Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Pojď ke mně, bejby, roztoč klobouk kouzel, zpívá Vladivojna s Matějem Ruppertem

Pojď ke mně, bejby, roztoč klobouk kouzel, zpívá Vladivojna s Matějem Ruppertem

10.10.2014 00:00 Hudba

Po hudbě k filmu Nevinnost, která skladatelce ostravského původu Vladivojně vynesla nominaci na Českého lva, se už brzo budou moci televizní diváci seznámit s dalšími písněmi, které Vladivojna napsala pro režiséra Jana Hřebejka. Jako ochutnávka byl nyní zveřejněn klip k písni Holka, která je duetem Vladivojny a Matěje Rupperta. Skladba má hitové ambice a v klipu účinkují jak oba hudební protagonisté, tak i seriáloví herci a režisér Hřebejk.

Zvětšit obrázek

Vladivojna La Chia a Matěj Ruppert při natáčení klipu.
Foto: Archiv umělkyně

Píseň Holka je součástí nového seriálu Až po uši, který v brzké době vstoupí na televizní obrazovky. Hudbu napsala femme fatale současné umělecké avantgardy Vladivojna na zajímavém místě. „Skladbu jsem částečně složila ve výtahu, kdy se mi kámoška svěřila s láskovými problematismy. Pak se mi to v hlavě nějak propojilo se scénářem seriálu a bylo to,“ říká skladatelka a zpěvačka.

Nový seriál Až po uši sází na hvězdné obsazení, v hlavních rolích se můžou diváci těšit na Aňu Geislerovou, Jitku Čvančarovou, Lenku Krobotovou a další. Tradiční kolotoč milostných peripetií se podle slov režiséra Jana Hřebejka obohatí „větší mírou autenticity a nadsázky.“

Romantický seriál Až po uši dorazí na televizní obrazovky 2. listopadu, vysílat se bude na stanici HBO. Vladivojna k seriálu chystá i soundtrack, který bude obsahovat její autorskou hudbu k celému seriálu. Na albu se objeví zajímavá jména: Beata Hlavenková, Natálie Kocábová i Anna Polívková, která v Až po uši ztvárnila jednu z hlavních rolí.

Videoklip Holka, kde se Vladivojna v roli muzikantky také objevuje, střihem seznamuje s hlavními tvářemi seriálu. V krátkých sekvencích pak napovídá, kdo s kým bude mít co do činění. Koná tak přesně v intencích slavné písně skupiny Jablkoň: Bára miluje Kláru.

Hudebním partnerem v písni i v klipu je Vladivojně Matěj Ruppert a podle jejích slov to není náhoda: „Naprosto ideální partner mi do té písničky přišel Matěj, protože je sympatický nezmar a já mám nezmary ráda!“

Oba hudební dravci si hlasově dobře sedí, barevně se doplňují. Píseň Holka se do role hudebního posla seriálu skvěle hodí. Jednoduchá, ale o to víc správně „euforická“ sloka s prodlevou na jednom tónu kontrastuje s klouzavě vláčným refrénem, v jehož druhé půli oba protagonisté zpívají: „Roztanči své krásné paže a Bůh ti všechny hříchy smaže.“

Střídání těchto dvou dílů skladby by bylo samo o sobě brzy fádní. Ale oba zpěváci odvedli perfektní práci a skvěle píseň nazpívali. Všechny finesy textu přitom podali s šarmem sobě vlastním. Vznikla tak jednoduchá a naprosto účinná pecka, která splňuje všechny předpoklady být hitem. Můžeme jen hádat, do jakého převleku stylová chameleonka Vladivojna zahalila další seriálové hudební motivy.

Milan Bátor | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Hudba", nebo přejděte na úvodní stranu.