Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Otec a syn Svěrákovi přivezli do Ostravy novou pohádku. Nechyběl ani Klus

Otec a syn Svěrákovi přivezli do Ostravy novou pohádku. Nechyběl ani Klus

4.8.2014 00:00 Atd.

Přestože nová filmová pohádka Tři bratři režiséra Jana Svěráka, ke které napsal scénář jeho otec Zdeněk Svěrák, bude mít premiéru až v polovině srpna, ostravské kino Cinestar ji v neděli v předpremiéře promítlo pro zástupce médií a tvůrci filmu na následné tiskové konferenci prozradili pár zajímavostí z natáčení. Došlo i otázku, zda jeden z nejlepších českých režisérů Jan Svěrák nezvažuje některý z dalších snímků natáčet v Ostravě, která je v poslední době stále oblíbenějším cílem filmařů.

Zvětšit obrázek

Delegace filmu Tři bratři na nedělí předpremiéře v Ostravě.
Foto: Aleš Honus

Přestože snaha spojit do jednoho příběhu pohádky o Červené karkulce, Šípkové Růžence a Dvanácti měsíčkách může působit přinejmenším odvážně, podařilo se Janu Svěrákovi díky skvělým vypravěčským schopnostem jeho tatínka Zdeňka natočit film, který má spád a vtip a který bude v kinech zaručeným diváckým hitem.

V hlavních rolích tří bratrů, kteří se rozhodnou jít do světa na zkušenou a postupně vstoupí do tří známých českých pohádek, účinkují zpěváci Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a mladý herecký objev Zdeněk Piškula. „Myslím, že ten film bude velmi úspěšný,“ řekl Tomáš Klus v neděli v Ostravě.

Snímek s rozpočtem 42 milionů korun obsahuje řadu filmových triků, které mohou směle konkurovat i výpravným zahraničním produkcím. Kromě zmíněných mladých herců v hlavních rolích v něm účinkují například Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Ivana Chýlková, David Matásek, Boleslav Polívka, Zuzana Norisová, ale také třeba Miroslav Vladyka.

V menších rolích se mihne i několik herců, spojovaných s Ostravou – například Jitka Smutná v roli babičky Červené karkulky a Viktor Dvořák známý z Divadla Petra Bezruče, který si zahrál hospodského štamgasta. V epizodních rolích tří sudiček účinkují kromě Ivy Bittové také Petra Černocká a dvaasedmdesátiletá Marie Rottrová, pro kterou jde o první hereckou roli a která nedávno oznámila, že se vrací na scénu a své rozhodnutí o ukončení pěvecké kariéry vnímá jako chybu a předčasný krok.

Film se natáčel asi ve dvou desítkách lokací v České republice, například na zámcích Hluboká nad Vltavou a Žleby, v benediktínském klášteře Kladruby, v Adršpašských skalách nebo v jihočeském mlýně v Hoslovicích.

Na dotaz, zda Jan Svěrák nezvažuje, že by některých ze svých dalších snímků natáčel třeba i v Ostravě, režisér odpověděl, že je to z Prahy přece jen velká dálka, nicméně přiznal, že Ostrava má lokace, které jinde nejsou, například Dolní oblast Vítkovic, kam se chystá vypravit, zatím na to ale prý nenašel čas. „Já jsem ze staré školy filmařů, kteří měli zakázáno natáčet dále než padesát kilometrů od Prahy, aby se mohli navečer vracet domů. Ostrava je příliš daleko. Včera jsme byli v Beskydech, kde to bylo nádherné, a hned jsem si říkal, že by se tam daly pořídit krásné záběry. Jenže pak jsem si hned uvědomil, jak je to strašně daleko,“ řekl Jan Svěrák.

Aleš Honus | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.