Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Na Štěrkovně dováděly tři tisíce lidí. Festival poroste, slibují organizátoři

Na Štěrkovně dováděly tři tisíce lidí. Festival poroste, slibují organizátoři

3.8.2014 07:56 Hudba

Velký návštěvnický úspěch zaznamenal letošní jubilejní desátý ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music, který se konal v pátek a v sobotu na břehu hlučínského jezera. I přes velkou konkurenci nového festivalu Ostrava v plamenech i dalších akcí dorazily na hlučínskou Štěrkovnu asi tři tisíce platících návštěvníků.

Zvětšit obrázek

Festival Štěrkovna Open Music má každoročně velmi přátelskou atmosféru.
Foto: Martin Kusyn

Organizátoři festivalu přitom loni kvůli špatnému ekonomickému výsledku zvažovali, že nebudou dále pokračovat. Nakonec se rozhodli to zkusit ještě jednou a byl z toho jeden z nejpodařenějších ročníků.

140801_22_12_IMG_0982

V pátek v Hlučíně vystoupila zpěvačka Lenny s kapelou. (Foto: Martin Kusyn)

Festival se přitom přitom ještě v pátek rozjížděl velmi pomalu a visela nad ním hrozba deště. Jednou z největších lákadel pátečního programu byla zpěvačka Lenny – dcera Lenky Filipové a jeden z největších objevů posledního roku. Její koncert byla ale trochu zklamáním – byl příliš krátký a v přídavcích zpěvačka zopakovala dvě písně, které už hrála, jakoby už neměla co nabídnout.

140801_23_46_IMG_1355

Slovenskou scénu v pátek zastupovala skupina Desmod. (Foto: Martin Kusyn)

Následující vystoupení slovenské kapely Desmod do areálu Štěrkovny přineslo příjemný poprock s chytlavými melodiemi, závěr pátečního programu patřil dnes již legendární elektronické kapele Skyline.

140802_01_43_IMG_1748

Páteční program uzavřela kapela Skyline. (Foto: Martin Kusyn)

Sobotní program pak už nabídl většinou sázky na jistotu, ať už šlo o odpolední vystoupení kapely Horkýže Slíže, následující příjemné koncerty Jiřího Schmitzera a Michala Prokopa a ve večerních hodinách pak zahrály kapely, které jsou téměř vždy zárukou dobré zábavy a plného hlediště – zahrála stále skvělá, byť hudebně již poněkud ustrnulá Mňága a Žďorp a neodolatelný herec a zpěvák Jiří Macháček s kapelou Mig21, jehož vystoupení bylo jednoznačným vrcholem celého festivalu. Na závěr vystoupilo kladenské Zrní – jedna z nejlepších mladých kapel dneška.

140802_18_30_IMG_0555

Kapela Horkýže Slíže odehrála skvělý koncert. (Foto: Martin Kusyn)

140802_20_02_IMG_0602

Vystoupení Jiřího Schmitzera přineslo do areálu zklidnění. (Foto: Martin Kusyn)

Organizátor festivalu David Moravec v sobotu večer neskrýval svou spokojenost. „Letošní vysokou návštěvnost vnímáme jako obrovskou vzpruhu do dalších ročníků a zároveň závazek vůči lidem. Nebyl to rekordní ročník, ale určitě byl nadprůměrně úspěšný. Těší nás to hlavně kvůli konkurenci jiných festivalů v okolí. Myslíme si, že Štěrkovna Open Music má další budoucnost, i když všechno záleží na tom, kolik se na příští ročník podaří získat partnerů,“ řekl Moravec.

140802_23_09_IMG_1146

Velký úspěch mělo vystoupení kapely Mňága a Žďorp. (Foto: Martin Kusyn)

140802_21_17_IMG_0727

Festivalu vládla příjemná rodinná atmosféra. (Foto: Martin Kusyn)

V hlavě už má plány na další ročník. „Festival má velký potenciál růstu, areál je obrovský. Můžou tady klidně být i čtyři scény, ale je to všechno o penězích a o tom, zda město i další partneři pochopí, že má smysl tuto kulturní akci podporovat, protože rozhodně nepůjdeme do třímiliónové ztráty. V každém případě ale festival poroste,“ dodal Moravec.

140803_01_16_IMG_1876

Vystoupení Mig21 mělo velký ohlas. (Foto: Martin Kusyn)

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.