Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Colours of Ostrava hlásí hlásí nový český rekord: přes 40 tisíc návštěvníků

Colours of Ostrava hlásí hlásí nový český rekord: přes 40 tisíc návštěvníků

20.7.2014 15:53 Hudba

Nedělní poledne patřilo tiskové konferenci festivalu Colours of Ostrava. Jeho ředitelka Zlata Holušová na úvod prozradila, že za první tři dny prošlo areálem 40 777 platících návštěvníků. „To je rekordní počet v rámci České republiky,“ řekla Holušová. Přesto podle ní patří Colours of Ostrava v evropském festivalovém měřítku spíše ke středním akcím.

Zvětšit obrázek

Na Colours of Ostrava padl nový návštěvnický rekord.
Foto: Aleš Honus

Tisková konference nepatřila jen Colours of Ostrava, ale mluvilo se zde také o několika akcích, spojených pod hlavičkou Colours Week.

Ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová uvedla, že v úterý akci zdarma navštívilo 20 tisíc lidí, ve středu ještě o pět tisíc více. „Osvědčila se kombinace sportu s kulturou,“ řekla Hradilová. K tomu podotkla Holušová, že je jí líto, že sportovní nářadí a atrakce mezi obchodním centrem Forum Nová Karolina a Trojhalím musejí organizátoři v neděli demontovat a odvážet. „Mělo by to tam být celé léto,“ řekla.

Ke špatným akustickým podmínkám uvnitř Nové Karoliny a Trojhalí, na které upozorňoval deník Ostravan.cz, se Hradilová vyjádřila velmi diplomaticky: „Je to pro nás výzva pro příští rok.“ Spolu s Holušovou totiž nepředpokládá návrat do venkovních prostor centra Ostravy.

„Ostravská radnice nechává centrum celý rok prázdné a městští zastupitelé nemohou od nás očekávat, že jim tam přivedeme na dva dny lidi. Pro provoz scén třeba na Masarykově náměstí nejsou vytvořeny podmínky, museli jsme se tam potýkat s celou řadou omezení. A například ještě nedávno kolovaly zvěsti, že střed města bude rozkopaný právě v době Festivalu v ulicích,“ vyjádřila se Holušová.

Další akcí Colours Week byl ve středu první český „showcase“ festival Czech Music Crossroads. „Na šedesát hudebních publicistů a promotérů doslova z celého světa bylo s prezentací české world music a alternativní scény velmi spokojeno. Významní hosté se dozvěděli o české muzice z přednášek, panelových diskusí a hlavně z jedenácti půlhodinových koncertů – showcase v klubech Cooltour a Marley. Většinu zaujaly všechny prezentace, někteří z hostů už domluvili koncerty kapelám či umělcům na svých festivalech. Tak třeba Jitka Šuranská bude příští rok hrát a zpívat na festivalu v dolnorakouské Kremži,“ sdělil zástupce organizátorů Tomáš Rossi.

Jak se z jiných zdrojů Ostravan.cz dozvěděl, sourozenecké duo DVA bude hrát mezi lednem a dubnem příštího roku v Austrálii a jazzoví fenoméni Vertigo mají jistou účast na listopadovém prestižním London Jazz Festivalu už letos! „A to se většina hostů rozmyslí, až si doma v klidu poslechnou nahrávky umělců a kapel z Crossroads a srovnají si možnosti své a jejich,“ dodal Rossi. Přidal také jednu perličku: „Při sobotním koncertu Roberta Planta rozvinula finská účastnice Crossroads transparent s textem Robert, please, merry me! (Roberte, vezmi si mě za ženu).

Ale zpátky ke Colours of Ostrava, jehož program a prostory, ve kterých se koná, zaujal i ostřílené hudební novináře a promotéry ze světa. „Jsem nadšena z toho, že lidé přijali za své novinky Art zónu, Moving Stage nebo třeba Poetickou scénu. Těší mě také, že s rodiči přišly dva tisíce dětí a 200 z nich jsme dostali na hlídání. Jsem spokojena i s tím, že se znovu podařilo udržet bezbariérovost festivalu – Maroš ze skupiny Úspěch mi poděkoval za tribunu před Arcelor Mittal Stage. Po dlouhé době si připadal jako normální člověk sledující koncerty, nikoliv záda stojících, muziku poslouchajících. Jsem fakt ráda, že jsme toto umožnili asi třem stovkám vozíčkářů,“ popsala Holušová.

Ze strany novinářů zazněl také dotaz na ekonomiku festivalu. „Věřím tomu, že se festival netopí v dluzích.  Hrozící třímiliónovou ztrátu jsme smázli díky rekordnímu počtu návštěvníků. Mám radost z toho, že vše běží jak má, kapely jsou spokojené, nemají negativní připomínky k úrovni scén, ozvučení i občerstvení v zákulisí. Oddychla jsem si, žádný koncert zahraničního účastníka nemusel být zrušen, jednotliví muzikanti i kapely přijíždějí a odjíždějí po vřele přijatých vystoupeních navýsost spokojeni. Seasick Steve si například prošel areál, dal si pivo, mluvil s lidmi. Velkou spokojenost vyjádřil Robert Plant, pro ZAZ je Colours of Ostrava srdeční záležitost. Taková hodnocení ráda slyším, stále se snažíme dělat Colours tak, aby se všichni cítili být vítanými hosty,“ řekla Holušová.

A něco čísel na závěr. Ve třech kempech táboří zhruba 10 tisíc návštěvníků. Pivovar Radegast vytočí za hodinu 15 tisíc piv z 238 kohoutů. O technické zázemí se stará 3 100 lidí. Pro jídlo, pití i různé zboží si návštěvníci Colours chodí do více než tisícovky stánků a o bezpečnost festivalu se stará 400 členů ostravské ochranky.

Zdeněk Figura | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.