Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Slavný Moscow City Ballet přijede do Ostravy s Labutím jezerem

Slavný Moscow City Ballet přijede do Ostravy s Labutím jezerem

11.10.2014 00:00 Divadlo

Populární ruský baletní soubor Moscow City Ballet se na konci tohoto roku vrací do České republiky. Po roční odmlce a vyprodaných představeních nejlepší ruští tanečníci vystoupí 4. prosince v Ostravě, předtím odehrají představení také v Praze a Bratislavě. Diváci se mohou ve vítkovickém Gongu těšit na jeden z nejslavnějších baletů všech dob, Labutí jezero Petra Iljiče Čajkovského.

Zvětšit obrázek

Z představení Labutí jezero v podání prestižního ruského souboru.
Foto: Moscow City Ballet

Baletní soubor Moscow City Ballet byl založen již v roce 1988 choreografem a známým ruským tanečníkem Victorem Smirnovem Golovanovem. Soubor je zástupcem věhlasné tradiční ruské baletní školy. Za svou existenci procestoval všechny kontinenty světa. Snad největší úspěch zaznamenal ve Velké Británii, kde odehrál na 800 představení.

 

Zakladatel souboru Golovanov vždy dbal na dodržování všech klasických a tradičních postupů při přípravách všech inscenací. Založením vlastního souboru chtěl vzdát hold a čest všem největším choreografům devatenáctého století. Lidé tak od Moscow City Ballet mohou očekávat ryzí a precizní balet té nejvyšší kvality, s důrazem na prožitek a emocionální procítění jednotlivých charakterů postav.

V současné době vede soubor nová umělecká ředitelka a vdova po Victoru Golovanovovi, bývalá primabalerína Ludmila Naroubachtchenko. „Své umělce vychováváme k tomu, aby diváci v divadle zapomněli na svět kolem sebe, aby mysleli na věčné hodnoty. Naše umění se musí dotknout jejich srdce,“ popsala záměr a celkovou koncepci svého souboru.

Moscow City Ballet v Ostravě prozáří předvánoční čas klasickým romantickým vyprávěním o krásné princezně Odettě a vášnivé černé labuti Odilii. Diváci se tak mohou těšit na krásný večer plný dokonalých baletních výkonů a strhující hudby.

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.