Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Homosexualita, rasismus i umírání na leukémii. Divadlo chystá festival, který bourá bariéry

Homosexualita, rasismus i umírání na leukémii. Divadlo chystá festival, který bourá bariéry

17.9.2014 05:25 Divadlo

Překonávat hranice mezi námi a v nás. Taková je idea festivalu Divadlo bez bariér, který připravuje na konec září Divadlo loutek Ostrava. Přehlídka představí výjimečné inscenace, které upozorňují na bariéry a různá tabu napříč všemi oblastmi lidského života. Festival mimo jiné přivítá herečku Jitku Smutnou v hlavní roli provokativní inscenace Divadla v Řeznické Zlomatka, jejímž námětem je vyrovnávání rodičů s odlišnou sexuální orientací potomků. Na festivalu se odehraje i premiéra nové ostravské inscenace Oskar a růžová paní, jejíž hlavní hrdina, devítiletý chlapec, umírá v nemocnici na leukémii.

Zvětšit obrázek

V hlavní roli inscenace Zlomatka exceluje Jitka Smutná.
Foto: Divadlo v Řeznické

Ostravské Divadlo loutek se v těchto dnech připravuje na opravdu hektické dny. Už v pátek zde bude mít premiéru experimentální pohádka slovenského autora Martina Geišberga Aika ze ztracené pohádky, určená pro nejmenší děti od tří let věku.

Hned o týden později, od 29. září do 2. října, se zde uskuteční již osmé bienále festivalu, který se letos poprvé uskuteční pod mírně pozměněným názvem Divadlo bez bariér. „Předcházelo mu pojmenování Divadelní pouť bez bariér, které poukazovalo na jeho původní zaměření takřka výhradně na děti se zdravotním handicapem a speciálními potřebami. Náplní nově nazvaného festivalu je přehlídka divadelní tvorby překonávající veškeré bariéry a tabu mezi lidmi, a to napříč všemi oblastmi – zdravotní, národnostní, generační, kulturní a mentální,“ tvrdí dramaturgyně Jana Pithartová.

Program je rozdělen do čtyř dnů a odehraje se hned na čtyřech místech – stěžejní část programu bude přímo v Divadle loutek, a to na hlavní i alternativní scéně a v přilehlých prostorách, dále v kulturním centru Cooltour a také v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu.

Diváci se mohou těšit na řadu zajímavých inscenací tuzemských divadel, ale i hostů ze Slovenska a Maďarska. Divadlo loutek do programu přispěje svou čerstvou novinkou, jevištním ztvárněním novely spisovatele Erica-Emmanuela Schmitta Oskar a růžová paní.

Z námětu připravované ostravské novinky přitom doslova mrazí – desetiletý Oskar leží na onkologickém oddělení nemocnice a zbývají mu poslední dny života. Chlapec ale přesto vnímá svou realitu bez sentimentality, která je vlastní dospělým. Zlobí se na své rodiče, kteří s ním jednají najednou úplně jinak, skoro jako by už nebyl na tomto světě.  „Chlapec má spoustu otázek, na které zatím nedostal odpovědi, a jeho největší přítelkyní je ošetřovatelka – růžová paní. Ta mu radí, aby pokládal otázky přímo Nejvyššímu, a tak Oskar píše dopisy Bohu,“ říká režisér a umělecký šéf Divadla loutek Václav Klemens. Podle něj má příběh obrovskou sílu a navzdory závažnosti nepostrádá ani originální humor.

Hranice mezi světem zdravých a nemocných ale není jedinou bariérou, na kterou letošní Divadlo bez bariér upozorní. Například skupina mladých herců, kteří si říkají Divadlo Unlimited, na festival přijede s představením White Coffee, které poukazuje na problémy rasismu a xenofobie, a to na základě osobních zkušeností aktérů.

Návštěvnickým hitem festivalu bude určitě představení Zlomatka, ve kterém se v Ostravě po delší době představí herečka Jitka Smutná a Radek Valenta v hlavních rolích hry o matce, která chce svého syna „vyléčit“ z homosexuality.

Maďarský soubor Kabóca Bábszínház předvede půlhodinové představení Hadede pro nejmenší děti od 1 do 3 let. Pod poetickým názvem Šest miliard sluncí se skrývá autorská inscenace divadelní sekce NoD, která pracuje s tématem Alzheimerovy choroby a jejího působení na lidskou paměť. Královéhradecké Divadlo Drak přiveze zajímavou divadelní koláž s názvem 24. října 1942, která se inspirovala atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Inscenace Samodiva vznikla jako unikátní projekt, ve kterém místo profesionálních hereček účinkují matky samoživitelky, aby autenticky promluvily o obtížnosti této životní role. Strašnické divadlo Praha přiveze inscenaci Světa plný zuby, která pojednává o neveselém životě úspěšných exmanažerů.

Pro děti se sluchovým postižením bude určeno představení Velký úklid, které přiveze Kateřina Jebavá. Pro stejně postižené budou připraveny i Knižní pohádky od studentů Divadelní fakulty JAMU Brno.

„Divadlo bez bariér myslí i na děti, které jsou v nemocnicích a nemohou se festivalu zúčastnit. Speciálně pro ně se bude konat program přímo na dětské klinice Fakultní nemocnice Ostrava a na dětském oddělení Městské nemocnice Ostrava,“ dodala mluvčí Divadla loutek Ostrava Lucie Mičková.

Čtenáři deníku Ostravan.cz mají nárok na slevu ve výši 25 procent až na dvě vstupenky na všechna festivalová představení. Slevu lze uplatnit při nákupu vstupenky v pokladně Divadla loutek. Více informací ZDE.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.