to i s publikem, mezi kterým v Ostravě ve čtvrtek večer nechyběly děti z dětských domovů, zdravotně handicapovaní, ale i obchodní partneři pořadatelů a zástupci médií.

Už od počátečních tónů úvodní písně Amerika, při kterých se pánové Koller, Kodym, P. B. CH. a Dvořák vynořili pomocí zdviže otvorem v pódiu, bylo jasné, že koncert bude přehlídkou největších hitů – Pohyby, Daniela, Lucie, Srdce a tak to šlo dále.

Přestože moderátor v úvodu upozornil publikum, že jde skutečně pouze o generálku, takže není vyloučeno, že koncert může být z technických důvodů kdykoliv přerušen, nestalo se tak. Kapela odvedla naprosto profesionální výkon a žádnou z písní neodflákla, takže publikum odcházelo s pocitem, že zažilo naprosto regulérní koncert.

V některých písních si Lucie vzala na výpomoc dámské smyčcové kvarteto, což známým melodiím dodávalo o něco vzdušnější rozměr.

Výraznou složkou koncertu byly videoprojekce a další efekty, které doplňovaly každou skladbu. A tak se v písni Medvídek snášeli nad pódiem plyšoví medvědi, při skladbě Černí andělé s opakujícím se sloganem Sex je náš se na plátno promítaly poměrně odvážné eroticky podbarvené sekvence a při písni Oheň došlo i na plamenomety, přičemž v jedné chvíli plameny šlehaly až ke stropu haly.

Impozantním dojmem působilo rameno jeřábu, na jehož konci se nacházela plošina s bicí soupravou. Ve finále koncertu se tak David Koller se svými bubny efektně vznášel možná až v desetimetrové výšce.

Kapela si prostě dala na výpravě koncertního turné opravdu záležet. Fanoušci, kteří si koupili vstupenku na regulérní koncerty turné, které začne v pondělí na Slovensku a poté se bude postupně přes Ostravu přesouvat až na západ České republiky, se tak mají rozhodně na co těšit.

Není pochyb, že turné bude mít zcela jistě úspěch a snad kapela v budoucnu vyslyší přání svých fanoušků a rozhodne se k opravdovému comebacku se vším všudy – tedy i s nahráním nového studiového alba. Kapela sice podobné dotazy opatrně odmítá s tím, že to není na pořadu dne, ale kdo ví, co má skutečně v plánu.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.