Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Atd. Začíná Severský filmový podzim, v Ostravě nabídne syrová dramata i komedie

Začíná Severský filmový podzim, v Ostravě nabídne syrová dramata i komedie

5.10.2014 00:00 Atd.

Patnáct filmů z pěti severských zemí naplní od pondělka 6. října až do neděle 12. října ostravské Minikino, které se i letos zapojilo do projektu Severský filmový podzim. Ostrava je jedním ze čtrnácti měst, kde se festival letos koná. Uvedeny budou jak filmy úplně nové, tak i méně známé snímky staršího data výroby.

Zvětšit obrázek

V Ostravě bude k vidění i film Přijde prezident!
Foto: Severský filmový klub

Diváci se mohou těšit na seversky syrová dramata i peprné komedie.  Na své si ale přijdou i příznivci detektivek, sci-fi, skandinávské přírody, dobré hudby i romantiky. „Naším cílem rozhodně není uvrhnout diváky do deprese. Pro ty, kterým těžká severská dramata nevyhovují, proto máme připraveno několik komedií a dva vyloženě romantické filmy,“ říká ředitelka festivalu Lenka Bazinková.

Za zmínku stojí především švédský film LFO, který zahajoval pražskou část festivalu a který kritika zařazuje k filmům nové vlny indie sci-fi filmů jako jsou Vynález (USA, 2004) a Berberian Sound Studio (Velká Británie, 2012). Děj pojednává o šíleném radioamatérovi, jenž objeví zvláštní frekvenci, která umožňuje ovládat mysl ostatních lidí. Svůj vynález zneužije k neuvěřitelným, často značně zvráceným činům. Film bude v Ostravě uveden ve středu.

Za zmínku stojí i norský dramatický příběh V říši divů, který bude v Minikině uveden v pátek. Film získal norskou národní cenu Amanda za nejlepší kameru. Vypráví o ženě, která se po deseti letech ve vězení snaží začlenit do společnosti a vytvořit poklidný domov pro sebe a svou dceru. Právě do této vidiny vkládá veškeré své naděje. Naneštěstí její snahy narušuje nepříznivá minulost, která se vrací jako bumerang.

Strhující zážitek především pro fanoušky finské symphonic metalové kapely Nightwish, ale také pro příznivce fantasy žánru, nabídne v neděli 12. října film finsko-kanadské koprodukce Imaginaerum.

Mezi zmíněné romantické snímky patří Ti praví (Finsko)  a Sny o vůni citronů (Švédsko). A nejenom ženské publikum potěší i úsměvná švédská komedie Ženská za volantem.

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. „Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky. Každá důležitá postava má svou barvu titulků. Nechybí ani informace o hlucích a všech dějích, které jsou mimo záběr nebo nejsou neslyšícímu divákovi dostupné a přitom jsou nezbytné pro pochopení příběhu,“ říká Jana Stránská z pořádajícího občanského sdružení Severský filmový klub.

Barevné titulky podle ohlasů vítají i slyšící diváci, kterým usnadňují orientaci ve složitějších dialozích. Organizátoři nezapomínají ani na cizince – při promítání v Praze, Brně a Ostravě budou filmy navíc opatřeny titulky anglickými.

Přečtěte si více z rubriky "Atd.", nebo přejděte na úvodní stranu.