Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Začátek nové sezóny se blíží. Umělci z ostravských divadel vyjdou do ulic

Začátek nové sezóny se blíží. Umělci z ostravských divadel vyjdou do ulic

22.8.2014 00:01 Divadlo

Šestý ročník akce Jdeme za vámi, která upozorňuje na zahájení divadelní sezóny, se uskuteční v neděli 31. srpna od 15 hodin na náměstí Msgre Šrámka, tedy v samotném centru Ostravy před Divadlem Jiřího Myrona. Umělci tak opět vyjdou do ulic, aby připomněli veřejnosti, že se divadla po prázdninách otevírají. Vrcholem programu bude večerní projekce muzikálového koncertu za zeď Divadla Jiřího Myrona. Vstup na akci bude zdarma a konat se bude za každého počasí.

Zvětšit obrázek

Snímek z akce Jdeme za vámi.
Foto: Martin Popelář

„S končícím létem vyjdou ostravská divadla ven, tentokrát již podruhé na náměstí Msgre Šrámka. Celý program začne v patnáct hodin, kdy slavnostně zahájíme prodej společného předplatného,“ přibližuje akci ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Úvodní část programu bude patřit těm nejmenším. Děti se mohou těšit na ukázky z pohádkových představení Divadla loutek Ostrava, vystoupení žáků baletního a operního studia NDM nebo si zatančit streetdance s Patrickem Ulmanem. A pro ty úplně nejmenší bude připraven dětský koutek.

V dalším bloku se všem divadelním fanouškům představí se svými ukázkami jednotlivé soubory Národního divadla moravskoslezského, Divadlo Petra Bezruče a Komorní scéna Aréna. V rámci doprovodného programu zahrají divákům také dvě divadelní kapely z řad herců Komorní scény Aréna a Divadla Petra Bezruče.

Program bude završen ve 20.30 hodin. Prostřednictvím nočního promítání na fasádu Divadla Jiřího Myrona zažijí diváci přímý přenos muzikálového koncertu souboru opereta/muzikál NDM: „Koncert, o jehož dramaturgii se postaral Michael Prostějovský, věnujeme všem, kteří mají rádi muzikály. Divákům můžeme slíbit to nejlepší a nejzajímavější z našeho současného repertoáru,“ tvrdí nový šéf souboru opereta/muzikál Patrick Fridrichovský. „Chystáme také několik překvapení a dopředu prozradím, že jedním z nich bude premiéra z připravovaného muzikálu Ostrov pokladů skladatele Borise Urbánka a libretisty Tomáše Vůjtka. Určitě si každý najde to své, někdo nádherné muzikálové árie, jiný oblíbené sólisty či atraktivní hosty. Dobrý muzikál se hraje na Broadwayi, na West Endu a věříme, že i v Ostravě,“ říká Fridrichovský.

JDEME ZA VÁMI! – program

15.00 Slavnostní zahájení prodeje společného předplatného ostravských divadelních scén ABEND
K tanci i poslechu hraje kvarteto souboru opereta/muzikál. Účinkují Vlastimil Ondruška, Ladislav Šmída, Martin Hrček a David Ondečko

15.20 Baletní studio Národního divadla moravskoslezského
Zatanči si s Patrickem! (Naučte se streetdance s Patrickem Ulmanem a dětmi z baletního studia NDM)
Z pohádky do pohádky (Ukázka z představení pro děti. Účinkují děti baletního studia Národního divadla moravskoslezského)

15.50 Operní studio Národního divadla moravskoslezského
Kytice – Zlatý kolovrat (Komentovaná zkouška k nově vznikající inscenaci. Účinkují děti Operního studia NDM a Pěvecký sbor města Klimkovic)

16.20 Dětské studio Divadla loutek Ostrava
A pak se to stalo… (Ukázka z představení pro děti. Účinkují žáci Dětského studia DLO)

16.30 Divadlo loutek Ostrava
Šíleně smutná princezna (Ukázka z představení pro děti)

16.50 Balet Národního divadla moravskoslezského
Skotské tance (Ukázka z inscenace La Sylphide)

17.10 Bandaband
Koncert kapely ve složení Martin Rek, Vladislav Georgiev, Adam Rek, Tomáš Zetek, Karel Pech, Pavel Švec, Jan Kavka

17.45 Činohra Národního divadla moravskoslezského

Quo vadis (Písně z muzikálové inscenace)

18.05 Divadlo Petra Bezruče
Ztráty a nálezy (ukázky z inscenací sezóny 2014/2015)

18.25 Komorní scéna Aréna
Beatboxové uskupení Jasani a MC Zuzka
Ukázka z inscenace Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši. (Účinkují Zuzana Truplová, Pavla Dostálová, Michal Čapka, Petr Panzenberger, Ondřej Malý, Štěpán Kozub)

18.45 Opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského
Le temps des cathédrales (Ukázka z muzikálu Notre Dame de Paris. Účinkuje Tomáš Savka)

19.00 Apatyka
Hudební nářez v podání nejednoho divadelníka. Účinkují Pavla Gajdošíková, Michal Sedláček, Norbert Lichý, Vladislav Georgiev a Lukáš Hradil

20.30 Opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského
Muzikál! Muzikál!!! (Pouze na jediný večer přijede k Divadlu Jiřího Myrona legendární Muzikál expres, který přiveze ty nejoblíbenější písně ze světových i domácích muzikálů. Jedinečný zahajovací koncert nové sezóny s živým orchestrem, sólisty a hosty souboru operety/muzikálu NDM. Pod širým nebem i na jevišti našeho divadla zazní ukázky z muzikálů Edith a Marlene, Fantom Londýna, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť či Evita, ale také mnoho dalších překvapení. Účinkují Hana Fialová, Martina Šnytová, Roman Harok, členové operety/muzikálu NDM. Mimořádní hosté večera: Jitka Zelenková a Tomáš Savka)

DOPROVODNÝ PROGRAM
19.30–20.30 Off program v klubu Atlantik

ODVAZ (Divadlo improvizace Ostrava)

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.