Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Ostravská produkce Shakespearovských slavností chystá už čtvrtou inscenaci

Ostravská produkce Shakespearovských slavností chystá už čtvrtou inscenaci

10.7.2014 05:00 Divadlo

V předešlých letech vznikly pro Letní shakespearovské slavnosti v ostravské produkci úspěšné inscenace Komedie omylů, Romeo a Julie nebo Marná lásky snaha. Nyní se každým dnem schyluje k premiéře nového titulu Jak se vám líbí. Následující řádky jsou sondou po stopách nadaných herců, pro které je nebo byla ostravská scéna důležitým milníkem.

Zvětšit obrázek

Marek Holý a Andrea Mohylová na zkoušce nové inscenace Jak se vám líbí.
Foto: Petr Kiška

Komedie omylů v režii Petra Gábora měla premiéru v roce 2008. Pod hvězdným nebem zazářil kupříkladu Jiří Sedláček, Petr Sýkora, Vladimír Polák nebo Marek Holý. Aktivity ostravského herce Jiřího Sedláčka jsou rozsáhlé. Herec se věnuje především divadlu, jeho domácí scénou je činohra Národního divadla moravskoslezského, proslulý je také u televizních diváků, popularitu získal v magazínech o zahradničení, mimo jiné svůj hlas propůjčil různým postavám v rámci nejednoho dabingu. I další výše zmínění herci spojuje angažmá v Národním divadle moravskoslezském.

Tragédie Romeo a Julie je bezpochyby největším milostným příběhem všech dob, ostravská letní scéna ji poprvé předvedla roku 2010, režie se zhostil Pavel Šimák. V hlavních rolích zazářili Tereza Dočkalová, nositelka prestižního ocenění Thálie, Marek Holý, Jitka Smutná nebo Jan Hájek, taktéž nositel Thálie.

O dva roky později přichází premiéra inscenace Marná lásky snaha s Albertem Čubou, Kateřinou Janečkovou, Michalem Kavalčíkem, Vladimírem Polákem, Janem Fišarem nebo Ladou Běláškovou. Kateřina Janečková vzešla z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a v očích většiny z nás je neodmyslitelně spjata s populární seriálovou rolí v seriálu Ošklivka Katka. Michal Kavalčík, taktéž absolvent Janáčkovy konzervatoře, alias Ruda z Ostravy je především obsazovaným muzikálovým hercem a moderátorem. Tuto intelektuální komedii můžete v letošním roce vidět naposledy.

Ostravskou novinkou letošního roku bude komedie Jak se vám líbí v režii Michala Langa. Letos budou mít diváci možnost na letním jevišti spatřit Andreu Mohylovou, skvělou herečku, jenž byla po dobu sedmi let stálicí v angažmá Národního divadla moravskoslezského, Marka Holého, který v letošním roce získal prestižní ocenění Thálie za muzikálové herectví, dále Stanislava Šárského, jež je neodmyslitelně spjat s činohrou, Michala Kavalčíka, Karla Čepka, který několik let působil v operetním souboru, nebo Tomáše Savku a další neméně výrazné tváře.

„Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci: mají své příchody a odchody; za život každý hraje mnoho rolí.“  Tuto známou větu vložil režisér Michal Lang do úst Michalovi Čapkovi, který za roli psa v Bulgakovově Psím srdci získal v roce 2003 Cenu Alfréda Radoka, o čtyři roky jeho dovednosti umocnila proměněná nominace Thálie v kategorii pro činoherce do 33 let.

Mimo jiné se v roli Williama objeví Aleš Juchelka, jenž několik let moderoval populární televizní pořad Medúza. V roli Audrey uvidíte herečku šumperského divadla Vendulu Novákovou, i její herecké začátky jsou neodmyslitelně spojeny s Ostravou. Pod letní oblohou poprvé stane Jan Vápeník, herec od Bezručů, v roli Charlese. V neposlední řadě bude do zpěvu Tomáši Savkovi, který ztvární roli Amiense.

Předpremiérové povídání je mnohdy spekulativní. O čem však spekulovat nelze, je skutečně hvězdné obsazení letošní premiéry Jak se vám líbí.

Jitka Jitřenka Navrátilová | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.