Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Konference Crossroads do Ostravy přitáhne hudební publicisty z celého světa

Konference Crossroads do Ostravy přitáhne hudební publicisty z celého světa

26.5.2014 20:47 Hudba

Desítky hudebních publicistů ze všech koutů světa přitáhne do Ostravy první ročník konference s názvem Czech Music Crossroads, která se uskuteční ve středu 16. července těsně před zahájením letošního ročníku Colours of Ostrava. Účastníci konference, která je přístupná i široké veřejnosti, si vyslechnou jedenáctku českých kapel, které vybrali hudební odborníci jako reprezentativní vzorek tuzemské hudby. Poté budou diskutovat o tom, jaká je současná česká populární hudba a zda má šanci zaujmout posluchače v cizině.

Zvětšit obrázek

Během konference Crossroads zahraje soubor Clarinet Factory.
Foto: Colours of Ostrava

První ročník konference, kterou organizuje festival Colours of Ostrava, nabídne odborníkům z celého světa půlhodinové koncerty Beaty Bocek, kapel Bezobratři, Clarinet Factory, Čankišou, DVA, Jitky Šuranské, Kittchena, Milokraje, Nylon Jail, Vertiga a také kapely Vložte Kočku. Součástí akce budou prezentace a diskuse o historii a současnosti české a východoevropské hudby.

Dopolední diskuse i večerní koncerty jsou určeny nejen zahraničním a domácím odborníkům, ale jsou otevřené za nízké vstupné i široké veřejnosti. „Cílem Czech Music Crossroads je především prezentace kvalitní a přesahové domácí hudby na scéně rocku, avantgardy, jazzu, folku a world music před zahraničními odborníky. A tím pomoci její následné širší propagaci a vývozu,” říká ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. Další člen přípravného týmu, publicista Petr Dorůžka, doplňuje: „Za prvním ročníkem Czech Music Crossroads stojí myšlenka představit světovým odborníkům Česko jako křižovatku hudebních stylů.” Účast již přislíbila řada významných hostů ze zahraničí. „Důvěra a zájem vystupujících nás velmi těší. Proto jsme se maximálně snažili, aby jejich prezentace proběhla na nejvyšší úrovni a určitě všichni společně najdeme možnosti jak kapelám usnadnit výjezd do zahraničí,” dodává další spoluorganizátor Jiří Moravčík.

Do Ostravy tak přijedou například belgický hudební publicista, booking agent a umělecký ředitel neziskové organizace Muziekpublique Peter Van Rompaey, respektovaný britský hudební publicista a textař Ivy Bittové Ken Hunt, americká novinářka, producentka, výtvarnice, filmařka, bývalá hudební ředitelka televizní stanice TV Link Michal Shapiro, polský promotér Mateusz Dobrowolski, kanadský překladatel Škvoreckého, Hrabala a vydavatel The Plastic People of the Universe, kdysi vyhoštěný z husákovského Československa, Paul Wilson, programová ředitelka festivalu Sziget Fruzsina Szép, polská programová ředitelka festivalu Ethno Port Poznaň Bożena Szota, brazilský hudebník, skladatel a producent Benjamim Taubkin, zkušený britský producent na poli world music a zakládající ředitel veletrhu WOMEX Ben Mandelson, ředitelka Helsinki Festivalu Minna Huuskonen a mnoho dalších.

Dopolední prezentace a diskuse se zaměří například na to, jaké je postavení české a moravské hudby v Evropě, dále na představení stylů východoevropské hudby, diskusi o současné středoevropské rockové, jazzové a alternativní hudbě nebo na vztah české alternativní scény a současných událostí na Ukrajině. „Účastníci konference se budou moci zapojit i do panelové diskuse na téma, co může nabídnout východní Evropa té západní nebo jak se hudebníkům daří v současných těžkých časech. Mezi prezentujícími se představí publicisté Petr Dorůžka, Jiří Plocek, Aleš Opekar, vydavatel Petr Ostrouchov, hudebník Josef Ostřanský, Dagmar Ostřanská a dokumentarista Keith Jones,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Kapely a hudebníky pro showcasové třicetiminutové koncerty v sousedních klubech Cooltour a Marley nedaleko centra Ostravy vybrali za přispění mnoha dalších hudebních publicistů znalci současné české scény Petr Dorůžka, Aleš Opekar, Jiří Plocek, Zlata Holušová, Michal Pařízek, Antonín Kocábek a Jiří Moravčík. Maratón vystoupení začne v 17 hodin a skončí v 1 hodinu v noci.

Akce Czech Music Crossroads je otevřená široké veřejnosti. Na dopolední konferenci je možné se zaregistrovat na webových stránkách www.crossroads.colours.cz, poplatek 50 Kč zahrnuje veškeré materiály, CD sampler kapel vybraných pro showcase letošních Crossroads a občerstvení. Konferenčním jazykem je angličtina. Registrace studentů a vysokoškolských pedagogoů je zdarma. Na celý večer se všemi showcasovými koncerty stojí vstup 100 korun, vstupenky bude možné zakoupit na místě před začátkem.

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.