Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Divadlo Mimořádný úspěch ochotníků ze Štítiny: Potřetí vystoupí na Jiráskově Hronově  

Mimořádný úspěch ochotníků ze Štítiny: Potřetí vystoupí na Jiráskově Hronově  

23.10.2014 00:00 Divadlo

Naprosto ojedinělým úspěchem v historii venkovských divadel v České republice se může pochlubit ochotnický soubor ŠAMU Štítina. Potřetí v řadě za sebou se zúčastní vrcholné přehlídky neprofesionálních divadel, která se každoročně koná pod názvem Jiráskův Hronov. O postupu se rozhodlo poté, co štítinští potřetí zvítězili s představením hry Lháři ve finálovém klání venkovských divadel na letošní národní přehlídce Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou.

Zvětšit obrázek

Scéna z vítězné inscenaci ochotnického souboru ŠAMU Štítina Lháři.
Foto: Ladislav Vrchovský

Tragikomedii  Antonyho Neilsona Lháři objevil štítinský herec Ondřej Benda v přehledu nejúspěšnějších titulů hraných na britských ostrovech. Světovou premiéru měla v roce 2002 v londýnském Royal Court Theatre, následně se s velkým úspěchem rozšířila na mnohé britské i zahraniční scény. Ondřej Benda se rozhodl text pro svoji inscenaci sám přeložit. Málo chybělo k tomu, aby ŠAMU Štítina předvedlo tuto hru v české premiéře. Tu nakonec v překladu Alexandra Jerieho odehrálo plzeňské Divadlo J. K. Tyla 26. října 2013.

Dnešní pevná pozice souboru ŠAMU Štítina na špičce neprofesionálního divadla v naší zemi je dána dlouhodobou systematickou prací. Celý soubor se například zúčastňuje všech odborných seminářů, které v podání stálého lektorského sboru již po několik let probíhají po soutěžních inscenacích na jarní regionální postupové přehlídce Štivadlo.

Profesor pražské DAMU a divadelní režisér František Laurin, který je zároveň předsedou poroty na Krakonošově divadelním podzimu, řekl: „Zkušenému a dlouhodobě dobře pracujícímu souboru ŠAMU ze Štítiny se podařilo najít pro amatérské divadlo kvalitní text, který je zatím v českých divadlech minimálně frekventován. Autor patřil původně ke skupině britských coolness dramatiků. Jeho další cesta vedla k výrazně diváčtější linii dramatiky, ponechal si však na půdorysu sitcomu svůj smysl pro černý humor, paradox a absurditu. Soubor dobře akcentoval téma nefunkčního státního systému.“

Hra Lháři je o nefungujících institucích, což je jeden z hlavních společenských problémů dneška. V textu je zobrazena nefungující rodina, nefungující policie, zazní drsná kritika církevního školství i církve samotné. Ušetřena není ani do sebe zahleděná a v podstatě scestná občanská aktivita. To vše je však podáno ve formě divácky velmi vděčné tragikomedie.

„Inscenace celkově je budována přehledně na velmi dobré úrovni s dobrým ohlasem publika. Rozhodně patří souboru velké uznání za to, že objevil pro amatérské divadlo tento znamenitý text zatím v Čechách jen ojediněle hraný,“ dodává František Laurin.

Inscenace hry Lháři Antony Neilsona získala následující ocenění: Čestné uznání bylo uděleno principálu souboru Václavu Bendovi za roli Balthasara, další ceny pak získali Michael Slaný za roli Gobbela, Tomáš Konečný a Tomáši Halčka za scénu ke hře, Ondřej Benda za úpravu a režii hry a soubor ŠAMU Štítina za inscenaci hry.

Reprízy hry Lháři uvidí diváci v Moravskoslezském kraji v podzimních měsících na pravidelných pohostinských vystoupeních v Bolaticích, Bohuslavicích a Štěpánkovicích, informace o termínech bude možno nalézt na facebookové stránce Štítinská akademie múzických umění – ŠAMU.

Ladislav Vrchovský | Další články

Přečtěte si více z rubriky "Divadlo", nebo přejděte na úvodní stranu.